Londra’da bulunan dünyanın en büyük kütüphanelerinden British Library, daha önce hiç görülmemiş olan kraliyet belgeleri ve 13. yüzyıldan kalma hac güzergahı haritası gibi değerli kültürel hazinelerini sergileyecek. Sergi bu kış ziyaretçilere açılacak.
Serginin sorumlusu Scot McKendrick, kütüphanenin sahip olduğu 1200 el yazmasının ve 8. Yüzyıl ve 16. Yüzyıl arasındaki dönemden kalma birçok dekoratif ve temsili resmin “olağanüstü bir miras” olduğunu belirtiyor. Resimli el yazmaları, ortaçağın en lüks yapıtları arasında yer alıyor. Kütüphanenin elindeki İngiliz kral ve kraliçeleri için yapılmış olanlar ise dönemin el yazmaları arasında en seçkinlerinden sayılıyor. McKendrick, el yazmalarının çok iyi korunduğunu renklerin ilk günkü parlaklığını koruduğunu söyledi.
Serginin bir aşamasında, normalde saklı tutulan kitaplar içindeki görkemli sanat eserlerini görme imkanı bulunurken; başka bir aşamasında sergilenecek belgeler ise Anglo-Saxon döneminden Tudor Hanedanı dönemine İngiliz monarşisi ile Hristiyan kilisesi arasındaki evrimleşen ilişkiye ışık tutacak.
13. yüzyıldan kalma, Londra’dan Kudüs’e olan yol haritası ise serginin en önemli parçalarından biri kabul ediliyor. III. Henry’nin danışmanı ve tarih bilgini Matthew Paris tarafından çizilmiş olan haritada muhakkak görülmesi gereken yerler işaretlenmiş. Paris’in ziyaret ettiği bilinen tek ülkenin Norveç olması bu ayrıntılı haritayı daha da ilginç kılıyor.
Royal Manuscripts: The Genius of Illumination (Kraliyet Elyazmaları: Aydınlanmanın Dehası) isimli sergi 11 Kasım ve 13 Mart tarihleri arasında İngiltere Kütüphanesi’nde ziyarete açılıyor. Ayrıca, BBC4 kanalı The Private Lives of Medieval Kings (Ortaçağ Krallarının Özel Yaşamları) ismiyle sergiyle bağlantılı üç bölümlük bir belgeseli yayına hazırlıyor.
Yeni yorum gönder