Teknoloji çağının en büyük yeniliklerinden biri de hayatımızda neredeyse cep telefonlarımız ve bilgisayarlarımız kadar yer edinen tabletler. Hayatımıza o kadar nüfuz ettiler ki artık onları sadece Facebook'a veya Twitter'a girmek için değil kitap okumak ve yazı yazmak için de kullanıyoruz. Üstelik gittikçe yaygınlaşan ve birçok kitaba ücretsiz erişim sağlayan e-kitap uygulamalarını da hepimiz duymuşuzdur. Özellikle iBooks, Nook, Amazon Kindle ve Project Gutenberg en popüler e-kitap uygulamaları arasında. Öte yandan yazı uygulamaları da oldukça rağbet görüyor. Pages, Evernote, Goodnotes, Notability gibi üretkenlik uygulamaları da bir o kadar gündemde.
Peki, edebiyatı seven, tabletlerinden de kopamayan sizler! Bu uygulamaların dışında sanal alemde ilginizi çekebilecek neler var merak ediyor musunuz? İlgi çekici edebiyat uygulamalarını derledik. Listeye eklemek istedikleriniz olursa mesajınızı aşağıdaki "yorumlar" bölümüne yazabilirsiniz...
1. Hanx Writer: Tom Hanks imzalı bu uygulama daktilo deneyimini tabletlerine taşımak isteyenler için çok uygun. Hanks, daktilonun görüntüsünü ve sesini modern dünyaya aktarmak isteyince ortaya bu uygulama çıkmış. Oldukça popüler olan uygulamaya yönelik en büyük eleştiri ise uluslararası klavye seçeneği sunmaması.
2. Speedbooks: E-kitaplarla yetinmeyip sesli kitaplara geçtik malum. Üstelik onlar bile sıradanlaşmaya başladı. Diğer sesli kitap uygulamalarından farklı olarak, Speedbooks 39 klasiği normal okuma sürelerinin yarısında okuyor. Kullanıcılar bazı kitapların hızlandırılmış okumasını çok güzel buluyorsalar da bazı kitapları laf salatasına çevirdiğini düşünüyorlar.
3. What We Mean: Dedesinin 2. Dünya Savaşı sırasında yazdığı mektupları bulan Fisher, bunları şiire çevirmeye karar verince ortaya bu ilginç uygulama çıkmış. Ficher, büyükanne ve büyükbabasının aşk mektuplarından 20 aşk şiiri yaratmış. Uygulamada hem mektupların orijinal hallerini hem de onlardan yola çıkılarak yazılan aşk şiirlerini görmek mümkün. Dede ve torun arasında hiç konuşmadan kurulan bu bağ size de ilham verebilir.
4. Poetry Creator: Hiç Shakespeare şiirlerini bir Hip-Hop parçasının sözleriyle karıştırınca ortaya nasıl bir sonuç çıkacağını düşündünüz mü? Bu uygulamanın bünyesindeki sözlükler sayesinde istediğiniz alandan sözcükler seçip, onları karıştırma ve daha sonra da karışımı Facebook'ta paylaşma şansına sahipsiniz. Piyasadaki tek şiir yaratma uygulaması bu değil: Theme Poem ile şiirinizin temasını seçip uygulamanın önerdiği kelimelerden ve şiirlerden ilham alabilirsiniz.
5. Wattpad: "Edebiyatın Youtube'u" olarak nitelendirilen bu uygulama aslında ücretsiz birçok e-kitaba erişim sağlayan bir online kütüphane. Onu diğer e-kitap uygulamalarından ayran ise tanınmış veya tanınmamış, genç ya da yaşlı herkesin yazılarını burada paylaşabilmesi. Bu sebeple günümüzün en popüler uygulamalarından biri.
6. Crowded Fiction: "Ya elektronik kitaplar ve kurmaca edebiyat, bilgisayar oyununa benzeseydi?" mottosuyla yola çıkan bu uygulamada hikayenin kahramanının geleceğini siz tayin ediyorsunuz. Her bölümde karşınıza bir sorun çıkıyor ve bunu yumruk atarak, beden dilini okuyarak ya da kaçarak çözmek sizin elinizde. Gazeteci Jackson'ın maceralarını yönlendirdiğiniz bu uygulamada verdiğiniz kararlar, "Jackson's Choice" adlı serinin ikinci kitabında da dikkate alınacak.
7. SwipeSpeare: Shakespeare'in dili ağırdır, bunu herkes bilir. Bu uygulama sayesinde Shakespeare eserlerini günümüz diliyle okumak artık mümkün. Uygulama aynı zamanda bir Shakespeare sözlüğü de sunuyor.
* Görsel: Efe Gürsoy
Yeni yorum gönder