Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Burgazada'ya yeni Sait Faik heykeli



Toplam oy: 547

Hikaye yazarı Sait Faik, 58. ölüm yıldönümünde Burgazada'da anısına dikilen heykel ile anıldı. Yazar anısına hazırlanan yeni heykel, Sait Faik Abasıyanık'ın yaşamının büyük kısmını geçirdiği Burgazadası'ndaki  iskele meydanına dikildi.

Heykeltıraş Çağdaş Erçelik'in hazırladığı eser, Adalar Belediyesi Kültür-Sanat Koordinatörlüğü'nün gerçekleştirdiği etkinlikte heykeltıraş tarafından açıldı. Etkinlikte konuşan Uluslar arası Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye Başkanı Tarık Günersel, "Özgür edebiyatı savunanlar olarak burada olduğumuzu, mücadeleye devam ettiğimizi göstermek Sait Faik'e borcumuzdur" dedi.

 

 

 

Darüşşafaka Cemiyeti ile İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğiyle düzenlenen ve Sait Faik anısını yaşatmak için her yıl bir öykücüye verilen 58. Sait Faik Hikaye Armağanı da Yalçın Tosun'un Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Peruk Gibi Hüzünlü adlı kitabına verildi.

Doğan Hızlan başkanlığını üstlendiği jüri kurulu ödül verme gerekçesini  "Kenarda kalanların, genel kabul görmeyenlerin, olmamışların, olamamışların yaşamlarından kesitleri kendine özgü bir yalınlık ve sahicilikle anlatmaktaki başarısı nedeniyle..." diyerek açıkladı.



Etkinlikte, Darüşşafaka'lı öğrenciler Sait Faik'in öykülerini canlandırdı. Buzuki Orhan da törenin ardından bir konser verdi.

Sait Faik Abasıyanık'ın halen müze bahçesinde bulunan heykeli de ilk yapıldığı yer olan Kalpazankaya'daki restoranın bahçesine nakledildi.

 

 

"Giderek yalnızlaştığını söylerler..."

 

 


Bülent Kale, "Sait Faik 105 Yaşında" başlıklı yazısında şöyle anlatıyor hikaye yazarını:



"Onu tanıyanlar Sait Faik'in, dünyayı ve şehri riyasız kucaklamak isteyen bu adamın, bu kucaklaşmayı başaramadığını, giderek yalnızlaştığını söylerler. Bu adamı yalnızlığın yarattığını söylerler. Yalnızlığın o dünyaya gelmeden önce de orada olduğunu ve o aramızdan ayrıldıktan sonra da burada kaldığını söylemezler. Kan kırmızısı sevmek isteyen herhangi bir insanın, yaşamaya kendisi bir ad koymak isteyen her insanın yalnızlıkla ölümüne kapışması gerektiğini söylemeyi unuturlar."

 

 

Sait Faik Kimdir?

 


23 Kasım 1906'da Adapazarı'nda dünyaya gelen yazarın ailesi Kurtuluş Savaşı'ndan sonra İstanbul'a yerleşince o da eğitimine İstanbul Sultanisi'nde devam etti, şiir yazmaya da burada başladı.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde eğitim gördü, ekonomi öğrenimi için Lozan'a gitti. Ardından üç yıl Fransa'da yaşadı. Eğitimini yarım bırakarak 1933'te İstanbul'a döndü.

Kısa bir süre Halıcıoğlu Ermeni Yetim Mektebi'nde öğretmenlik yaptı, daha sonra hiç çalışmadı. Yaşamını Şişlive Burgazadası'nda geçirdi.

İlk öyküsü Uçurtmalar, 9 Aralık 1929'da Milliyet gazetesinde yayınlandı. 1934-1940 arasında Varlık, Ağaç, Servet-i Fünun Uyanış, Ses, Yeni Ses, Yaprak, Yenilik dergilerinde öyküleri yayınlandı.

Şiir, roman ve öykü kitapları arasında en bilinenleri, Lüzumsuz Adam, Mahalle Kahvesi, Havada Bulut Kumpanya, Son Kuşlar ve Alemdağda Var Bir Yılan oldu.

11 Mayıs 1954'te hayatını kaybetmesinin ardından Burgazadasındaki evi müze haline getirildi. Çağdaş edebiyata katkılarından dolayı uluslararası Mark Twain Derneği'nin onur üyeliğine seçildi.

 

 

Kaynak: Bianet, Ayça Söylemez

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.