Her yıl Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında Sultanahmet Cami’nde düzenlenen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’nın bu seneki adresi Beyazıt oldu.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın işbirliğiyle 13 Ağustos Cuma günü açılan 29. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, bu sene Beyazıt Meydanı’nda geniş bir alanda yer alıyor. Öyle ki, fuarın hala Sultanahmet'te olduğunu zanneden kişiler olmasına rağmen, bu yaz sıcağında Beyazıt'a kitap almaya gelenlerin sayısı oldukça fazla.
Dini nitelikli kitapların ağırlıkta olduğu ama bunun yanında az da olsa tarih, felsefe, kültür kitaplarının da bulunduğu fuarda standı olan yayınevlerinden Timaş Yayınları, İnsan Yayınları, Nesil Yayınları ve Küre Yayınları'ndan yetkililer ile fuara olan ilginin ne düzeyde olduğunu konuştuk.
Fuarla ilgili sorularımızı yanıtlayan yayınevi yetkilileri, fuara olan ilginin gün geçtikçe arttığını, özellikle haftasonları, ciddi bir yoğunluk yaşadıklarını belirtti. Fuarın açılış tarihinin aslında 17 Ağustos olarak belirlendiğini, daha sonra açılışın erkene alındığını ve bu nedenle ilk haftalarda birtakım aksaklıklar yaşadıklarını ifade eden yetkililer, eksikliklerin gün geçtikçe giderildiğini söyledi.
'Sıcaktan ilgi yoktu'
İlk zamanlardaki ilgisizliği havaların sıcak olmasına bağlayan yayıncılar, önümüzdeki günler için ise oldukça umutlu. Hava sıcaklığı, insanların oruçlu olması gibi etkenlerin bir araya gelerek satışları düşürdüğünü savunan Nesil Yayınları yetkilisi bu durumun düzelmeye başladığını zamanla daha da iyi hale geleceğini ve satışların tatmin edici seviyeye ulaşacağını söyledi.
'Camiye ticari bir anlam yükleniyordu'
Fuarın Beyazıt’a taşınmasıyla ilgili konuşan Timaş Yayınları yetkilisi, ‘Fuar zaten çok eskiden Beyazıt’ta yapılıyordu. Sonra Sultanahmet’e taşındı. Bence tekrar buraya gelmesi iyi oldu; çünkü Sultanahmet’te fuar için özel bir alan yoktu, caminin avlusunda satış yapıyorduk. Bu da camiye ticari bir anlam yüklüyordu; fakat şimdi burada kendimize ait bir alanımız var’ dedi.
'Fuarı hala Sultanahmet’te sanıyorlar'
Satışların geçen senenin gerisinde olduğuna dikkat çeken İnsan Yayınları sorumlusu, reklamların azlığı nedeniyle fuarın hala Sultanahmet’te olduğunu sananların olduğunu belirtti. Bu konuda basının yeterli tanıtımı yapmadığını söyleyen yetkililer, fuarın reklama ihtiyaç duyduğunu da ekledi.
Fuarın Beyazıt’ta açılmadan önce Sahaflar Çarşısı’nda gerginlik yarattığının hatırlatılması üzerine Timaş Yayınları yetkilisi, ‘Fuarla birlikte çarşı da çalışıyor. Bir yerde bu fuar onlara da yardımcı oluyor’ dedi.
Kaynak: www.ntvmsnbc.com / Ebru Tepeler
Yeni yorum gönder