Tarihçiler ve arkeologlar, Madrid Başpiskoposluğu’nun da izniyle, bir manastırda Don Kişot’un yazarı Miguel de Cervantes’in kemiklerini aramaya başladılar.
Madrid’in merkezindeki bir manastırın betonları arasında gömülü olan kemikleri arama çalışmalarının amacı yazarın sadece ressam Juan de Jauregui tarafından resmedilmiş bir portresi bulunan yazarın yüzünü yeniden oluşturmak ve gerçek şeklini ortaya çıkarmak.
Tarihçi Fernando Prado’ya göre bulunacak kemikler, sirozdan ölen ve alkolik olduğu öne sürülen Cervantes’in neden öldüğünün anlaşılmasını da sağlayabilir. Bu konuda Prado’nun bazı şüpheleri var: “Hayatının son dönemlerinden çok hasta olduğu söylenir ama aynı zamanda bu dönem yazar olarak en üretken olduğu dönem.”
Sancho Panza’yla birlikte yel değirmenlerine saldırmasıyla ünlü Don Kişot’un yaratıcısından kalanları arayan Prado’nun takımı, yetkililerin ve Madrid Başpiskoposluğu’nun desteğini aldılar.
Uzmanlara göre yazarın kemiklerini tespit etmenin kolay olacak çünkü kemiklerde 1571’de İspanya ve Osmanlı arasında Lepanto’da gerçekleşen deniz muharebesinde aldığı yaraların izleri olması muhtemel. Prado, “Yazar, bir elini kullanamamasına yol açacak bir darbenin yanı sıra arkebüz ile göğüsünden de yaralanmış. Bu iki yara yazarın kemiklerinde izler bırakmış olmalı,” diyor.
Cervantes 1616 yılında evinde öldü ve manastıra gömüldü. Ölümü Shakespeare’in ölümünden sadece 10 gün önceydi.
Yazarın kemikleri 1673’de manastırda yapılan bir tadilat esnasında bir başka manastıra taşındı ama tadilat sonrası geri getirildi. Ancak kimse tam olarak nereye yerleştirildiklerini bilmiyor. Kemikleri bulmak için geo-radar teknolojisi kullanacak olan araştırmacılar manastırın duvarlarını, oyukları ve yerin 5 metre altını tarayabilecekler.
Prado, çalışmanın Cervantes ve Shakespeare’in ölüm yıldönümlerinin birlikte anılması planlanan 2016 yılına kadar tamamlanacağını umuyor.
Yeni yorum gönder