CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Kültür ve Turizm Bakanlığının "Edebiyat Eserlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik" kapsamında, Türk edebiyatının gelişimine katkı sağlayacak proje sahiplerine verilmesini kararlaştırdığı 463 bin TL'yi TBMM gündemine taşıdı.
Onur, Değerlendirme Kurulu tarafından gerçekleştirilen toplantı sonrası yazım desteği verilmesi uygun bulunan 40 eser sahibini ve seçici kurulda görev yapan kişileri Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e sordu.
Soru önergesinin metninde özetle şu ifadeler yer aldı:
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer verilen Edebiyat Eserleri Destek Projesi İstatistikleri'ne göre, 290 kişinin başvurduğu projede 40 edebi esere yazım desteği verilmesinin uygun görüldüğü ve bu eserlere toplamda 463 bin TL dağıtılacağı açıklanmıştır. Ancak proje kapsamında devlet desteği alacak olan yazarların ve seçici kurulda bulunan şahısların isimleri kamuoyu ile paylaşılmamıştır.
Şeffaflıktan uzak ve sanat ruhuyla örtüşmeyen bu durum edebiyat dünyasında tepkiyle karşılanmış ve bu konudaki tartışmaları beraberinde getirmiştir.
Bu bağlamda;
1- Denetleme Kurulu tarafından yazım desteği verilmesi uygun bulunan 40 proje sahibinin ve eserlerinin isimleri neden açıklanmamıştır?
2- Yönetmeliğin 11. maddesinde Değerlendirme Kuruluna ilişkin; "Müsteşar veya ilgili müsteşar yardımcısı başkanlığında, Genel Müdür ve edebiyat alanında temayüz etmiş kişiler arasından Bakanlık onayı ile belirlenecek 5 kişi olmak üzere toplam 7 üyeden oluşacağı" ifade edilmektedir. Söz konusu kurul üyelerinin belirlenmesinde hangi kriterler dikkate alınmıştır ve kurula seçilen bu isimler kamuoyuyla neden paylaşılmamıştır?
3- Bakanlık tarafından 463 bin TL devlet desteği verilecek olan eser sahiplerine dağılım ne şekilde yapılacaktır ve bu aşamada hangi unsurlar göz önünde bulundurulacaktır?
4- Edebiyat Eserlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik hükümleri gereği; eserin süresinden, içeriğine ve konusuna dek birçok konuda yazarlara belli kıstaslar getirmektedir. Bu durum sanatın ve sanatçının özgür yapısıyla bağdaşmakta mıdır, bu konuda daha adil bir yöntem ve süreç izlenemez miydi?
>>> Kültür Bakanlığının maddi desteği hangi yazarlara gitti?
Cumhuriyet Gazetesi'nde bugün bir haber çıktı: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/kultur-sanat/108651/_Aciklanmamasi_sk...
Bu haberdeki şu bölüm ilginç:
Yazar Güray Süngü sosyal medyada “Kültür Bakanlığı bana romanım için 15 bin lira ödeyecek. Çok mutluyum. Sonunda bizim ülkemizde de böyle şeylerin olduğunu görmek güzel” açıklaması yaparken, şair Furkan Çalışkan da “beni de listeye ekleyin” diyerek destek alanlar arasında olduğunu duyurdu.
Bu isimlere, “Benim de deneme kitabım destek aldı. Sakladığım bir şey yok. Destek alan yazarların da birçoğunu biliyorum” açıklamasıyla yazar Mustafa Akar katıldı.
Açıklama yapan Furkan Çalışkan’ın muhafazakâr eğilimli edebiyat dergisi İtibar’ın yazı işleri müdürü olması, Akar ile Süngü’nün ayrı derginin yayın kurulunda yer alması ve Ertuğrul’un da derginin yazarları arasında olması dikkat çekti.
Bu dört yazarın, Ağustos 2013’te Times gazetesinde yayımlanan “Bizde çok adam bulunur” ilanında da adları bulunuyordu. İlan, pek çok yabancı ismin, Gezi Direnişi sırasında hükümetin tavrını eleştiren, yine Times’taki ilanlarına karşı yayımlanmıştı.
Yeni yorum gönder