Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Çocuk kitapları çizerleri bir müzede buluştu



Toplam oy: 252

Ege Üniversitesi’nin bünyesinde bulunan ve kısa süre önce restorasyonu tamamlanan Bornova Levanten köşklerinden biri, çocuk kitaplarını resimleyen 27 sanatçının orijinal eserlerine ve bu eserlerin yer aldığı kitaplara ev sahipliği yapıyor. Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi’nin köşkte faaliyet gösterecek bu yeni bölümü, 22 Nisan’da İzmir Özel Tevfik Fikret Okulları öğrencilerinin de katıldığı bir törenle açıldı. Uluslararası çapta pek çok örneğine rastladığımız resimli çocuk kitapları müzelerinin bir benzeri böylece Bornova, İzmir’de kurulmuş oldu.

 

 

Aralık 2015'te gerçekleştirilen VI. EgeArt Sanat Günleri sürecinde Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi Koordinatörü Nedim Sönmez ve Egeart Sanat günlerinin davetli ressamı Can Göknil'in işbirliğiyle "Çocuk Dünyasının Ressamları ve Kitapları" ayrı bir bölüm olarak müze kapsamına alınmıştı. Projenin organizasyonunu üstlenen Can Göknil müzeye ilişkin, “Zaman içinde pek çok çizerin ve ressamın eserleriyle bize katılacağına inanıyorum. Şimdilik 25'i Türk ve ikisi İranlı olmak üzere yirmi yedi sanatçıyız. Yaptığımız iş, yani çocuk kitapları resimlemek, çok önemli. Çocuk masumiyetini koruyoruz. Resimlerimizi çocukların yaşlarına ve algılarına göre kurguluyoruz. Hayal gücümüz engin, çizgilerimiz duyarlı ve naif. Amacımız çocukları görsel sanatların ve edebiyatın estetiğiyle tanıştırarak yaşamlarını renklendirmek. Ege Üniversitesi’ne ilkelerimize değer verdiği için teşekkür ediyoruz,” ifadelerini kullandı.

 

 

Projede eserleri ve kitaplarıyla yer alan sanatçıların isimleri şöyle:

 

Vaghar Aghaei, Ilgım Veryeri Alaca, Ayşe İnan Alican, Uğur Altun, Ferit Avcı, Canan Barış, Gözde Bitir, Reha Barış, Zerrin Cebeci, Saadet Ceylan, Ender Dandul, Mustafa Delioğlu, Serap Deliorman, Nazan Erkmen, Can Göknil, Sedat Girgin, Başak Günaçan, Şafak Okdemir, Feridun Oral, Aysun Berktay Özmen, Nuran Balcı Özekçin, Betül Sayın, Nazli Tahvili, Banu Taylan, Mert Tugen, Deniz Üçbaşaran, Burcu Yılmaz

 

 

 

 

İŞ

 

 


 

 

Adres: Gençlik Cad. No 12 Bornova, İzmir

 

Müze afiş tasarımı: Recep Eren

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.