Al Gözüm Seyreyle, Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana, Gökyüzü Mavi Kaldı… Her biri, bir kitap ismi değil de, kitaptan bir cümle gibi, hatta daha da fazlası kuşkusuz. Bu cümlelerde Yaşar Kemal’i soluyor insan; toprağın kokusunu, Fırat’ın suyunu... Kederli Mezopotamya’dan ayrılıp Hüseyin Rahmi Gürpınar’a yol alıyoruz sonra; Evlere Şenlik, Kaynanam Nasıl Kudurdu, Melek Sanmıştım Şeytanı... Orada da kalmıyor, Mehmet Semih'in Dünyanın En Haksız Yere Dayak Yiyen Adamı Selahattin Bey’ine geçiyor, bu kitaptan da çeviri eserlere doğru ilerliyoruz: Paulo Coelho’nun Piedra Irmağının Kıyısında Oturdum, Ağladım adlı romanına, Peter Bichsel’in Aslında Bayan Blum Sütçüyü Tanımak İstiyordu adlı kitabına, Elizabeth Dunkel’in Her Kadın Bir Rus Şaire Aşık Olur’una...
Yok mu bunun bir analizi?
Ahmet Büke’nin geçtiğimiz günlerde kişisel Facebook hesabında yazdığı gibi, “Kitap isimlerinin bir öykü uzunluğunda olduğu günler” yaşadık, yaşıyoruz. Büke, “Yok mu bunun bir analizi,” diye seslenmişti Facebook aracılığıyla... Biz de aynı konuya parmak basmak için son yıllarda yayınlanan adları neredeyse "öykü uzunluğuna" yaklaşan kitapları derledik; aklınıza gelenleri siz de ekleyebilirsiniz:
Beş Parasızdım ve Katilimi Arıyordum – Derviş Şentekin
Türkiye’nin yakın dönem politik hayatının üstüne ayna tutan ve polisiye çizgisini hiç yitirmeden, tespit ve anlatımı ile bir döneme ışık tutan psikolojik bir metin.
Beş Parasızdım ve Kadın Çok Güzeldi – Derviş Şentekin
Derviş Şentekin’in yine polisiye çizgisini koruduğu, bulmaca aritmetiğini metnin omurgasına yerleştirdiği psikolojik bir metin olma tutarlılığını muhafaza ediyor.
Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz – Melisa Kesmez
Bu öykü kitabında Melisa Kesmez, üzerimize haddinden fazla gelen ancak bir türlü vazgeçemediğimiz "modern dünyamızın" inceliklerine dokunuyor.
Bu Roman O Kız Okusun Diye Yazıldı – Enver Aysever
Aysever’in yeni kitabı Bu Roman O Kız Okusun Diye Yazıldı, yazarın kendi aşk deneyimlerinden yola çıkarak kaleme aldığı bir metin, merak uyandıran başlığıyla dikkat çekiyor.
Olaylar Boksörün Pazı Sarmasını Yemesiyle Başladı - Giray Kemer
Kitap, hayli görüntülü bir kentte karşıdan gelecek yumrukları hesaplamaya çalıştığımızı ortaya koyuyor. Peki, olaylar, sahiden de boksörün pazı sarmasını yemesiyle mi başlıyor?
Bu Filmin Kötü Adamı Benim – Murat Gülsoy
Mahkum edildiğimiz yüzeysel hayatların dibinden akan karanlık suların sesine kulak veren bu psikolojik roman, sıradan kötülüğün sırlarını arıyor. Gülsoy’un Oysa Herkes Kendisiyle Meşgul ve Bu An'ı Daha Önce Yaşamıştım isimli öykü kitapları da cümle formundaki adlarıyla dikkat çekiyor.
"Bir Öykü Kadar Kısa Bir Roman Kadar Derin Hayatlar"- Zinde Yayınevi pek çok hayatı ve duyguyu anlatıyor. Kısa ama hepsinin ayrı bir derinliği var kahramanlarının yaşadıklarına bakılınca. O yüzden kısaltmak istedim kitabımın adını. Ama daha çok "Derin Hayatlar" olarak hafızalarda kaldı. Fuarlarda kitabınızın adı nedir diye soruyorlar. Söylüyorum. Biz onu kitabın içinde geçen bir cümle zannettik diyorlar. Dediğim gibi uzun ama çok şey ifade ediyor benim için. O yüzden seviyorum kitabımın adını. Pek çok kişi de etkileyici buluyor.
benimde eklemek istediğim bir kitap var
bir öykü kadar bir roman kadar derin hayatlar
adındanda anlaşılacağı gibi 32 hayat hikayesi bunlardan çoğu gerçek hayat hikayelerinden kurgulanmış öykülerden oluşan güzel bir eser
Yeni yorum gönder