Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Dağlarca Şiir Ödülü, Şükrü Erbaş ve Ömer Erdem'in



Toplam oy: 1053

Bu yıl ilk kez düzenlenen Dağlarca Şiir Ödülü’nü kazananlar belli oldu. Beşiktaş Belediye Başkanlığı tarafından, PEN Yazarlar Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası’nın desteği ve Tekin Yayınevi organizatörlüğünde gerçekleştirilen Dağlarca Şiir Ödülü, Şükrü Erbaş ve Ömer Erdem’e verildi.

 

Ataol Behramoğlu, Doğan Hızlan, Enver Ercan, Ertan Mısırlı, Haydar Ergülen, Sennur Sezer ve Tarık Günersel’den oluşan Seçici Kurul, ödülü Şükrü Erbaş'a Pervane, Ömer Erdem ise Pas adlı kitaplarıyla değer görüldüler. Ödül, 18 Ekim Pazar günü, saat 18.00'da, Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat Merkezi’nde düzenlenecek etkinlikle sahiplerine sunulacak.

 

Ödülün gerekçesi

 

Seçici Kurul, ödül gerekçesini şöyle açıkladı: 

 

"Şükrü Erbaş ve Ömer Erdem’in farklı şiir dünyaları olsa da, onları insana ve hayata bakışlarındaki evrensel algı birleştiriyor. Onların şiirlerinde 'gaz lambasıyla duvarlara dünyaları çizen çocuklar' da var, 'kelebeği incitmeden geçip giden bulutlar' da. Şiirler boyunca zalimin, mazlumun, acının ve kederin ve zulmün, insanın izini sürüyorlar vicdanın sesiyle. Tıpkı Dağlarca gibi."

 

Ödülün amacı

 

“Türkçem benim ses bayrağım” diyerek yüzü aşkın kitabıyla Türkçe’nin ses bayrağını yaşamı boyunca yükseklerde dalgalandıran Fazıl Hüsnü Dağlarca, 100 yıl önce doğduğu yer olan Beşiktaş’ta, adına düzenlenen etkinliklerle yaşamaya, yaşatılmaya devam ediyor. Yaşadığı dönemde “Yaşayan En Büyük Şair’’ sıfatıyla da onurlandırılan Dağlarca, “Yunus gibi giderken gitmez olmak isterim’’ sözüyle, şiirdeki ölümsüz kaynaklardan biri olmak isteğini ortaya koymuştu. Beşiktaş Belediyesi tarafından, PEN Yazarlar Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikası’nın desteğiyle düzenlenen bu ödül, Dağlarca’nın anısını yaşatmak, Türk şiirinin gelişimine katkıda bulunmak ve şiiri hayata daha çok katmak amacıyla verilir. Ödül miktarı 15 bin TL olarak belirlenmiştir.

 

 

26 Ağustos 1914’te Beşiktaş’ta dünyaya gelen Fazıl Hüsnü Dağlarca, doğumunun 100. yılı olan 2014’te Beşiktaş Belediyesi’nin desteği ve ev sahipliğinde düzenlenen etkinliklerle anılmıştı.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.