Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

DEPO'da sayfiyelik bir yaz buluşması



Toplam oy: 492

Tanıl Bora'nın editörlüğünde hazırlanan Sayfiye: Hafiflik Hayali (İletişim Yayınları, Mayıs 2014) adlı kitapla paralel olarak gerçekleşen "Sahibinden Sayfiye" sergisi 29 Haziran’a kadar DEPO'da görülebilir. Sayfiyeyi hatırlamaya ve tartışmaya bir davet niteliğindeki serginin küratörü Borga Kantürk.

 

"Sahibinden Sayfiye" sergisi, bir kaçış opsiyonu, kafa dinleme, rahatlama hali, ikinci bir yaşam alanı olarak sayfiyeye odaklanıyor. Serginin tanıtım bülteninde yer alan ifadeler şöyle:

 

Sayfiyenin sahiplerinin elinden alınışının hikâyesine ışık tutuyor. Büyükşehirlerin dışında özellikle deniz kıyısını ve o bölgelerdeki yerleşim yerlerini de hedef alan kentsel dönüşüm furyası, sayfiyenin düzeninin ve yaşam tarzının giderek yitirilmesi, sahipsizleştirilerek endüstrileşmesine yol açıyor. Bugünkü durum ise yaşanılan bir sayfiye yerine yeni, geçici, ticari turistik organizasyonlar sahası olarak binalaşan turistik bir oyun alanı vaat ediyor. Günümüzün tatil stratejilerinden "mutluluk turizmi" ile pazarlanan, lüks, konforlu, geçici ve sorunsuz tatil imgesi, bu sayede ortaya çıkan mekânsal aidiyetsizlik, eski tatil anlayışlarının, yazlıkların, dolayısıyla sayfiyenin açığa alınmasına, elden çıkarılmasına neden oluyor.

 


Sergi, bütün bu gerçekliğin, hızlı dönüşümlerin tanığı bazı sanatçıların çalışmaları eşliğinde, sayfiyenin yeniden hatırlanması ve tartışmaya açılması adına bir buluşma yeri olarak düşünülebilir. Sergide yer alan sanatçılar ise; tanıklıkları, araştırmaları ve üretimleri ile "sayfiyenin temsili, insani olarak gereksinimi, sayfiyede yaşam" ve "yazlık" gibi kavramlara, bütün bunların zamanla yaşadığı anlam kaymalarına atıflar yapıyor.


Serginin yanı sıra, Tanıl Bora'nın editörlüğünde hazırlanan, Sayfiye: Hafiflik Hayali (İletişim Yayınları, Mayıs 2014) adlı kitap ise benzer bir buluşmanın, anlatılar bütününün, edebi kanalını oluşturmakta.


"Sahibinden Sayfiye" sergisi, Sayfiye: Hafiflik Hayali kitabı, Depo'nun ve İletişim Yayınları'nın birbirine komşuluk yaptığı bir yaz buluşması olarak düşünülebilir.


 

Sergide Balca Ergener, Borga Kantürk & Özge Calafato, Hale Tenger, Hüseyin Bahri Alptekin, Levent Şentürk, Leyla Gediz, Metehan Özcan, Seçil Yersel, Sıtkı Kösemen, Tufan Baltalar ve Vahit Tuna’nın işleri yer alıyor, kitapta ise Cihan Aktaş, Mehmet Ö. Alkan, Sema Aslan, Onur Baştürk, Aslı Biçen, Tuncay Birkan, Gaye Boralıoğlu, Özge Calafato Baykan, Onur Cankoçak, Behçet Çelik, Zeynep Dadak, Murat Daltaban, Feridun Düzağaç, Mahir Ünsal Eriş, Borga Kantürk, Merve Kayan, Kıvanç Koçak, Murat Meriç, Murat Metinsoy, Levent Şentürk, Emel Uzun ve Sedat Yurtdaş’ın yazılarını bulmak mümkün.

 

Sergi kapsamında 14 Haziran 2014 Cumartesi günü "Bu Sahilde" filmi gösterilecek ve ardından bir söyleşi gerçekleşecek. Filmin yapım süreci, tatil filmleri ve sayfiye üzerine notların konu edileceği bu etkinlikte filmin yönetmenleri Merve Kayan ve Zeynep Dadak da olacaklar.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.