Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Diana, Whitney ve Şivan



Toplam oy: 490

Dünyaca ünlü Kürt ozanı Şivan Perwer’in hayatı, yazar Abdullah İncekan tarafından Şivan Perwer - Efsaneya Zindi/Yaşayan Efsane adlı kitapta toplandı. Nûbihar Yayınları tarafından yayımlanan biyografi çalışmasını iki yılda tamamlayan yazar, günlerce evine konuk olduğu Şivan’ı bilinmeyen yönleriyle okurla buluşturuyor.

 

 

 

Köy köy, şehir şehir, ülke ülke Şivan’ın peşinden gidiyor kitabın yazarı Abdullah İncekan. O gezdikçe biz de onunla birlikte Perwer’in peşinden sürükleniyoruz. Bazen Urfa’da, bazen Erbil’de, bazen Paris’te, bazen de Halep’teyiz... Kürtçe hazırlanan kitapta Cegerxwîn, Hesen Cizirî, Mihemed Şéxo gibi aşina olduğumuz pek çok Kürt edebiyatçıyla anılarını okuyoruz Şivan’ın.

 

 

 

 

Diana, Whitney ve Şivan

 

 

 

Kitabın başında Mezopotamya’nın kadim kentlerinden biri olan Urfa harabelerinde dolaşıyoruz. Sori Köyü’ndeyiz. Ailesinin ikinci çocuğu Şivan, İsmail Aygün olarak açıyor dünyaya gözlerini. Asi bir çocukluk, ilk karşı çıktığı otorite baba otoritesi, sonra ise okuduğu lisenin müdürü. Sonra çoğumuzun mustarip olduğu diğerleri...

 

 

 

Müzikle tanışması zor olmuyor Ozan Şivan’ın, nitekim doğuştan dengbéj bir anne ve babaya sahip. Geleneksel Kürt müziği ve o otantik nağmelerle büyüyor. Gelecekte profesyonel müziğe adım attığında da hakkını veriyor bu nağmelerin. Ve onlara asla ihanet etmiyor.

 

 

 

 

Hep arka kapıdan çıktı

 

 

Birçok dönüm noktası var Şivan’ın hayatında. Bunlardan bir tanesi Ankara Güney Park’taki Güneydoğu Gecesi... Yıl 1975, onca yasağa karşın Türkiye’de ilk kez sahnede Kürtçe şarkı söyleyecek. Büyük bir cesaret gösterip başlıyor Xezal /Ceylan parçasıyla. Fakat sonrası malum. Platformun arka kapısı onu bekliyor. Şivan gülerek aktarıyor kitapta: Zaten bundan sonra hep arka kapıdan çıkacaktım.

 

 

 

 

Bebeklik aşkı: Gülistan

 

 

Kürt ve muhalif olmanın getirdiği sıkıntılar dışında, birçok dramatik olaya da tanık oluyoruz hayatında. İki kardeşinin henüz çok küçükken hayata veda etmesi ve annesinin erken ölümü, sanatçıyı derinden sarsıyor. Bunların yanısıra okula gitmek için babasıyla uzun ve inatla yürüttüğü tartışmalardan Şivan galip çıkıyor, lakin, okulda Kürtçe konuştuğu için lise müdürünün hakaretlerine maruz kalıyor bu defa.

 

 

Şivan ile Gülistan’ın aşklarının anlatıldığı bölümde, içten ve sesi olmayan bir gülümseme kondu yüzüme. Şivan (Yıl 1962, henüz yedi yaşındayken) amcasının kızına daha bebekken âşık olmuş. Gülistan’ı daha doğarken ilk kucağına alan ve “Yenge, bu kızın ne kadar güzeldir” diyen Şivan, gelecekte onun eşi olacaktır.

 

 

 

 

 

Duyarlı bir Kürt

 

 

Yazar, “Kürtlerin başı nerede bir beladaysa Şivan onların yanında. Sadece sesi ve şarkılarıyla değil, fizikî varlığıyla da...” diyor. Örnek olarak Irak Savaşı ile Halepçe’yi gösteriyor. Kimyasalla katledilen binlerce Kürdün ağıdını dünyaya ilk o duyurdu. Kürtlerin çığlığına ses veren Şivan Perwer’di, kim duymazdan gelebilirdi? Geleneksel Kürt müziğine verdiği büyük değer ve müthiş yorumuyla yeni kuşaklara aktaran Şivan, sözlerini kendisi yazdığı birçok esere imzasını atıyor. Bunu yaparken de bir anlamda, Kürt asıllı olup Kürtçe şarkıları Türkçe formatla söyleyen sanatçıların devrini kapatıyor. Birçok Kürt ezgisi Türkçeye çevriliyor, bir problem yok tabii ki güzellikleri paylaşmakta, fakat o toplumun kültür sanat eserlerini başka bir halkın zihniyetiyle uyarlamaya kalktığımız zaman gülünç durumlar çıkıyor ortaya. Örneğin Şivan’ın “wa hatin peşmergé me” (işte geldi peşmergelerimiz) şarkısını, “Zurnacı İbo Dayı” olarak yorumlamak büyük talihsizlik olmuş.

 

 

 

 

Barzani, Şivan’ı anlatıyor

 

 

Kitapta Avusturya Cumhurbaşkanı Dr. Heinz Fischer, Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, Gülistan ve oğlu Serxwebun Perwer, müzik prodüksiyonunda sanatçıyla birlikte çalışan Dilşad Said, Hakan Akay, Erol Mutlu ve Willi Resetarits, arkadaşları Ali Gedik, Amed Mardin, Gülten Kaya bu kitap için tanıdıkları ve dinledikleri Şivan ile ilgili izlenim, anekdot, anı ve düşüncelerini aktarıyorlar. 312 sayfalık kitapta sanatçının yazdığı bir kısım şarkıların hikâyelerinin yanında, başyapıtlarının perde arkası bilgileri, diskografisi ve kısa zaman sonra çıkacak yeni albümü Şivanname I - Gazind adlı serüveni de yer alıyor. Görselliğiyle de dikkat çeken kitapta 24 sayfadan oluşan iki fotoğraf albümü bulunuyor. Fotoğraflarda 1969 yılından 2012 yılına kadar karelerle Şivan Perwer’in izini sürmek ayrı bir tad veriyor. En ilginç fotoğraflardan birinde 1997’de trafik kazasında ölen Galler Prensesi Diana ve bu yıl Beverly Hills’deki otelinde ölü bulunan şarkıcı Whitney Houston ile görülüyor.

 

 

 

Kaynak: Taraf/Şilan Bulut

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.