Paris’te bulunan Sciences Po Üniversitesi’nde ders veren Antoine Buéno, "Le Petit Livre Bleu: Analyse critique et politique de la société des Schtroumpfs" (Küçük Mavi Kitap: Şirinler toplumunun politikası ve eleştirel analizi) isimli kitabında 1958 yılında Belçikalı çizer Peyo tarafından çizilen ve 80’lerde televizyona uyarlanan Şirinler ile ilgili ilgi çekici tespitlere yer veriyor.
Kapalı bir toplumda yaşayan, Şirin Baba isimli tek liderleri olan Şirinler için “Bir diktatörlüğü anımsatmıyor mu?” diye soran Bueno, Gözlüklü Şirin’in Troçki’ye ve Şirinler’in Stalin dönemi Sovyetler’inin ütopik haline benzediği ya da Gargamel’in Yahudilerin antisemitik bir karikatürü olduğu gibi aslında daha önce de konuşulan kimi benzetmelere de değinmiş. Kitap, pek çok Şirinler hayranı tarafından tepkiyle karşılandı. Bueno’ya “hayal düşmanı”, “çocukluk hatıralarına saldıran bir paranoyak” olmak gibi suçlamalar yöneltildi.
Yazar, Şirinler’in yaratıcısı Peyo’nun totaliter bir ütopyayı ya da ırkçı göndermeleri kasıtlı olarak yaptığını düşünmüyor. “Peyo hiç de politik değildi, yaptığı bilinçsiz bir şey” diyen Bueno’ya göre “popüler eserler, ne kadar masum görünürlerse görünsünler, toplumumuz hakkında birşeyler söylerler.” Bueno, Şirinler’in de çizildiği yıllardaki Soğuk Savaş dönemi ve paranoyalarından etkilenen bir eser olduğunu düşünüyor.
“Tabii ki Şirinler gibi popüler olduğu kadar masum yaratıklar üzerinden totaliter rejimleri, Stalinizm’i ve Nazizm’i konuşmanın komik bir tarafı var” diyen Bueno, kitaba verilen tepkilerin hayranların çocukluklarıyla kurduğu ilişki de olduğunu söylüyor. “Pek çok insan ahlaki yaklaştığımı söylüyor. Aslında hiç de öyle yaklaşmıyorum” diyen Bueno’ya göre, “Analiz ederken eğlendim de. Çocukluk yaklaşımınızı korurken, bu hatıralara eleştirel bir analizle yaklaşmanız ve kendinize gülümsemeniz mümkün.”
Gerçek ismi Pierre Culliford olan Peyo’nun oğlu Thierry Culliford ise o kadar tepkili değil. Daha önce babasının politikayla ilgilenmediğini ve hangi partiye oy vereceğini eşine sorduğunu belirten oğul Culliford, “Söylediklerine pek katılmıyorum ama babama saldırmadığı sürece Bueno, Şirinler hikayelerini istediği gibi yorumlayabilir” diyor.
Şirinler'e daha önce neler neler yakıştırılmıştı. Komünizm propagandasından tutun, cinsiyet ayrımcılığına. Şimdi de anti-semitik olmuş. Yakında nükleer enerji sorununu da Şirinler'e yüklemeye kalkarlar. Bu arada, Sabitfikir, aferim, artık yorumlarda ismimiz görünüyor. Takipçi, iyi eleştiri kadar kötü eleştiriyi de kaldırmasını bilir.
Yeni yorum gönder