Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Dünya Kitap Ödülleri sahiplerini buldu



Toplam oy: 208

Dünya Kitap’ın 23 yıldır verdiği “Yılın En İyileri” ödülleri Pera Müzesi’nde yapılan bir törenle sahiplerini buldu. Dünya Kitap Yılın Kitabı Ödülleri Seçici Kurulu, Ahmet Büke, Yasemin Aydın ve Alakarga Sanat Yayınları’nı ödüle değer bulurken kısa bir süre önce kaybettiğimiz Sennur Sezer’e de “Saygı Ödülü” verilmesini kararlaştırmıştı. Altın Sayfa Yılın Polisiye Kitabı Ödülü ise bu yıl Gülce Başer’e gitti. Bu dalda Sevil Atasoy’a da “Emek Ödülü” verildi. Yemek kültürü kitapları arasındaki seçimdeyse “Yılın En İyi Gastronomi Kitabı” ödülüne Meri Çevik Simyonidis layık bulundu. Marianna Yerasimos da yeme-içme kültürüne yıllardır yaptığı katkılar nedeniyle “Gastronomi Kültürü Emek Ödülü”nün sahibi oldu.

 

Alakarga Sanat Yayınları Suat Duman, Yasemin Aydın yerine kitabın editörü Özge Dinç, Sevil Atasoy, Ahmet Büke, Meri Çevik Simyonidis, Adnan Özyalçıner, Gülce Başer, Marianna Yerasimos… Ödül alanlar bir arada…

 

 

25 yaşına basan Dünya Kitap Dergisi tarafından 1993 yılından bu yana verilen Dünya Kitap Ödülleri’nden “Yılın Telif Kitabı Ödülü” için 2015’te “Ayın Telif Kitabı” olarak belirlenen 11 kitap arasından seçim yapıldı. Başar Başarır, Faruk Şüyün, Doğan Hızlan, İlknur Özdemir, Selim İleri, Yekta Kopan ve Dünya Temsilcisi’nden oluşan seçici kurul, “Yılın Telif Kitabı” ödülünü Ahmet Büke’nin on8 Yayınları’ndan çıkan Sosyal Ayrıntılar Ansiklopedisi: İnsan Kendine de İyi Gelir’ine verdi. 

 

“Yılın Çeviri Kitabı” ödülünün sahipleri ise yıl içerisinde “Ayın Çeviri Kitabı” olarak seçilen dokuz eser arasından belirlendi. Aynı seçici kurul, ödülün Jaguar Kitap tarafından basılan Aleksandros Papadiamantis’in Hadula: Bir Ada Öyküsü kitabının çevirmeni Yasemin Aydın’a verilmesini kararlaştırdı. Ödül gerekçesi, “kadim ve komşu bir dilin unutulmuş bir lehçesinden incelikli, nitelikli ve eserin ruhunu, dünyasını dilimize aktarabilme yeteneğini de gösteren bir çeviri olması; bu dille benzerliklerin hem kelimeler, hem atasözleri, hem hayata bakış ile altını çizmesi; kitabı buralılaştırmadan, çok sıcak bir biçimde dilimize kazandırması” şeklinde açıklandı.

 

Yılın en iyi polisiye kitaplarının değerlendirildiği Altın Sayfa Polisiye Edebiyat Ödülü’nde ise ödül Gülce Başer’in oldu. Altın Sayfa’nın Erol Üyepazarcı, Faruk Şüyün, Metin Celâl, Seval Şahin ve Sevin Okyay’dan oluşan seçici kurulu, ödülü, “ilk roman olmasına rağmen gerek kurgu, gerek olayların gelişmesi bakımından başarısı; kimi siyasi mesajları hiç bağırmadan satır arasında ustalıkla vermesi nedeniyle” Gülce Başer’in Remzi Kitabevi tarafından basılan Bir Ceset Bir Söz isimli yapıtına verdi.

 

“Yılın En İyi Gastronomi Kültürü Kitabı” seçiminin sonuçları da belli oldu. Ahmet Örs, Ali Esad Göksel, Faruk Şüyün, Müge Akgün ve Osman Serim’den oluşan seçici kurul, ödülü Meri Çevik Simyonidis’in İstos Yayınları tarafından okurlara sunulan İstanbulum, Tadım – Tuzum: Bir Varmış Bir Yokmuş adlı kitabına verdi.

 

Bilimsel bir yaklaşımla Türk mutfağını ele alan kitapların sayısı iki elin parmaklarını geçmez. Ağabeyi Stefanos Yerasimos’un başlattığı tarihsel araştırmaları yemek kültürü alanında devam ettiren Marianna Yerasimos oldu. Ödül, Yerasimos’a yemek kültürü kitaplığımızın içinde önemli yeri olan kitaplaşmış çalışmaları nedeniyle seçici kurul başkanı Ahmet Örs tarafından verildi.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.