Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (IPA) dört yılda bir yapılan Telif Hakları Sempozyumu, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de yapıldı. 53 ülkeden 270 delegenin katıldığı sempozyumun açılış ve kapanış konuşmalarını iki ünlü kadın yazar, Ahdaf Soueif ve Azar Nafisi yaptı. Sempozyumda dijital çağda yayın haklarının nasıl korunacağı, Google anlaşmasının dijital yayıncılığa etkileri, internet çağında yeni yayıncılık modelleri, Arap ülkelerinde yaygın olan korsan yayıncılığın nasıl önleneceği gibi konular görüşüldü.
Türkiye’yi Türkiye Yayıncılar Birliği’nden Metin Celal ve YAYBİR Yayıncılar Meslek Birliği’nden Koray Seçkin’in temsil ettiği sempozyum, e-kitap gibi uygulamalarla yeni bir döneme giren yayıncılığın yayın hakları açısından alınacak önlemlerin görüşülmesini sağladı. Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO), Dünya Ticaret Örgütü (WTO) gibi yayın hakları konusunda evrensel kararlar alan örgütlerin temsilcilerinin, yayıncıların dijital çağdaki gelişmeler hakkındaki görüşlerini öğrenmesi açısından sempozyumun önemli olduğu belirtiliyor.
Sempozyumun ardından açılan Uluslararası Abu Dabi Kitap Fuarı, Arap yayıncılık dünyasının en önemli fuarı olma yolunda. 20 yıldır gerçekleştirilen fuar, son dört yıldır Frankfurt Kitap Fuarı ile işbirliğiyle hazırlanıyor.
Arap dünyası 350 milyon nüfusuna rağmen dünya yayıncılığından yüzde 1.5 gibi bir pay alıyor. Kitap okuma oranları düşük, dünya dillerine çevrilen Arap eserleri son derece az. Birleşik Arap Emirlikleri’nin, Arap edebiyatının gelişmesini amaçlayan birçok programı var. Her yıl yabancı dillerden Arapçaya 100 dünya klasiğinin çevrilmesini amaçlayan Kalima çeviri programı ile kitap sayısı 300’e ulaşmış. Kitap Vakfı Arapçadan dünya dillerine, dünya dillerinden Arapçaya yapılacak her çeviriye 1000 ABD Doları yardım yapıyor. Ayrıca Arap Booker’ı da denilen Uluslararası Arap Roman Ödülü de fuarda sahibini buldu. Suudi Arabistanlı romancı Abdo Khal 60 bin ABD Doları tutarındaki ödülü kazandı.
Yeni yorum gönder