Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Dünyanın en büyük Kur'an-ı Kerim'i



Toplam oy: 556

Afganistan'da bir hattat, beş yıl süren çalışmasını sonuçlandırarak dünyanın en büyük Kur'an-ı Kerim'ini yazdı.



Projenin arkasındaki isim olan Muhammed Sabir Khedri, 30 yıldan bu yana süren savaşların Afganistan’ın kültürel mirasını ve geleneklerini kaybettirmediğini göstermek için böyle bir rekora imza attıklarını söyledi.



Afganistan Hac ve Dini İşler Bakanlığı tarafından dünyanın en büyüğü kabul edilen dev Kur’an, 2.28 metreye 1.55 metre ölçülerine sahip. Eski rekor, Rusya’nın Tataristan bölgesinde bulunan 2 metreye 1.5 metre ölçülerindeki Kur'an’a aitti.



Kumaş ve kağıttan yapılan Kur'an-ı Kerim, 500 kilogram ağırlığında ve 218 sayfa. Maliyeti yarım milyon doları bulan Kur'an’ın, özel kapağının yapımı için tam 21 keçinin derisi kullanıldı.



İki yıl sakladı

 

Khedri, altın el yazmasını milyonlarca renkli noktayla birleştirerek hazırladıkları Kur'an için, özel olarak atölyede dokuz öğrenciyle çalıştı. Böylece, dev sayfalar sembolik dekorasyonlarla kaplandı.



Hattat Khedri, “Kutsal kitabımızı güzel gösterebilmek için olabildiğince renk kullandım” dedi.



Khedri, eşi bulunmayan eseri sadece üretmekle kalmadı, dev Kur'an projesini iki yıl gizli tuttu. 2009 yılında bitirilen Kur'an, kaplaması tamamlanmadığı ve tutulacağı oda hazır olmadığı için bugüne kadar saklı tutuldu.

 

 

 



Kültür merkezine taşındı


Dünyanın en büyük Kur'an-ı Kerim'i, 1980’lerde kurulan ve bir zamanlar 50 bin kitabın bulunduğu ve okul, tıp merkezi ve el dokuma atölyesinin bulunduğu bir kültür merkezine taşındı.



Kültür merkezinin kitaplığını süsleyen binlerce kitap, hem Sovyet işgali yıllarında, hem de 1996’da kontrolü ele geçiren Taliban’ın yönetimi altında yok oldu. Ancak 2001 yılında Taliban yönetiminin devrilmesiyle kültür merkezi yeniden açıldı.



Kültür merkezinin kurucusunun kızı Farkhunda Zehra Naderi, “Afgan bir sanatçının yeteneğini dünyaya sergilemekten onur duyuyoruz… Afgan halkı, dünyaya İslam’ın olumlu yüzünü göstermek istiyor” dedi.



Bugün küçük bir kütüphane işleten Naderi, dev Kur'an projesinin babasının rüyası olduğunu ve yıllarını bu rüyasını gerçekleştirmeye adadığını söyledi.



Khedri, “Bir gün bir başkası daha büyük bir Kur'an-ı Kerim yazarsa, bunu mutlulukla karşılarım” dedi.

 

Kaynak: Hürriyet Planet

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.