Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Dünyanın "en cömert" öykü ödülü Junot Díaz'ın



Toplam oy: 465

Sunday Times kısa hikâye ödülünü Amerikalı yazar Junot Díaz  kazandı. 30 bin dolarlık ödülün kısa listesinde Díaz’ın yanısıra Mark Haddon, Ali Smith ve Sarah Hall gibi İngiliz yazarlar bulunuyordu. İlk romanı Oscar Wao’nun Tuhaf Kısa Yaşamı ile Pulitzer ödülünü alan Díaz, “Gençken, bu ödülü yaşadığım sürece kazanabileceğimi tahayyül edemezdim.” diyerek mutluluğunu dile getirdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Díaz, 1980’lerin New Jersey’inde kendisinden büyük bir kadınla ilişkiye giren üniversite çağındaki bir erkeği anlatan Miss Lora adlı hikâyesini  İspangilizce (Spanglish) ile yazmış. Jüri üyesi ve roman yazarı Andrew O'Hagan öyküyü “çağdaş bir klasik” olarak niteledi.


 

 

 

Junot Diaz  ödülle ilgili şunları söyledi: “Kurnazlığın âlâsı gibi görünecek ama kazanmak çok şaşırtıcıydı—öykünün tamamını bir oturuşta yazmıştım. Kendini bir işin tamamlanmış olduğuna ikna etme konusunda efsanevi bir yeteneğe sahip insanlardan biriyim. Bana göre bir ödülün kısa kurmacayı kutlaması, onurlandırması ve kısa bir an için edebi evrenin merkezine koyması harika, zira ekonomik olmadığını, satmadığını söyleyen çok sayıda insanla karşılaşıyoruz. Onları yazmaktan ve okumaktan zevk alan insanların çevresinde olmak harika bir duygu. Kendi insanlarımla beraber aylaklık etmek gibi bir şey bu.” 

 

 

 

30 bin dolarlık ödülü geçen yıl İrlandalı yazar Kevin Barry, Beer Trip to Llandudno; 2011’de Amerikalı yazar Anthony Doerr, The Deep; 2010’da ise Yeni Zelandalı C. K. Stead, Last Season’s Man adlı öyküleriyle kazanmışlardı.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Kaynak: Guardian)

 

 

 

 

 

DDD

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.