Abdullah Cömert davasının 3. duruşması görüldü
Gezi Parkı protestoları sırasında Hatay’da atılan gaz fişeğiyle hayatını kaybeden Abdullah Cömert’in ölümüne neden olan polis Ahmet Kuş’un tutuksuz yargılandığı davanın üçüncü duruşması görüldü.
Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma öncesi aileye destek için gelenlerin salona alınmak istenmemesi üzerine kısa süreli bir arbede çıktı. Duruşmanın başında Cömert ailesi, hakimlere bir dakika sırtlarını dönerek polislerin kendilerini ve izleyicileri hırpalamasını protesto etti.
Sanık polis Ahmet Kuş, duruşmaya görev yaptığı Mersin’den sesli ve görüntülü kayıt sistemi (SEGBİS) ile katılırken, avukatların sanığın salona getirilerek sorgulanması talebi reddedildi. Dava 1 Nisan 2015 tarihine ertelendi.
3 Şubat 2015 / birgun.net
Türkiye AİHM’de bir kez daha mahkum oldu
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), PKK yetkililerinden Zübeyir Aydar’ın açıklamalarını yayımladığı için ceza alan Ülkede Özgür Gündem gazetesinin yaptığı başvuruda Türkiye’yi haksız buldu.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğü hakkını düzenleyen 10. maddesinin ihlal edildiğine karar veren AİHM, Türkiye’nin gazete sahibi Ali Gürbüz ve sorumlu müdürü Hasan Bayar’a mahkeme gideri dahil 3 bin 333 Euro maddi ve manevi tazminat ödemesine hükmetti.
3 Şubat 2015 / bianet.org
Avukat Yeşilyurt beraat etti
Gezi eylemleri sırasında Taksim Meydanı'nda çekilmiş bir fotoğrafını sosyal medya hesaplarında paylaşan avukat Yeşinil Yeşilyurt hakkında açılan dava sonuçlandı.
İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi, “kamu malına zarar verme suçunu ve bu suçu işleyenleri övmek” ile suçlanan Yeşilyurt hakkında beraat kararı verdi.
3 Şubat 2015 / cumhuriyet.com.tr
Yargıtay polisin orantısız müdahalesini “haksız tahrik” kabul etti
Eğitim politikalarını protesto etmek için Milli Eğitim Müdürlüğü kapısına kendini zincirleyen üniversite öğrencisi Gülçin Bulut'un yargılandığı davada Yargıtay, emsal bir karar aldı.
Polise direnmekle suçlanarak tutuklanan ve yargılandığı Antalya 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde 7 ay 15 gün hapis cezasına mahkum olan Bulut’la ilgili temyiz davasında Yargıtay 5. Ceza Dairesi, polisin gözaltı işlemi sırasında sanığın kolunu bükmesinin haksız tahrik oluşturduğuna karar verdi.
Avukat Münip Ermiş "Polislerin çok sık yaptıkları kolunu bacağını bükerek, yerde sürükleyerek, kafasından, kulağından tutarak sanığı otobüse sürüklemek Yargıtay'ın bu kararından sonra meşru bir davranış olmayacaktır” dedi.
3 Şubat 2015 / cumhuriyet.com.tr
Cinayetten beraat eden polis delil karartmaktan yargılanacak
Ali İsmail Korkmaz’ın Eskişehir’deki Gezi eylemleri sırasında dövülerek öldürüldüğünü gösteren en önemli kanıtlardan birini ortadan kaldıran polis memuru Hüseyin Engin’e dava açıldı.
Engin, Korkmaz’ın polis ve esnaf tarafından dövülmesinin hemen ardından Beşik Otel’in güvenlik kameralarındaki görüntüleri silmişti.
Korkmaz cinayeti ile ilgili davada “öldürmeye iştirak” suçlamasıyla yargılanıp beraat eden Engin, otel sahibi hakkında Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada “delilleri yok etme” suçlamasıyla yargılanacak.
3 Şubat 2015 / diken.com.tr
Şırnak Belediye Başkanı gözaltına alındı
“Öcalan'a özgürlük” kampanyasına destek verip imza toplayan Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadırhan, imza kampanyası ile ilgili mahkemeden toplatma kararı bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.
Kadırhan’ın da arasında olduğu 8 kişi emniyette ifade vermelerinin ardından yaklaşık 2 saat sonra savcılığa sevk edilmeden serbest bırakıldı. Kadırhan, imza kampanyasına kaldıkları yerden devam edeceklerini söyledi.
3 Şubat 2015 / radikal.com.tr
AİHM’den Pınar Selek’e ret
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 9 Temmuz 1998 yılında Mısır Çarşısı’nda yaşanan patlamayla ilgili açılan davada 16 yıldır yargılanan sosyolog Pınar Selek’in, adil yargılanma ve ifade özgürlüğü haklarının ihlali ile gözaltında kötü muamele gerekçesiyle yaptığı başvuruyu reddetti.
Kararı alan 3 kişilik yargıç heyeti, Türkiye’nin kötü muamele iddialarını ciddiye almadığını ve soruşturma başlatmadığını tespit etti ancak Selek’in başvurusunu, tanınan yasal süre (ulusal mahkeme kararının ardından 6 ay) içerisinde yapmadığından kaynaklı kabul etmedi.
AİHM, dava süresinin uzunluğunun adil yargılanma hakkının ihlali olduğu gerekçesiyle yapılan başvuruyu ise “iç hukuk yollarının tüketilmemesi” nedeniyle reddetti. Ayrıca mahkeme Selek’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine dair hiçbir bulguya rastlanmadığını belirtti.
3 Şubat 2015 / imctv.com.tr
CHP’li Belediyeler cemevlerini ibadethane olarak tanıyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın, CHP’li belediyelerin cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi için gerekli çalışmaları başlatacağını açıklamasının ardından İzmir’in Konak Belediyesi, Şubat ayı ilk meclis toplantısında cemevlerine ibadethane statüsü verdi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), cemevlerinin ibadet yeri sayılması ve diğer ibadethanelere tanınan haklardan ayrımcılık yapılmadan faydalandırılması hakkında aldığı kararla ilgili verilen önerge, CHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. AKP grubu ise çekimser oy kullandı.
Ayrıca İstanbul’un Beşiktaş ve Avcılar Belediye Meclisleri de konuyla ilgili verilen önergeleri kabul ederek, diğer inanç merkezlerine verilen tüm hizmetlerin cemevlerine de sunulması kararını aldı.
3 Şubat 2015 / antenna-tr.org
Hollandalı gazeteciye 5 yıl hapis istemi
Diyarbakır'da geçen ay gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink hakkında “terör örgütü propagandası” yaptığı suçlamasıyla dava açıldı.
Savcılık tarafından hazırlanan iddianame Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilirken, Geerdink twitter hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
3 Şubat 2015 / bianet.org
İşkence dosyalarında zamanaşımı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 24 Aralık 2015 tarihinde verdiği kararla, 12 Eylül Darbesi'nin ardından Hayrettin Eren ve Nurettin Yedigöl'in kaybedilmesine, İrfan Çelik, Maksut Tepeli ve Mustafa Tunç'un işkencede öldürülmesine ilişkin dosyaları zamanaşımı nedeniyle düşürdü.
Ayrıca savcılık, Cengiz Şahin, Mustafa Kemal Derinkök, Memik Horoz, Filiz Öğretmen, Hüseyin Öge, Huzeyme Karakoçak, Atilla Karagöz, Filiz Yalçın, Turan Eldeniz, Nejat Kangal, Veysel Selen ve Hamza Eşit’in işkence gördüğü iddialarına ilişkin de zamanaşımı nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
2 Şubat 2015 / radikal.com.tr
Halay çeken üniversite öğrencilerine hapis cezası
Dicle Üniversitesi’nin kampüsünde geçtiğimiz yıl stant kurarak Özgür Gündem, Azadiya Welat ve Demokratik Ulus gazeteleri satan 12 öğrenci; halay çekip, Kürtçe marş söyledikleri için “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 1’er yıl 8’er ay hapis cezası aldı.
Savcılık, düzenlediği iddianamede, öğrencileri Abdullah Öcalan’ı “övücü nitelikte” şarkılar söylemekle suçlarken, polis tarafından stant başındayken çekilen fotoğrafları ise delil olarak kabul etti. Mahkeme heyeti de 29 Ocak tarihinde görülen ilk duruşmada davayı karara bağladı.
2 Şubat 2015 / birgun.net
Bingöl’de cezasızlık; sanıklar 16 yıldır hakim karşısına çıkmadı
Bingöl’ün Genç ilçesinde, 17 Nisan 1999 yılında lise öğrencileri Mehmet Eliveren (19) ve yeğeni Yılmaz Eliveren’i (17) öldüren biri İlçe Emniyet Amiri, 5 polis; 16 yıldır hakim karşısına çıkmadı.
Eliveren ailesinin Genç İlçe Emniyet Amiri A.K’ye verdikleri 8 bin dolar borcu geri istemesi üzerine aileyi tehdit eden A.K, olay günü dükkanlarını kapattıktan sonra evlerine giden lise öğrencilerini özel harekat polisi olan 4 arkadaşı ile birlikte silahla tarayarak öldürmüştü. Olayla ilgili savcılığın yürüttüğü soruşturma da çocuklar kayıtlara “terörist” olarak geçirilerek kapatılmıştı.
Ancak 2013 yılında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “faili meçhul” ve şüpheli ölümlere dair soruşturma dosyalarını yeniden incelemeye almasıyla tekrar başlatılan yargı sürecinde savcılık polisler hakkında “tasarlayarak öldürme”, “tehdit”, “resmi belgede sahtecilik” suçlamalarıyla iddianame hazırlayıp, müebbet hapisle yargılanmalarını isteyerek dava açtı.
Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, sanık polislerin bugüne kadar görülen 7 duruşmaya da katılmaması nedeniyle hiçbir ilerleme kaydedilemedi, sanıkların tutuklanmaları talebi ise mahkeme heyetince reddedildi. Davanın 8. duruşması 3 Şubat 2015 tarihinde yapılacak.
2 Şubat 2015 / evrensel.net
Yolsuzluk haberlerine soruşturma
Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri ve www.bitlisaktuel.com haber sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Sinan Aygül hakkında, yaptığı haberlerden dolayı son 10 ay içerisinde 70’e yakın soruşturma ve dava açıldı.
Bitlis’te uzun yıllardır gazetecilik yapan Aygül, kentte yaşanan usulsüzlük ve yolsuzluklarla ilgili yaptığı haberler nedeniyle susturulmak istendiğini söyledi, “Yargı eliyle basın sindirilmeye çalışılıyor” dedi.
Aygül, mesleki faaliyetleri nedeniyle açılan soruşturmalarda ifade vermeyeceğini belirterek, “savunma hakkımdan feragat etmiyorum, fiili olarak sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştiriyorum” dedi.
2 Şubat 2015 / evrensel.net
AİHM’deki ifade özgürlüğü ihlali davalarının yarısı Türkiye'den
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2014 yıllık raporunu yayınladı. Rapora göre geçtiğimiz yıl AİHM en çok Türkiye ile ilgili ifade özgürlüğü ihlali kararı verdi.
Açıklanan rakamlara göre Türkiye, 3 bin 400 başvuru ile Ukrayna, İtalya ve Rusya’yı takip ederek en fazla başvurunun yapıldığı dördüncü ülke oldu. Türkiye hakkında açıklanan 101 kararın 94’ünde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) en az bir maddesinin ihlal edildiğine hükmedilirken, 45 kararda güvenlik ve özgürlük hakkı, 31 kararda adil yargılanma hakkı 24 kararda da ifade özgürlüğü hakkı ihlali tespit edildi. AİHM Türkiye ile ilgili sadece bir başvuruda hak ihlali olmadığına karar verdi.
Raporun tamamına erişim için: http://www.echr.coe.int/Documents/Annual_report_2014_ENG.pdf
2 Şubat 2015 / bianet.org
AYM kitap sınırlamasını ifade özgürlüğü ihlali olarak görmedi
Anayasa Mahkemesi (AYM), bir hükümlünün cezaevindeki kitap sınırlamasıyla ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine yönelik başvurusunda uygulamayla “ifade özgürlüğünün ihlal edilmediğine” karar verdi.
Ankara 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda hükümlü olan Özkan Kart mevzuatta sınırlama olmadığı halde odasında on kitaptan fazlasını bulunduramadığını belirterek başvuruda bulunmuştu.
Kart’ın avukatı Sinem Coşkun, gerekçeli karar tebliğ edildiğinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracaklarını belirtti.
2 Şubat 2015 / bianet.org
Gazeteci Hakan Gülseven beraat etti
Yurt gazetesi yazarı Hakan Gülseven, kendisini protesto eden bir yurttaşa “gavat” diyen dönemin Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’a hakaret etiği iddiasıyla açılan davada beraat etti.
Gülseven, gazetede 11 Kasım 2013 tarihinde yayınlanan “Gavat’ Üzerine…” başlıklı yazısı nedeniyle “kamu görevlisine kamu görevinden dolayı hakaret” suçlamasıyla 11 ay 20 gün hapis cezası almıştı. Bu durum üzerine 30 Nisan 2014 tarihinde yazdığı ‘Adliye hikayeleri’ başlıklı yazıda Gülseven; “Vatandaşın yüzüne ‘gavat’ diyen ve hiçbir ceza almayan Vali lafı üzerine alınıp dava açıyor, ben hapis cezası alıyorum. Dünyanın hiçblir yerinde böyle adalet yok!” demişti.
Bu ifadeleri nedeniyle Coş’un şikayeti üzerine ‘hakaret’ suçlaması ve iki yıl sekiz aya kadar hapis istemiyle yargılanan Gülseven, 29 Ocak tarihli duruşmada beraat etti.
30 Ocak 2015 / diken.com.tr
İHD raporu; “bir yılda 3 bin 840 gözaltı, 669 tutuklama”
İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi bölgedeki hak ihlallerine dair 2014 raporunu açıkladı.
İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, “2013 yılında başlayan çözüm süreci ile birlikte, çatışma ortamından kaynaklı ortaya çıkan ihlallerde bir azalma yaşandığını ancak 2014 yılında çözüm sürecinde beklenilen adımların atılmaması nedeniyle ihlallerin tekrar artış gösterdiğini” belirtti.
Rapora göre; 2014 yılında bölge kentlerinde 19 bin 614 hak ihlali yaşandı, 230 toplumsal gösteriye yönelik gerçekleşen müdahaleler sırasında, 1106 kişinin çeşitli şekillerde yaralandı, 56 sivil yurttaş yaşamını yitirdi, 444’ü çocuk 3 bin 840 kişi gözaltına alındı ve 106’sı çocuk 669 kişi ise tutuklandı.
Diğer yandan İHD Siirt Şubesi de yaptığı açıklamada son bir ayda 50 çocuğun gözaltına alındığını ve çocukların kötü muameleye maruz kaldığını belirtti.
Diyarbakır İHD Şubesi raporunun tam metnine erişim için: http://www.ihddiyarbakir.org/
30 Ocak 2015 / bianet.org
Trans bireye ayrımcılığa ceza
İstanbul ’da, kadın arkadaşıyla gittiği hamama alınmayan İpek Kırancı adlı trans bireyin şikâyeti üzerine İstanbul 42. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada hamam işletmecisi “ayrımcılık” suçundan 3 bin TL para cezası aldı.
Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 122. maddesinde düzenlenen “ayrımcılık” suçundan ilk kez ceza verildiğini kaydeden Kırancı’nın avukatı Eren Keskin, “Bence bu karar, bu konuda trans bireylere güven sağlayacak bir karar olacak. Yargıtay da bu kararı onarsa biraz daha rahat bir hayat yaşayabilirler” dedi.
TCK 122. Madde Nefret ve Ayrımcılık
Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle; bir kişiye kamuya arz edilmiş olan bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya kiraya verilmesini, bir kişinin kamuya arz edilmiş belli bir hizmetten yararlanmasını, bir kişinin işe alınmasını, bir kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını engelleyen kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
30 Ocak 2015 / radikal.com.tr
İnsan Hakları İzleme Örgütü 2015 raporu
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 90 ülkenin incelendiği 2015 Dünya Raporunu yayımlandı.
660 sayfalık raporun 8 sayfalık Türkiye bölümünde iktidara sert eleştiriler yer aldı, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularındaki ihlallere, yargının siyasallaşmasına ve kamu görevlilerinin işlediği suçların cezasız kalmasına dikkat çekildi.
Yolsuzluk iddialarının da yer aldığı raporun Türkiye bölümü “İfade, Örgütlenme ve Toplanma Özgürlüğü”, “Yargı Bağımsızlığı”, “Cezasızlıkla Mücadele”, “Mülteciler”, “Önemli Uluslararası Aktörler”, “Dış Politika” şeklindeki altı başlıktan oluşuyor.
Raporun tam metnine erişim için;
http://www.hrw.org/sites/default/files/wr2015_web.pdf
Raporun Türkiye bölümüne erişim için;
http://www.hrw.org/world-report/2015/country-chapters/132087?page=1
29 Ocak 2015 / bianet.org
Türkiye Yayıncılar Birliği(TYB), 27 Ocak’ta Ankara’da Yayınlama Özgürlüğü Konusunda Farkındalık Artırma ve Bilgilendirme Çalıştayı düzenledi.
Hak savunucusu, gazeteci, yayıncı ve hukukçulardan oluşan katılımcılar yayımlama ve ifade özgürlüğü reformlarında hükümetten kararlılık, tutarlılık ve diyalog talep ettiler.
Çalıştay’da Türkiye’de ifade özgürlüğünün önündeki hukuksal engellere, gazetecilerin işten atılmalarına ve internet sitelerinin yaygın bir biçimde yasaklanmasına dikkat çekildi, verilen cezaların ertelenmesi uygulamasının otosansüre hizmet ettiği belirtildi.
29 Ocak 2015 / birgun.net
Perinçek-İsviçre Davası AİHM Büyük Daire’de görüldü
Ermeni Soykırımı’na ilişkin “Perinçek-İsviçre” davasının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’deki ilk duruşması 28 Ocak tarihinde görüldü.
İşçi Partisi (İP) lideri Doğu Perinçek 2007 yılında Lozan’da Ermeni Soykırımı'nı "uluslararası bir yalan" olarak nitelendirdiği için "ırk temelinde ayrımcılık" suçunu düzenleyen İsviçre Ceza Yasası'nın 261. maddesi uyarınca ceza almış, AİHM’e taşınan dosyada mahkeme 2013 yılında İsviçre'nin, Perinçek'in ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar vermişti.
Temyiz duruşmasında tarafları dinleyen Büyük Daire kararı ileri bir tarihte açıklayacak.
Diğer yandan Perinçek’in konu ile ilgili açıklamalarının sadece olayların tanımına ilişkin olmadığını, ayrımcılık suçu işlediğini belirten İHD ve Hakikat Adalet Hafıza Merkezi; “Ermeni Soykırımı’nın inkarının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinin 2. fıkrasında yer alan, ‘demokratik toplumlarda felaket kurbanlarının yakınlarının duygu ve haysiyetlerini korumak’ ilkesini ihlal ettiğini” belirtti.
29 Ocak 2015 / bianet.org
Berkin Elvan soruşturmasında takipsizlik
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin kullandığı gaz kapsülüyle yaralanarak hayatını kaybeden Berkin Elvan ile ilgili dönemin İstanbul Valisi ve İl Emniyet Müdürü hakkında, “adil soruşturmayı engellemeye teşebbüs ve görevi ihmalden” yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verdi.
Avukat Engin Gökoğlu, İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyeti’nin Elvan’ın ölümüne neden olan polisleri savcılığa bildirmeyerek gizlediği, yargılamanın başlayamadığı belirterek suç duyurusunda bulunmuştu. Savcı Selamettin Celep ise takipsizlik kararında, “olayın faillerinin tespiti için titizlikle soruşturma yürütüldüğünü” ifade etti.
Diğer yandan “Emniyet ile ilişiği kesildi” denilerek savcılık soruşturmasına bilgileri gönderilmeyen polislerin imzası, bir ay sonraki görüntü izleme tutanağından çıktı. Elvan ailesinin avukatı Oya Aslan; “Ya imzalar hatalı ya da ilişikleri kesilmedi, iki durumda da sahtecilik var” dedi.
7 Nisan 2014’te dosyaya giren görüntülerde Elvan’a gaz fişeği silahı kullanan polisin ateş ettiği, polisleri iki amirin yönettiği, bir polisin silaha gaz fişeği koyduğu tespit edilmişti. Ancak o tarihten bu yana Emniyet Müdürlüğü savcılığın yazılarına cevap vermediğinden kimlikleri belirlenemedi.
29 Ocak 2015 / bianet.org
12 yaşındaki Kazanhan’ın ölümüyle ilgili bir polis tutuklandı
Cizre’de 14 Ocak’ta başına gelen kurşunla hayatını kaybeden 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın ölümüyle ilgili bir polis tutuklandı.
Şırnak Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada konuyla ilgili adli ve idari soruşturmanın da devam ettiği belirtilirken Kazanhan’ın öldürüldüğü ana ilişkin görüntülere Fox Haber’den Öznur Arslan ulaştı. Zırhlı araçtan çekilen görüntülerde polisin devamlı gaz bombası attığı, bu sırada Kazanhan’ın başından vurulduğu görülüyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kazanhan’ın ölümünden bir gün sonra, yaptığı açıklamada olayda emniyet görevlilerinin herhangi bir sorumluluğu olmadığını iddia etmişti.
29 Ocak 2015 / bianet.org
TİHV: “İç güvenlik yasa tasarısı geri çekilsin”
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) iç güvenlik paketi olarak bilinen ve Meclis İçişleri Komisyonu’nda kabul edilen torba yasayla ilgili açıklama yaptı.
“Siyasal iktidarın hiçbir hukuksal sınırlama ve yargısal denetim olmaksızın gözaltına alma/hapsetme yetkisi istediğini” ifade eden TİHV, tasarının Anayasaya, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına ve kamusal akıl ile vicdana tümüyle aykırı olduğunu” açıkladı
28 Ocak 2015 / bianet.org
“Türkiye AİHM’deki iki dosyada mahkum oldu”
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), gözaltında kaybedilen Mustafa Sayğı ve cezaevlerine yapılan operasyonda kolunu kaybeden Vefa Serdar ile ilgili başvurularda Türkiye’yi suçlu buldu.
Urfa’da 21 yıl önce gözaltında kaybedilen Sayğı ile ilgili başvuruda AİHM, Türkiye’yi “etkin soruşturma yürütmemek” ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) yaşam hakkını düzenleyen 2. maddesini ihlal etmekten 20 bin Euro manevi tazminat ödemeye mahkum etti.
Ayrıca AİHM, 19 Aralık 2000 tarihinde cezaevlerine yapılan “Hayata Dönüş Operasyonu” sırasında yaralanarak kolunu kaybeden Serdar ile ilgili de Türkiye’yi AİHS’in 2. Maddesi uyarınca etkin soruşturma yapmamaktan suçlu buldu. Türkiye Serdar’a 8 bin Euro manevi, 7 bin 500 Euro maddi tazminat ödeyecek.
28 Ocak 2015 / bianet.org
AYM; “Greve katılmak sendikal bir haktır”
Anayasa Mahkemesi (AYM), Eğitim-Sen üyesi bir kamu görevlisinin sendikanın çağrısıyla katıldığı bir grev nedeniyle ceza almasının “sendikal hakkın ihlali” olduğuna hükmetti.
8-29 Mart 2012’de yapılan grev ile ilgili Eğitim Sen üyesi kamu görevlisi E.R., hakkında açılan disiplin soruşturmasında, “mazeretsiz olarak işe gelmediği” gerekçesiyle “uyarı cezası” almış, cezanın iptali istemiyle idare mahkemesine yaptığı itiraz da reddedilmişti.
28 Ocak 2015 / bianet.org
Gazetecinin Facebook paylaşımlarına dava
Gazeteci Mine Bekiroğlu hakkında, Facebook hesabından yaptığı paylaşımlarında o dönem başbakanlık görevinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a “hakaret” ettiği iddiasıyla 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Adana 6'ncı Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak Bekiroğlu, mesajlarının içeriğinde hakaret bulunmadığını, yorum ve eleştiri içerdiğini belirtti; “Gezi Parkı eylemlerine katılmıştım. Eylem sırasında eyleme karşı olanlar arabamızın camını kırdılar. Ben de bu duruma dayanarak paylaşımlarda bulunmuştum" dedi.
28 Ocak 2015 / cumhuriyet.com.tr
Mahkeme; “Her yurttaş izin almadan yürüyüşe katılabilir”
2013 yılının Eylül ayında Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla Kadıköy’de toplanan gruba polisin müdahalesi sırasında gözaltına alınan ve ardından haklarında dava açılan 15 kişi beraat etti.
İstanbul 19. Asliye Ceza Mahkemesi, “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” suçlamasıyla yedi yıla kadar hapis istemiyle yargılanan sanıklar hakkında verdiği kararda “her yurttaşın izin almadan yürüyüş düzenleme hakkına sahip olduğunu” vurguladı.
Mahkeme ayrıca kolluk kuvvetlerinin silahsız protestoculara güç kullanmaması gerektiğini, göstericilerde baret ve maske gibi polis saldırısından korunmak için kullanılan cisimlerin de suç sayılamayacağını belirtti.
28 Ocak 2015 / birgun.net
Roboski ile ilgili Tweet'e dava açıldı
Roboski Katliamı’nda ölenlerin yakınlarından Veli Encü hakkında, attığı bir “tweet” ile Gülyazı Alay Komutanlığı’nda Albay olarak görev yapan Abdullah Baysal’a “hakaret” ettiği suçlamasıyla dava açıldı.
Encü; 28 Aralık 2011’de Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Roboski (Ortasu) ve Bujeh (Gülyazı) köylerinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 kişinin öldürülmesinin ardından, “Bir komutan bozuntusunun tehditleri karşısında asla yılmayacaktır Roboski halkı” şeklinde bir paylaşımda bulunmuştu.
Savcılık tarafından hazırlanan iddianame Uludere Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, Encü; “Roboski Katliamı’nın failleri yargılanmayıncaya kadar ifadeye vermeye gitmeyeceğim. Roboski katliamında bir arpa boyu yol almayan yargı, söz konusu aileler olunca jet hızıyla harekete geçiyor” diye konuştu.
28 Ocak 2015 / birgun.net
BM Evrensel Periyodik İzleme toplantısı Cenevre’de yapıldı.
İnsan Hakları konulu Birleşmiş Milletler (BM) Evrensel Periyodik İncelemesi Toplantılarının 21’incisi kapsamında Cenevre’de 27 Ocak tarihinde yapılan oturumda BM üyesi ülkeler Türkiye’nin insan haklarına dair durumunu değerlendirdi.
Toplantıda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın başkanlık ettiği bir heyetle yer alırken Türkiye, polis şiddetinin cezasızlığı, yargı bağımsızlığı, çocuk hakları ihlalleri, cinsiyet eşitliğine yönelik saldırılar ve kadına yönelik şiddet, basına ve gazetecilere uygulanan baskı, internet ve ifade özgürlüğü yasakları konularında yoğun eleştiriler aldı.
Toplantıda Avustralya, Gezi Parkı olaylarında polis şiddetiyle yaralananlara gönüllü tıbbi yardımda bulunanların yargılanmasını eleştirirken, Fransa gazetecilere akreditasyonda ayrımcılık yapıldığını vurguladı. Almanya, ifade ve toplanma özgürlüğünün garanti altına alınmasını, vicdani ret hakkının verilmesini isterken, Ermenistan ise soykırım suçunun tanınmasını ve Hrant Dink Davasının ciddi biçimde ele alınmasını önerdi.
28 Ocak 2015 / radikal.com.tr
Kaynak: Antenna
Görsel: Emre Karacan
Yeni yorum gönder