- İstanbul Vezneciler’de polis otobüsüne bombalı saldırı düzenlendi. Valiliğin bomba yüklü araçla yapıldığını açıkladığı saldırıda 7'si polis 11 kişi hayatını kaybetti, 3'ü ağır 36 kişi yaralandı. İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği saldırıya yayın yasağı, soruşturma dosyasına ise kısıtlılık kararı verdi.
- Mardin’in Midyat ilçesi Emniyet Müdürlüğü’ne bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi; iki polis ile iki sivil hayatını kaybetti, en az 30 kişi yaralandı. RTÜK, Başbakanlığın saldırıya yayın yasağı getirdiğini açıkladı.
- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Jiyan muhabiri Hayri Tunç’a ‘örgüt propagandası’ yaptığı iddiası ile 1 yıl hapis cezası verdi. Suçu basın yoluyla ve zincirleme işlediği gerekçesiyle Tunç’un cezası 2 yıla çıkarıldı.
- Özgür Gazeteciler Cemiyeti mayıs ayı raporunu açıkladı. Cemiyetin derlediği verilere göre ay boyunca 18 gazeteci gözaltına alındı, 6 gazeteci tutuklandı. 2 gazeteci tehdit edildi, 2 gazetecinin keyfi bir şekilde haber takibi engellendi. 4 gazeteci saldırıya uğradı, 3 gazeteci alıkonuldu.
- Türkiye Düşünce Özgürlüğü Ağı, her ayın ilk pazartesi günü yaptığı “Kara Pazartesi” eylemlerine devam ediyor. Ağ bu ay, hakkında "örgüt üyesi" iddiasıyla dava açılan akademisyen Chris Stephenson, "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla yargılanan yazar Murat Belge ile Charlie Hebdo’ya ilişkin yazıları nedeniyle "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" iddiasıyla iki yıl hapis cezasına çarptırılan Cumhuriyet Gazetesi yazarları Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya’nın "Suçlarına ortak olmak" için İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde giderek kendilerini savcılığa ihbar etti.
- 2012 yılında İçişleri Bakanlığı talimatıyla yasaklanan Newroz kutlamalarıyla ilgili Mersin’de bildiri dağıtan 6 kişi "halkı kışkırtmak" ve "suça teşvik etmek"ten 3’er yıl 6’şar ay hapse mahkum oldu. Mersin 7. Asliye Ceza Mahkemesi kararının Yargıtay tarafından da onanmasıyla cezaları kesinleşen altı kişiden Ahmet Tekir ile oğlu Şafak Tekir cezaevine gönderildi.
- Eskişehir Milli Zafer İlkokulu’nda bir öğretmen hakkında, Odunpazarı belediyesi tarafından basılan ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin çocukların anlayacağı bir dille özetlenip resimlendirildiği kitapçığı öğrencilerine dağıttığı için soruşturma açıldı.
- Uludağ Üniversitesi’nde 30 Mayıs 2016 tarihinde yapılan Akademik Genel Kurul’da dile getirdiği görüşler nedeniyle Prof. Dr. Şermin Önder Külahoğlu hakkında, Eğitim Fakültesi Dekanlığı tarafından soruşturma başlatıldı. Külahoğlu’nun dersleri sürdürme hakkı elinden alındı. Soruşturma nedeniyle Dekanlık öğrencilere, "Tanık İfade Tutanağı" adı altında, Külahoğlu hakkında, “İstiklal Marşımızın aleyhinde konuştu mu?”, “Şehitlerimize hakaret içeren sözler söyledi mi?” gibi sorular soruldu.
* Kaynak: dusun-think.net, bianet.org, imctv.com.tr, evrensel.net, cumhuriyet.com.tr, diken.com.tr, sendika.org
* Görsel: Türksen Kızıl
Yeni yorum gönder