Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (11 Ağustos 2015)



Toplam oy: 810

Tiyatro oyununa "örgüt propagandası" soruşturması

Roboski'de 34 yurttaşın TSK'nın savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürülmesiyle ilgili hiçbir adım atmayan yargı, katliamın bi tiyatro eserine dönüştürülmesi karşısında hemen harekete geçti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İzmir Şakran 2 Nolu T Tipi Cezaevi'nde tutuklu olan Mehmet Ali Yaşa'nın kaleme aldığı "Sorgulen Şeve" adlı tiyatro oyununa "terör örgütü propagandası" iddiasıyla soruşturma açtı.

 

 

Erdoğan’dan Evrensel gazetesine suç duyurusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suruç’ta 31 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan bombalı saldırıyla ilgili haberi sebebiyle Evrensel gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu. Bahsi geçen haberde, Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nin (ESP) basın açıklamasına ve bu açıklamada geçen “Sorumlu AKP iktidarıdır” ifadesine yer veriliyor.

 

 

Üniversiteli genç, Erdoğan’a hakaretten cezaevinde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başbakan olduğu dönemde 'diktatör' dediği için tutuklanan ve 16 gün sonra tahliye edilen üniversite öğrencisi Aykutalp Avşar, yeniden cezaevine konuldu. Yargıtay 18'inci Ceza Dairesi, hakkında yerel mahkemenin verdiği 1 yıl 2 ay hapis cezasını onaması üzerine cezaevine giren Avşar, 70 gün sonra denetimli serbestlikten yararlanarak özgürlüğüne kavuşacak.

 

 

Hürriyet Gazetesi’nde işten çıkarmalar

Hürriyet Gazetesi reklam gelirlerinin yetersizliği nedeniyle küçülme operasyonu başlattı. Önce köşe yazarı Yalçın Doğan, ardından yaklaşık 28 yıldır gazetede görev alan Diyarbakır Temsilcisi Faruk Balıkçı ve 26 yıldır gazetede hukuk muhabiri olarak görev yapan atan Ali Dağlar işten çıkarıldı. Doğan, işten çıkarılma nedenini bilmediğini belirterek 'Siyasi baskı olabilir. Gazetenin kendi içinden değil ondan eminim. Ya patrondan geldi direkt işten atılma talimatım ya da daha yukarıdan veya patrona tepeden bir şey geldi, bilemiyorum' dedi.

 


Yasaklı 'Numero 31328'/Amele Taburu Türkçede

İlias Venezis’in yasaklı “Numero 31328 Amele Taburu” kitabı Belge Yayınları tarafından Türkçeye çevrildi. Otobiyografik kitap, Kurtuluş Savaşı sonunda 18 yaşındayken Venezis’in çalışma taburlarına alınışı ve mübadeleye kadar orada yaşadıklarını anlatıyor. Numero 31328 Türk aleyhtarı olarak nitelenmiş ve Türkçeye çevrilmesi yasaklanmıştı. Belge Yayınları da bu yüzden yeni başlattığı Yasaklanmış Kitaplar dizisini Numero 31328 ile başlattı.

 

 

18 gazeteciye 7’şer buçuk yıl hapis istemi

Rehin alındıktan sonra öldürülen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın fotoğraflarının yayınlanmasıyla ilgili soruşturmada iddianame düzenlendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın da bulunduğu 18 gazetecinin ‘Terör örgütü propagandası yapma’ suçlamasıyla 7'şer buçuk yıla kadar hapsini istedi.

 

 

Cumhurbaşkanından CHP’li vekile dava

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem’e Suruç katliamına ilişkin basın açıklaması nedeniyle 10 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı. “Hakaret davaları artık bir susturma ve korkutma aracı haline dönüştürülmüştür” diyen Erdem, söz konusu açıklamasında MİT tırlarıyla Suriye’ye gönderilen silahları hatırlatarak, 32 kişinin öldüğü saldırıyı yapan IŞİD için “kaçak saray delisinin silahlarıyla beslenen örgüt” ifadesini kullanmıştı.

 

 

Kaynak: Düşünce Suçuna Karşı Girişim

Görsel: Serpil Yıldız

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.