- Amasya Katı Atık Bertaraf Tesisi'ne AKP'liler tarafından çeşitli zamanlarda yapılan 5 açılış hakkında, Cumhuriyet gazetesinde "Açmaya doyamadılar" manşetiyle yayımlanan haber nedeniyle Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Amasya Muhabiri Mehmet Menekşe hakkında AKP’li Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir'in şikayeti üzerine 20 bin liralık manevi tazminat davası açıldı.
- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir televizyon programında sarf ettiği “400 milletvekili alınsaydı durum bugün çok farklı olurdu” sözlerini ‘Saray Çıldırdı’ başlığıyla haberleştiren Özgür Gündem gazetesinin Eş Genel Yayın Yönetmenleri Eren Keskin ve Hüseyin Aykol ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan hakkında "cumhurbaşkanına hakaret" ve "örgüt propagandası"ndan hazırlanan iddianame İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.
- Anayasa Mahkemesi, yazar Ergün Poyraz’ın Musa’nın Gül’ü kitabı nedeniyle 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e tazminat ödemeye mahkum edilmesinin, ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna karar verdi. Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, Poyraz’ın “kişilik haklarına saldırıda bulunduğunu” belirterek 15 bin lira tazminat ödenmesine karar vermişti.
- Today's Zaman Gazetesi'nin eski Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş ve editörü Celil Sağır ile Zaman Gazetesi yazarı Sevgi Akarçeşme, Twitter hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hakaretten ceza aldı. Keneş ve Sağır'ı 1 yıl 2 ay, Akarçeşme’yi ise 1 yıl 5 ay 15 gün hapse mahkum eden Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesi, cezaları erteledi.
- Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan'ın "Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik" suçundan 20'şer yıla kadar hapislerinin istendiği iddianame kabul edildi. Mahkeme, Güven ve Çapan’ın tahliye taleplerini reddetti. İddianamede, basın ve ifade özgürlüğünün sınırsız olmadığı belirtildi.
- Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda "İnternet Yasası" olarak bilinen 6518 sayılı Kanun'un Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) hakim kararı olmaksızın erişim engelleme yetkisi veren hükümlerinin iptal istemini reddetti. Böylelikle TİB’in erişime kapatılmasına karar verdiği siteleri engellemeye devam edebilmesinin önünü açan Mahkeme, kanunun, hizmet sağlayıcılara talep edilen bilgileri teslim etme ve kullanıcıların internette yaptığı hareketleri saklama yükümlülüğü getiren maddelerini ise iptal etti.
- Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği, Brezilyalı karikatürist Carlos Latuff’un bloguna erişimi engelledi. Latuff, Soma maden faciası sonrası dönemin Başbakanlık Müsteşarı Yusuf Yerkel’in, madenci yakınına tekme atmasına dair bir karikatür çizmişti.
- Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan, Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Ağustos 2014’te cumhurbaşkanı seçilmesinden bugüne "cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla 900 kişi hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Ankara Barosu tarafından düzenlenen “Cumhurbaşkanı’na Hakaret Suçunun Anayasa’ya Aykırılığı ve Çözüm Önerileri Çalıştayı"nda konuşan Arslan, bir buçuk yıllık dönemde 1300’den fazla kişi hakkında soruşturma açılması için Adalet Bakanlığı’ndan izin istendiğini belirterek “Bunlardan yalnızca 15-20 tanesi reddedildi. 400’e yakın izin talebi de halen incelemede,” dedi.
- Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, gazeteci Hayko Bağdat, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e Twitter’da iğrenç diyerek hakaret ettiği gerekçesiyle 1160 TL adli para cezasına çarptırıldı. Bağdat’a aynı tweet nedeniyle açılan tazminat davası ertelendi.
- Soma’daki maden faciasının ardından bir madenciyi tekmeleyen Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel, sosyal medya platformu Ekşi Sözlük’te kendi adına açılan başlıkta yazılanları mahkeme kararıyla sildirdi. Yerkel daha önce de hakkında yazılan bazı haberleri sildirmişti. Bunun üzerinde Ekşi Sözlük yazarları yeniden Yerkel hakkında yazmaya başladı, 16 saatte 400’den fazla mesaj paylaşıldı.
* Kaynak: imctv.com.tr, dusun-think.net, bianet, Cumhuriyet, diken.com.tr
* Görsel: Mete Kaplan Eker
Yeni yorum gönder