Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (11 Mart)



Toplam oy: 725

- Anayasa Mahkemesi’nin Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile ilgili verdiği ihlal kararının gerekçesini açıklandı. Suçlamalara temel olarak gösterilen tek olgunun gazetecilere ait haberler olduğunu belirten AYM, “hukukilik şartını sağlamayan tutuklama gibi ağır bir tedbir, ifade ve basın özgürlükleri bakımından gerekli ve ölçülü bir müdahale olarak kabul edilemez,” dedi. AYM, yerel mahkemenin "bariz takdir hatası"na düştüğünü ve tutukluluk incelemesi bağlamında iç hukuk yollarının tutukluluğa yapılan itirazların reddedilip kesinleşmesinin ardından tükendiğini belirtti. Karara üç üye "milli güvenlik" vurgusuyla muhalefet şerhi koydu.

 

- Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), www.dicle-haber.pw adresini erişime engelledi. Kararla birlikte DİHA’a ait 30. internet sitesi de sansürlenmiş oldu. 

 

- BirGün Gazetesi Yayın Danışmanı ve yazarı Barış İnce, Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla 21 ay hapis cezasına mahkum oldu. İnce, "yolsuzluk soruşturmaları" ile ilgili haberi nedeniyle hakkında açılan davada yaptığı savunma nedeniyle yargılanıyordu. Mahkeme heyeti cezayı ertelemezken, Yargıtay’ın kararı onaması durumunda gazeteci cezaevine girecek.

 

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fuzuli Aydoğdu'nun talebi üzerine İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, Feza Gazetecilik A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren Cihan Haber Ajansı'na kayyum atanmasına karar verdi. Daha önce de İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, yine Aydoğdu’nun talebiyle aynı şirket bünyesinde faaliyet gösteren Zaman gazetesinin kayyuma devredilmesine karar vermişti.

 

- Sabah gazetesi, sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle dış haberler muhabiri Enîse Aşkın’ın işine son verdi. Gazete, Twitter hesabından Güneydoğu'daki operasyonlara ve basın özgürlüğüne yönelik baskılara tepki gösteren muhabiri, “ülkenin bölünmez bütünlüğüne aykırı ve emniyet teşkilatını aşağılayıcı ifadeler” kullanmakla suçladı.

 

* Kaynak: dusun-think.net, diken.com.tr, sendika.org, cumhuriyet.com.tr, bianet.org, birgun.net

 

* Görsel: Muhammed Ali Üzen

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.