Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (12 Mayıs 2014)



Toplam oy: 843

Basın örgütlerinden özgürlük ihlallerine tepki

 

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarla medya üzerindeki baskılara dikkat çekti.

 

TGC Başkanı Turgay Olcayto açıklamasında iktidarın muhalif gazete ve televizyonlara, eleştiri hakkını kullanan köşe yazarlarına yönelik olumsuz tutumu, düşünceyi ifade özgürlüğünün önünü kesen yasaklar, gazetecilerin sağlıklı haber üretme işlevini olanaksız hale getirdiğini belirtti. Gazeteciler sendikası ise Adalet Bakanlığı ve hükümet yetkililerinin tutuklu gazeteciler konusunda yalan söylediğini ifade ederek cezaevlerinde 35 gazetecinin bulunduğunu açıkladı. TGF Başkanı Atilla Sertel de Türkiye’nin Freedom House Basın Özgürlüğü Raporu’nda “özgür olmayan ülke” statüsüne düştüğünü hatırlatarak “Özgür olmadığımız tescillendi” dedi.

 

(3 Mayıs 2014 / bianet)

 


 

Ateizm Derneği’ne acil çağrı butonu

 

Müslüman ülkeler içinde kurulan ilk ateist sivil toplum kuruluşu olan Ateizm Derneği’ne ulaşan hakaret ve tehdit mesajları dernek yöneticilerinin güvenlik endişesini artırdı. Çağrı merkezine gelen telefonlar ve sosyal medya yoluyla gönderilen iletiler üzerine 24 saat kayıt yapan kameralar ve alarm sistemiyle korunan derneğe acil bir durumda polise çağrı yapan panik butonu da kuruldu.

 

Ateizmi yaymak amacında olmadıklarını söyleyen dernek başkanı Tolga İnci, ateistleri tanıtmak ve yaşadıkları baskıya karşı ‘yalnız değilsiniz’ diyebilmek için derneği kurduklarını belirtti. İnci, “Önemli olan bir ateistin özgürce kendini ifade etmesi” diye konuştu.

 

(5 Mayıs 2014 / Radikal)

 


 

RTÜK’ten Aykırı Sorular'a uyarı cezası

 

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Enver Aysever’in sunduğu Aykırı Sorular programına, konuk olarak katılan Pınar Kür‘ün konuşması nedeniyle uyarı cezası verdi.

 

Yayıncı kanal CNNTürk’e verilen cezada RTÜK, 8 Nisan tarihli programda Kür’ün “Başörtülü olmayı gericilik olarak görüyorum” sözlerini ‘özel hayata saygılı olma’ ve ‘ırk, renk, dil, din, cinsiyet ayrımcılığını teşvik etmeme’ ilkelerine aykırı buldu.

 

(5 Mayıs 2014 / bianet)

 


 

Başbakan Erdoğan, Can Dündar’ı savcılığa şikayet etti

 

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Gazetesi yazarı Can Dündar’ı bir köşe yazısı nedeniyle savcılığa şikayet ettiği ortaya çıktı.

 

Haberi Twitter hesabından duyuran Dündar; “Erdoğan Yargılanacaktır’ diye yazmıştım. Başbakan hakaret saymış, savcılığa şikayet etmiş. Hakaret değildi, hakikatti” dedi.

 

Dündar; 18 Nisan tarihinde gazetedeki köşesinde “Yolsuzluk dosyasının üstü örtülecek midir?... bu çapta bir hırsızlığın üstü kapatılamaz. Hiçbir toplumun vicdanı bu kanamaya dayanmaz. Er ya da geç... Erdoğan yargılanacaktır!” ifadelerini kullanmıştı.

 

(6 Mayıs 2014 / diken.com.tr)

 


 

"Youtube derhal açılmalı"

 

Youtube avukatı Gönenç Gürkaynak’ın başvurusu sonucu Ankara 4. İdare Mahkemesi YouTube'a erişim engellenmesine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı aldı.

 

Kararı değerlendiren Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak sitenin derhal açılması gerektiğini belirtti. Altıparmak mahkeme kararının geç kalmış bir karar olduğunu ifade ederken sitenin açılmaması durumunda “Anayasa Mahkemesi aynı Twitter’da olduğu gibi karar vermeli” dedi.

 

(7 Mayıs 2014 / bianet)

 


 

Polis şiddeti bir gencin gözünü kaybetmesine neden oldu

 

1 Mayıs’ta Ziya Gökalp Caddesi’nde arkadaşlarıyla buluşan B.C. polisin saldırısına maruz kalmış, polisin kullandığı plastik merminin gözüne isabet etmesi üzerine Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınmıştı. B.C.’nin gözünü kaybettiği dün ailesine ve kendisine açıklandı.

 

Konu ile ilgili konuşan B.C.’nin babası “Çok üzgünüz. Gözünde kalan plastik mermilerinin parçaları için tekrar ameliyata alınacak. Oğlum şu anda çok üzgün. Psikologlardan destek alıyor. Polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

 

(8 Mayıs 2014 / Evrensel)

 


 

Gazeteci Füsun Erdoğan’a tahliye kararı

 

Gazeteci Füsun Erdoğan için sekiz yıl sonra tahliye kararı verildi. Erdoğan ile birlikte gazeteciler Arif Çelebi ve Bayram Namaz’ın da aralarında olduğu sekiz kişi tahliye edilecek.

 

İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar 5. Yargı Paketi ile gündeme gelen tutukluluk süresinin beş yıla indirilerek Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasına ilişkin kanun çerçevesinde alındı.

 

MLKP davasında yargılanan ve 10 Eylül 2006 tarihinden beri hapiste olan Erdoğan’ın tahliye edilmemesi üzerine avukatları Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

 

(8 Mayıs 2014 / bianet)

 


 

PEN’den TMK kaldırılsın kampanyası

 

Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye’de Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılması talebiyle dünya çapında imza kampanyası başlattı.

 

Salman Rushdie, Paulo Coelho, Günter Grass, Orhan Pamuk, Oya Baydar gibi edebiyat dünyasından birçok ismin imza verdiği kampanya ile ilgili Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) de destek çağrısında bulundu.

 

İfade özgürlüğünün temel ve evrensel bir hak olduğu vurgulanan IPA’nın çağrısında, TMK nedeniyle Türkiye’de çevirmenler, editörler, yayımcılar, şairler ve yazarlar suçlu olarak yargılanmakla yüz yüze geldikleri ve hapis cezası ile karşılaştıkları belirtildi. Ayrıca açıklamada yeni internet yasasının yürürlüğe girmesiyle Twitter ve YouTube'ın kapatılmasının da iletişim özgürlüğüne karşı yapılan kabul edilemez bir saldırı olduğu ifade edildi.

 

(10 Mayıs 2014 / Evrensel)

 


 

Tophane’de galeriye içki saldırısı

 

İstanbul Tophane’de bir serginin açılışında mahalleden olduğu iddia edilen kişilerce "içki içiliyor" ve "gürültü var" gerekçesiyle konuklara saldırdı.

 

Hacımimi Mahallesi, Karabaş Caddesi'ndeki Mixer Sanat Galerisi önünde meydana gelen olayda "Erör" adlı grafiti sergisinin açılışına katılan sanatseverler birkaç kişinin sopalı saldırısına maruz kaldı. Galerinin camlarının da kırıldığı saldırı sonrasında şikayetçi olan konuklar ifade vermek üzere Karaköy Polis Merkezi'ne gitti.

 

(10 Mayıs 2014 / bianet)

 


 

Marmara Üniversitesi’nde "Solcu öğrencilerle konuştun" soruşturması

 

Akademisyenler üzerindeki baskılarla sık sık gündeme gelen Marmara Üniversitesi’nde iki öğretim görevlisi "solcu öğrencilerle görüştükleri" gerekçesiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildi.

 

Gezi olaylarının başladığı gün olan 31 Mayıs 2013 tarihinde üniversitede karşıt görüşlü öğrenciler arasında çıkan gerilimi iki gruba da eşit mesafede izleyen ve cep telefonuyla kayıt altına alan Eğitim-Sen mensubu araştırma görevlileri hakkında soruşturma açıldı.

 

Açılan soruşturma sürecinde Üniversite Rektörlüğü üç araştırma görevlisi hakkında cezaya gerek görmezken, Dr. Tolga Şirin ve Eren Paydaş hakkında ise “olaylardan sonra solcu öğrencilerle görüştükleri” ve “olaylar sırasında cep telefonuyla çekim yaptıkları” gerekçesiyle üniversiteden atılmalarını istedi. Söz konusu istem 22 Mayıs’ta YÖK Genel Kurulunda görüşülecek.

 

(11 Mayıs 2014 / Taraf)

 


 

Kaynak: Antenna

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.