Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (12 Şubat)



Toplam oy: 632

- İstanbul'da Yeni Şafak ve Yeni Akit gazetelerine silahlı ve molotof kokteylli saldırlar düzenlendi, saldırılarda maddi hasar meydana geldi. Polis ekipleri her iki gazete civarında geniş güvenlik önlemleri aldı, kaçan şüphelilerin tespiti ve yakalanması için çalışma başlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırıları şiddetle kınadığını belirtti. 1 Kasım öncesi Hürriyet binasına yönelik AKP'li bazı grupların da yer aldığı saldırıları kastederek "Geçmişte bir başka gazetemizin giriş kapısının camları silahlı saldırıda değil, arbedede kırılmıştı. Dünyayı o zaman ayağa kaldıranların tepkisini şimdi çok dikkatle izleyeceğim," dedi.

 

- Aftenposten gazetesinin İstanbul bürosunu açan gazeteci Silje Rønning Kampesæter’ın kalıcı basın akreditasyonu ve oturma izni başvurusu reddedildi. Norveç merkezli gazete, Türkiye'deki yetkililerin konuyla ilgili kendilerine bilgi vermediğini ve herhangi bir yazılı açıklama yayımlamadığını belirtirken, gazetecinin nişanlısının Kürt kökenli olması nedeniyle ret yanıtının verildiği öne sürüldü. Gazetenin editörü Espen Egil Hansen, "Büyük problemler yaşamadan Rusya ve Çin’de kalıyoruz, ama NATO üyesi Türkiye’de kalmamıza izin verilmedi. Bu, bütünüyle kabul edilemez," dedi.

 

- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanlarından Yiğit Bulut’la başkanlık sistemi tartışmasına girmesinin ardından Etyen Mahçupyan’ın yazısının Akşam gazetesi tarafından yayınlanmadığı ortaya çıktı. Mahçupyan, başkanlık sisteminin hükümete yakın köşe yazarları arasında her derde deva olarak yansıtılmasını eleştirmiş, bunun üzerine Bulut ile arasında "faiz" tartışması başlamıştı. Tartışmaya sonradan katılan gazetenin bir diğer yazarı Gülay Göktürk, benzer eleştirileri içeren “Başkanlık bu pespayeliği de ‘düzeltir’ mi?” başlıklı yazısının ardından kovulmuştu. Göktürk’ün kovulmasına neden yazıyla aynı başlığı taşıyan ve gazetede yayımlanmayan 31 Ocak tarihli makalesini Twitter’dan paylaşan Mahçupyan’ın yazıları o tarihten beri gazetede yer almıyor.

 

- ABD’de insan hakları alanında çalışan önemli sivil toplum kuruluşlarından Freedom House’un Başkanı Mark P. Lagon 2015’te bazı yorumların silinmesi için Facebook ve Twitter’a tüm dünyadan yapılan başvuruların yüzde 90’ının Türkiye hükümetinden gittiğini belirtti. "2015 istatistiklerine bakarsanız Cumhurbaşkanı Erdoğan ortalama 4 günde bir kendisini eleştiren bir kişiye dava açmış," diyen Lagon, "Bu çok ciddi anlamda bir sindirme politikasıdır," yorumunu yaptı. Freedom House’un Ocak ayı sonunda yayınladığı 2015 "Dünyada Özgürlük" raporunda Türkiye’nin "kısmen özgür" ülkeler arasında yer almasını yorumlayan Lagon, son dönemde Türkiye’de en çok yoğunlaştıkları sorunun ifade özgürlükleri olduğunu ve çok çarpıcı ihlal örnekleri sergilendiğini belirtti.

 

- Hürriyet ve Radikal muhabiri İdris Emen, Diyarbakır’da 4 kişinin öldüğü HDP mitingine bomba koyan IŞİD üyesi Orhan Gönder’in saldırıdan önce ‘terör nitelikli kayıp şahıs’ olarak arandığını haberleştirmişti. Haber üzerine, Emen'e, söz konusu evrakta bir komiser yardımcısının ismi yer aldığı gerekçesiyle "terörle mücadele görev almış kişileri hedef göstermek" suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

 

* Kaynak: dusun-think.net, T24, Diken, bianet, Radikal

 

* Görsel: Aslı Yazan

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.