Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (13 Ekim)



Toplam oy: 484

37 gözaltı, 10 suç duyurusu!

 

Özgürlük için Basın (ÖİB) projesi kapsamındaki medya raporu açıklandı. Özgürlük için Basın projesinin Eylül ayı raporunda, hemen her gün, çoğunlukla güneydoğudan gelen can kayıplarına ilişkin haberler ile medya mensuplarına yöneltilen tehditlerin fiziksel saldırıya dönüşmesinin, siyasi kutuplaşmayı daha da derinleştirdiğine vurgu yapıldı.

 

Rapora yansıyan haberlerden derlenen verilere göre; Eylül ayında, sansür başlığı altında, üç gazetecinin akreditasyon nedeniyle habere ulaşması engellenirken, 24 internet sitesine erişim engeli getirildiği, 2 kadın 35 erkek gazeteci olmak üzere 37 kişinin gözaltına alındığı,  10 basın mensubu hakkında suç duyurusunda bulunulduğu, 2’si hakkında dava açılıp, bir kişi hakkında ise hapis cezası verildiği belirtildi. Verilerde, toplamda 13 adli işlemin 9’unun hakaret nedeniyle açıldığı hususu da yer aldı.

 

Medyatava

 

 


 

 

Sansür uygulamaları

 

Tivibu’dan sonra Dijitürk de paralel yapı soruşturması sebebiyle aralarında bir çocuk kanalının da bulunduğu 7 kanalı yayın ağından kaldırdı. Digitürk, savcılığın talebi üzerine Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber (Samanyolu Haber), Bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV kanalları platformdan çıkardığını duyurdu.

 

Enver Aysever’in Halk Tv’deki programı ise “Türkiye’nin hassas bir süreçten geçtiği, yayının da bıçak sırtı bir yayın olduğu” gerekçesiyle yayından kaldırıldı.

 

dusun-think.net

 

 


 

 

AİHM’den ifade özgürlüğü ihlali kararları

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Evrensel gazetesinden Ahmet Sami Belek ve Savaş Velioğlu ile HADEP’ten Müdür Duman’a açılan davalarla Türkiye’nin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verdi.

 

HADEP Eminönü İlçe Başkanı Müdür Duman, 24 Haziran 2000 yılında parti binasına yapılan baskında gözaltına alınmış, binada bulunduğu iddia edilen Abdullah Öcalan’ın yazdığı makale ve kitaplar nedeniyle “suçu ve suçluyu övmek” ve “suça göz yummaktan” yargılanarak, altı ay hapis ve 91 milyon 260 bin (eski TL) para cezasına mahkum edilmişti. 

 

AİHM, “mahkumiyetin demokratik bir toplumda gereksiz olduğunu ve Duman’ın mahkumiyet kararında ifade özgürlüğünün ihlal edilmesini haklı çıkaracak yeterlilikte bir sebep gösterilmediğini” belirterek, Türkiye’yi 12 bin 500 Euro manevi tazminat ile 3 bin 200 Euro mahkeme masrafı ödemeye mahkum etti. 

 

AİHM, 21 Mayıs 2003’te Evrensel gazetesinde yayımlanan bir makale nedeniyle ceza alan gazeteciler Belek ve Velioğlu hakkında da “suç unsuru sayılan makalenin nefret söylemi içermediğini ve şiddet çağrısı yapmadığını” belirterek Türkiye’nin toplamda 2 bin 110 Euro tazminat ödemesine karar verdi. Söz konusu yazı nedeniyle Evrensel gazetesine üç gün yayın yasağı konulmuştu. 

 

bianet.org

 

 


 

 

Üniversitede Erdoğan’lı karikatüre "Cumhurbaşkanına hakaret" gözaltısı

 

Ege Üniversitesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yer aldığı karikatürün bulunduğu afişleri asan öğrenci Emine Akbaba gözaltına alındı.

 

Söz konusu afişlerde, Öğrenci Kolektifleri imzalı “Vakit Tamam Saray’ın ardı özgürlük” yazısı ile kalabalıktan kaçan Erdoğan’ın resmedildiği bir karikatür görülüyordu.

 

Akbaba, okul çıkışında polislerin gelerek gözaltı işlemi uygulayacaklarını söylediğini anlattı. Konak Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne götürülen Akbaba’ya Cumhuriyet Savcısı İbrahim Bereket’in talimatı ile Türk Ceza Kanunu madde 299’de yer alan ‘Cumhurbaşkanına Hakaret’ suçuna ilişkin ifadesi alınmasının istendiği belirtildi.

 

Susma hakkını kullanan Akbaba yaklaşık beş saat sonra serbest bırakıldı. 

 

bianet.org

 

 


 

 

* Görsel: Servet Kesmen

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.