Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (18 Ağustos 2015)



Toplam oy: 489

TİB eşcinsel yaşam sitesini sansürledi

 
Eşcinsel kültür, yaşam ve magazin sitesi Gaymag, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından idari tedbir uygulamasıyla erişime kapatıldı. Gaymag sosyal medya hesabından, hangi içeriğin tedbir kararına sebep olduğunu henüz bilmediklerini duyurdu. Kaos GL konuyla ilgili yaptığı açıklamada internette homofobik ve transfobik sansürün giderek yaygınlaştığını vurguladı.

 

 

Erdoğan’ı kızdıran habere takipsizlik

 
Hürriyet’in internet sitesinde Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam kararının, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafı ve “Yüzde 52 ile seçilen Cumhurbaşkanı’na idam” başlığıyla yayınlanması nedeniyle başlatılan soruşturma takipsizlik kararıyla sonuçlandı. Soruşturma, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret ve tehdit’, ‘suçu ve suçluyu övme’ ‘anayasal düzeni yıkmaya çalışmak’ suçlarından açılmıştı. Takipsizlik kararında, Basın Kanunu, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) basın özgürlüğü konularındaki kararlarına atıf yapıldı.

 

 

Ethem Sancak’ın açıklamalarına erişim engeli

 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a olan sevgisini "Erdoğan'ın dürüstlüğünü, yiğitliğini gördüm, gördükçe aşık oldum" sözleri ile ifade eden Star Medya Grubu’nun sahibi Ethem Sancak’ın bu sözlerini haber yapan 50 haber sitesi için ‘erişim yasağı’ geldi. Karar İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yayın organlarına tebliğ edildi.

 

 

AYM’den Ülkede Özgür Gündem ile ilgili ifade özgürlüğü kararı

 
Anayasa Mahkemesi (AYM), yayımlanan bir yazı nedeniyle Ülkede Özgür Gündem Gazetesi’ne el konulmasını ve gazetenin imtiyaz sahibi Ali Gürbüz ile sorumlu yazı işleri müdürü Hasan Bayar’ın yargılanmasını ‘ifade özgürlüğü ihlali’ olarak değerlendirdi. Yüksek Mahkeme, “Düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğüne müdahale edilemeyeceğini ve yasaklanmış bir örgütün yöneticisi olmanın da bu müdahaleyi haklı kılmayacağını” belirtti.

 

 

AYM: 'Ankara'nın suyunda arsenik var' demek, ifade özgürlüğü

 
Anayasa Mahkemesi, Tıp Kurumu Derneği Genel Sekreteri Ali Rıza Üçer'in, Ankara'nın içme suyunda arsenik olduğu ile ilgili tartışmalar sırasında yaptığı açıklamalar nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Melih Gökçek'e tazminat ödemesini hak ihlali saydı. 2008 yılında yaşanan tartışmalar sırasında Gökçek, Üçer’in açıklamalarının kendisine hakaret niteliğinde olduğu gerekçesi ile tazminat davası açmıştı. Yüksek Mahkeme, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına karar verdi.

 

 

Özel harekatçılar gazetecilere saldırdı

 
Özel harekat polisleri, Mardin’de yaralı bir polisin hastaneye girişini görüntüleyen gazetecilere saldırdı. Hastane önünde seri şekilde havaya ateş açan polisler, gazetecileri darp etti. Devamlı olarak gazetecilere küfreden polislerin “Militansınız lan hepiniz” sözleri dikkat çekti. Olayda iki gazeteci yaralanırken bir gazetecinin çektiği görüntü ve fotoğraflara el kondu, fotoğraf makinesi kırıldı. Görüntüler için: https://www.youtube.com/watch?v=menS1pqWE0g

 

 

TİB haber sitelerini engellemeye devam ediyor

 
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) idari tedbir uygulayarak veri gazeteciliği yapan Dağ Medya ile Beta Nuçe, ANF ve DİHA’nın yeni sitelerini erişime engelledi. TİB’de yer alan bilgiye göre şu an için 8 Ağustos tarihli idari tedbir kararı uygulanıyor, erişim engelinin sürmesi için ise mahkeme kararı çıkarılması gerekiyor. Ayrıca, Özgür Gündem gazetesinin ve sendik.org’un siteleri de 18 gündür erişime kapalı.

 

 

Kaynak: Düşünce Suçuna Karşı Girişim

Görsel: Serpil Yıldız

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.