Reuters: “Türkiye basın özgürlüğünde dibe vuruyor”
Uluslararası haber ajansı Reuters, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümetinin basın kuruluşlarına yönelik akreditasyon uygulamasıyla ilgili yayımladığı haberinde, uygulamanın Türkiye'de "basın özgürlüğünün kötüye gidişinin bir işareti" olduğunu vurguladı.
Dasha Afanasieva ve Humeyra Pamuk'un kaleme aldığı makalede Erdoğan'ın "basın üzerinde kurduğu baskıya" dikkat çekildi. Avrupa Komisyonu'nun Ekim ayında yayınladığı İlerleme Raporu’nda da basın özgürlüğüne ait eleştirilerin yer aldığı belirtildi.
18 Kasım 2014 / zaman.com.tr
Bakanlık, polis şiddetine soruşturma izni vermedi
İçişleri Bakanlığı; İzmir’de Soma’ya destek amacıyla düzenlenen eylemde TOMA’dan sıkılan tazyikli su ile yaralanan avukatlar Ali Aydın ile Kızbes Aydın’ın şikâyetçi olduğu kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmasına izin vermedi.
İçişleri Bakanı Efkan Ala imzalı bakanlık kararında, “insan haklarına uygun şekilde orantılı müdahaleyle eylemlerin sona erdirildiği” ileri sürdü, “İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir İl Emniyet Müdürü ve Emniyet görevlileri hakkındaki iddialarla ilgili ön inceleme başlatılmasını gerektirecek bir durumun bulunmadığı” belirtildi. Avukatlar kararı Danıştay’a taşıdı.
18 Kasım 2014 / bianet.org
TİHK’dan Gezi Parkı raporu
Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHK), Gezi Parkı eylemleriyle ilgili ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü, yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı ihlallerini değerlendiren bir rapor hazırladı.
Raporda, gösterilere müdahalelerin haklı bir gerekçeye dayanmadığı ve polisin orantısız müdahalede bulunduğu tespiti yer aldı. Ayrıca, “ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü ve yaşam hakkı kapsamındaki devletin yükümlülüğü bulunduğu” vurgulandı.
Öte yandan TİHK, kamuya açık alanların toplanma özgürlüğüne de açık olması gerektiğini belirterek Gezi Parkı’nın kapatılmasını da bu kapsamda değerlendirdi.
18 Kasım 2014 / cumhuriyet.com.tr
Polis şiddeti yine cezasız kalıyor
Gezi Parkı protestolarına destek amacıyla 3 Haziran tarihinde Ankara’da yapılan gösteride polis aracından atılan biber gazı kapsülüyle yaralanan ve sağ gözünü kaybeden Çankaya Belediyesi temizlik işçisi Muharrem Dalsüren ile ilgili soruşturmada aracı kullanan polisler ifade verdi.
Savcı; olay günü gaz kapsülü sonucu yaralanan kimsenin olmadığını iddia eden polisler hakkında takipsizlik kararı verdi. Müdahale sırasında gaz tüfeği kullanmakla görevli polislerin kimlikleri ise hala belirlenemedi.
18 Kasım 2014 / birgun.net
Instagram’daki Gezi fotoğrafına dava açıldı
Gezi Parkı eylemleri sırasında Taksim Meydanı'nda çektirdiği fotoğrafı Instagram adlı sosyal paylaşım sitesinde yayınlayan avukat Yeşinil Yeşilyurt hakkında iki yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Yeşilyurt, fotoğrafın İstanbul Barosu’nu hedef gösteren Akit gazetesinin bir haberinde “Alın size delil” başlığıyla izinsiz şekilde yayınlanması üzerine, “özel hayatının ihlal edildiğini” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.
Ancak Savcı Mehmet Ocak; Akit’in haberi ile Facebook, Twitter ve Instagram’da paylaşılan fotoğrafları delil olarak kabul etti, Yeşilyurt hakkında “suçu ve suçluyu övme” iddiasıyla dava açtı. İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ilk duruşması 3 Şubat 2015’te görülecek.
Diğer yandan Yeşilyurt’un şikâyetini değerlendiren Basın Savcısı Hüseyin Parlakkılıç, fotoğrafın hatıra amaçlı olduğunu ve gazete tarafından basıldığı için Yeşilyurt’un hedef gösterildiğini belirtse de izinsiz şekilde yayınlanmasının suç olmadığını ileri sürdü, takipsizlik kararı verdi.
18 Kasım 2014 / radikal.com.tr
‘Kırmızılı kadın’a bir soruşturma daha
‘Kırmızılı kadın’ olarak Gezi eylemlerinin sembollerinden biri haline gelen İTÜ araştırma görevlisi Ceyda Sungur’a, sendikasının çağrısını taşıyan bir afiş nedeniyle soruşturma açıldı.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın 24 Eylül’deki grevine çağıran ‘Grevdeyiz’ yazılı afişi asmakla suçlanan Sungur, daha önce de araştırma görevlilerinin kadro sorunlarıyla ilgili e-postası nedeniyle “araştırma görevlilerini provoke etmek’ ile suçlanmıştı.
17 Kasım 2014 / sendika.org
19 yıl sonra kemiklerine ulaşıldı!
Mardin’in Dargeçit ilçesinde 30 Ekim 1995 yılında gözaltına alınarak kaybedilen Abdurrahman Olcay’ın kemiklerine ulaşıldı.
Faili meçhul cinayetler ve kaybetmelerle hatırlanan 1990’lı yıllarda yaşananların, dönemin Dargeçit İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Tire, Kızıltepe Komando Bölüğü Komutanı Hurşit İmren ve Mardin JİTEM Müdürlüğü Başkanı'nın emir ve talimatıyla yapıldığını vurgulayan İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu; “Katilleri deşifre etmeyi sürdüreceğiz. Bu davaların peşini bırakmayacağız” dedi.
17 Kasım 2014 / evrensel.net
Yazarlar hapiste, sürgünde, kayıp...
Uluslararası PEN tarafından Dünya Hapisteki Yazarlar Günü ilan edilen 15 Kasım’da ortak basın toplantısı düzenleyen PEN Türkiye, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Türkiye Yayıncılar Birliği; meslekleri yüzünden özgürlükleri ellerinden alınan yazarların sorunlarına dikkat çekti.
Toplantıda konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl; yapılan yasal düzenlemelerin, internet üzerinden görüş belirtmekte büyük sıkıntı yaratacak ve yazarların hapse atılmasını kolaylaştıracak nitelikte olduğunu belirtti. PEN Türkiye Merkezi 2. Başkanı Halil İbrahim Özcan; “yasalarda özgürleştirici düzenlemelerin yanı sıra uygulayıcıların da sansürcü zihniyetten uzaklaşmasının şart olduğunu” söyledi.
Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Zariç ise ülke tarihi boyunca yazarlara bedel ödeten bir geleneğin varlığından söz etti.
17 Kasım 2014 / bianet.org
Eskişehir'deki Gezi davasında beraat
31 Mayıs 2013 günü Gezi Parkı protestolarına destek amacıyla Eskişehir’de yapılan gösterilerde gözaltına alınan ve Eskişehir 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan 173 kişi beraat etti.
“Toplantı, gösteri ve yürüyüşleri kanuna muhalefet” iddiasıyla yapılan yargılamada mahkeme, suç unsuru oluşmadığı ve eylemin ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna hükmetti. Ayrıca mahkeme, sanıkların gözaltı süresince darp ve kötü muamele gördüğünü belirtmesi üzerine, bu konuda savcılığa bildirimde bulunulmasına karar verdi.
14 Kasım 2014 / t24.com.tr
AİHM Türkiye’yi beş davadan mahkûm etti
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), beş ayrı başvuruda Türkiye’yi yaşam hakkı ihlali, işkence, kötü muamele ve uzun tutukluluktan suçlu buldu.
AİHM, 18 Mart 2009 tarihinde gözaltına alınan Ender Bulhaz’ın ve 4 Eylül 2005’te katıldığı bir gösteride polis şiddetine maruz kalan Cüneyt Polat’ın başvurularında Türkiye’yi hem işkence yasağı ihlalinden hem de etkin soruşturma yapılmadığı için suçlu buldu. Türkiye Bulhaz’a 12 bin 400 Euro, Polat’a 10 bin tazminat ödeyecek.
20 Nisan 2003’te tutuklanan ve tüm tahliye talepleri somut gerekçe gösterilmeksizin reddedilen Ali Rıza Kaplan’ın başvurusunda da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5/3. Maddesindeki özgürlük ve güvenlik hakkını ve 5/4. maddesindeki hızlı yargılama ve tutukluluğun kanuniliği ilkesini ihlal eden Türkiye 8 bin 500 Euro tazminat cezası aldı.
Dördüncü başvuruda, İzmir’de eşi tarafından öldürüldüğü iddia edilen ancak soruşturma yapılmadan kayıtlara “intihar” olarak kaydedilen Gülperi O. davasında ise Türkiye’yi yaşam hakkı ihlalinden suçlu bulunarak, 22 bin Euro tazminat ödemeye mahkûm oldu.
AİHM ayrıca beş kişinin açtıkları istimlak davasının uzun sürmesi nedeniyle de Türkiye’nin 13 bin Euro tazminat ödemesini kararlaştırdı.
14 Kasım 2014 / bianet.org
İstanbul’da ABD askerini protesto
Karadeniz’deki NATO tatbikatı sonrasında dört gündür İstanbul Sarayburnu’nda demirleyen USS ROSS (DDG71) adlı ABD savaş gemisinde görevli 3 Amerikan askerini protesto eden 12 öğrenci gözaltına alındı.
Eminönü’nde gerçekleştirdikleri eylemde, “Yankee Go Home”, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi” sloganlarıyla kırmızı boya atan ve ABD askerlerinin başına çuval geçiren gençler savcılık sorgusuna gerek görülmeden serbest bırakıldı.
13 Kasım 2014 / radikal.com.tr
Trans bireylerin yaşadığı ihlaller Meclis’e taşındı
Cumhuriyet Halk Partisi'nden 24 vekil, trans erkek ve kadınların cinsiyet geçiş sürecinde sağlık alanında yaşadıkları ihlaller ve sorunlar hakkında Meclis araştırması açılması için önerge verdi.
Trans Danışma Merkezi Derneği’nin (T-Der) çalışmaları sonucunda hazırlanan önergede, Türkiye’de yaşayan transların mevcut mevzuat hükümleri ve bu hükümlerin uygulanması sırasında temel insan haklarının ihlal edildiği vurgulandı.
Devlet hastanelerinde trans bireylerin ayrımcılığa maruz kaldığını hatırlatan vekiller yaşanan ihlallerin araştırılmasını ve çözüm odaklı çalışmaların tespitinin yapılması istedi.
13 Kasım 2014 / bianet.org
Twitter paylaşımına hapis cezası
Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan olarak 10 Temmuz 2014'teki Bursa'da gerçekleştirdiği mitingden bir gün önce Twitter'da Erdoğan'ı hedef gösteren Kudret Kaçar, “suç işlemeye alenen tahrik ve silahlı tehdit" suçundan 10 ay hapis cezası aldı.
Bursa 4. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davada hakim hükmün açıklanmasını erteledi. Beş yıl içerisinde herhangi bir suça karışmazsa hakkındaki hüküm düşecek olan Kaçar, 'Tabancası olanlara duyurulur. Cuma günü Tayyip Bursa'ya geliyor, işini görün' şeklinde bir tweet atmıştı.
13 Kasım 2014 / radikal.com.tr
AYM Dink kararının gerekçesini açıkladı
Anayasa Mahkemesi (AYM), Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetiyle ilgili etkili soruşturma yapılmadığı nedeniyle verdiği ihlal kararının gerekçesini açıkladı.
AYM, ihmalleri oluğu iddia edilen İstanbul ve Trabzon'daki kamu görevlilerinin cinayet üzerinden uzunca bir süre geçmiş olmasına rağmen halen ifadelerinin dahi alınamadığını, cinayetteki rollerinin saptanamadığını ve soruşturmanın makul bir özen ve hızla yapılamadığını tespit etti, soruşturmanın bir bütün olarak etkisiz olduğunun kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.
Dink davası avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, kararla birlikte kamu görevlilerinin tek bir savcılık tarafından soruşturma açılarak yargılanmasının zorunlu bir hale geldiğini ifade etti.
13 Kasım 2014 / agos.com.tr
Savcılar Evrensel gazetesine dava açmaktan bıkmıyor
Evrensel gazetesi hakkında yolsuzluk soruşturması ve işkenceyi eleştiren haberleri nedeniyle 4 ayrı dava açıldı. Yolsuzlukla ilgili haberler “gizliliği ihlal” ve “hakaret” suçlamasıyla davalara konu olurken, işkenceden sorumlu tutulan polislere “işkenceci” denmesi de mahkemeye taşındı.
3 Ağustos 2012’de yayımlanan ve kadın örgütlerinin Vatan Caddesi’nde yaptıkları basın açıklamasını ele alan “Sedat Selim Ay yargılansın” başlıklı haber nedeniyle Evrensel gazetesi eski sorumlu müdürü Fatih Polat, “kamu görevlisine hakaret ve iftira” suçlamasıyla yargılandığı davada İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 10 Aralık tarihinde bir kez daha hakim karşısına çıkacak.
Ayrıca gazetede Cumhurbaşkanı Erdoğan ve oğlu Necmettin Bilal Erdoğan ile ilgili 12 Temmuz’da yayınlanan “O manşetleri böyle atmışlar” haberine açılan davanın ilk duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 27 Kasım’da görülecek. Öte yandan aynı mahkemede açılan yolsuzluk haberleri ile iki ayrı dava daha Kasım ayı içerisinde görülecek.
Savcılıkların, gazetenin köşe yazarları Erol Aral’ın “Tayyip yüce divanı mumla arayabilir”, Aydın Çubukçu’nun “Rabia’nın anlamı neden değişti” ve Özcan Yaman’ın da “Fotoğrafçı ile foto muhabiri arasındaki fark” başlıklı yazıları nedeniyle açtıkları soruşturmalar ise sürüyor. Ayrıca gazete yetkileri işçi haklarıyla ilgili haberleri nedeniyle de toplam 50 bin TL manevi tazminat istemiyle yargılanıyorlar.
13 Kasım 2014 / bianet.org
Baransu’ya Twitter paylaşımları nedeniyle dava
Gazeteci Mehmet Baransu hakkında, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarla Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ve şantajda bulunduğu gerekçesiyle dava açıldı.
Erdoğan’ın şikayeti üzerine açılan soruşturma kapsamında Cumhuriyet Savcısı Sıddık Çinko’nun hazırladığı ve Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kabul ettiği iddianamede Baransu’nun 7 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
12 Kasım 2014/ cumhuriyet.com.tr
Türkiye’den “çıplak arama” savunması
Dört yıl önce İstanbul Narkotik Şube’de gözaltına alınıp çıplak aramaya, sözlü ve fiziki polis şiddetine uğramasının ardından intihar eden Onur Yaser Can’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde görülen davasında Türkiye “skandal” bir savunma yaptı.
Adalet Bakanlığı savunmada Can’ın ölümünden önce yazdığı nottaki, “Çırılçıplak soyulup, yere çöktürülüp öksürtüldüm” şeklindeki ifadelerine ilişkin, "Çırılçıplak soyulduğu iddiasından başka cinsel tacize ya da kötü muameleye maruz kaldığına dair ifade yer almamaktadır” diyerek insanlık dışı ve küçük düşürücü muameleden söz edilemeyeceğini iddia etti. Sanık polislerin ifadesine dayanarak yapılan savunmanın sonunda ““Can talebi üzerine polis memurlarınca metro istasyonuna bırakılmıştır” denildi.
12 Kasım 2014 / radikal.com.tr
TGC Validebağ’daki polis şiddetini kınadı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), cami inşaatı yapılmak istenen İstanbul Validebağ Korusu’ndaki protestolara müdahale eden polisin, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Kayhan Ayhan ve Ulusal Kanal muhabiri Deniz Çağlayan’a şiddet uyguladığını bildirdi.
Halka gerçekleri iletme görevini engellemek için cop, gaz ve tazyikli suyla gazetecileri yaralayan anlayışı kınadıklarını bildiren TGC, “Gazetecileri hedef seçen güvenlik güçleriyle ilgili olarak işlem yapılması için İstanbul Valiliği'ni ve Emniyet Müdürlüğü'nü göreve çağırıyoruz” dedi.
Diğer yandan Yüksekova Haber gazetesi muhabiri Kadir Kaya, Eğitim-Sen Hakkâri Şubesi’nin 6 Kasım’da eğitim sektöründeki sorunların protesto etmek için yaptığı eylemi görüntülerken polis saldırısına uğradığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
12 Kasım 2014 / bianet.org
YSK’dan TRT’ye ceza
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tarafsızlığını koruyamayan devlet televizyonu TRT'nin 7 programına yayın durdurma cezası verdi.
YSK, TRT Türk televizyonunun 6 Ağustos -8 Ağustos tarihleri arasındaki 3 günlük canlı yayınlarında Tayyip Erdoğan’ın faaliyetlerine 5 saat 26 dakika 3 saniye yer vermesine karşın diğer adaylara hiç yer vermediğini saptarken, Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde kanala verilen program durdurma cezalarının toplam sayısının 25’e çıktı.
12 Kasım 2014 / radikal.com.tr
Erdoğan’ı protesto eden öğrencilere hapis cezası
26 Ocak 2013 tarihinde bir etkinliğe katılım için Marmara Üniversitesi’ne gelen Tayyip Erdoğan’ı “Emperyalizmin işbirlikçileri üniversitemize giremez” sloganı ile protesto eden 19 öğrenci 5’er ay hapis cezası aldı.
İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Dursun Kaya; öğrencileri 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten suçlu bulurken, cezaları erteledi.
12 Kasım 2014 / sendika.org
Antalya’da “orantısız güç” kullanan polislere dava
Antalya’da 3 Haziran 2013 günü Gezi Parkı protestolarına destek amacıyla yapılan gösteriye müdahale eden altı polis hakkında “orantısız güç” kullanmaktan dava açıldı.
Savcılık, yaşanan arbedede TOMA'nın sıktığı sudan korunmak isterken polisin cop, tekme ve yumrukla şiddet uyguladığı Erdem Kara'nın şikayeti üzerine başlatılan soruşturmanın iddianamesinde polislerin “kasten yaralama” suçundan 4.5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmalarını istedi.
12 Kasım 2014 / cumhuriyet.com.tr
Gazetenin yolsuzluk haberine dava açıldı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 25 Şubat 2014 tarihli grup toplantısında dinlettiği ve Başbakanlığı döneminde Erdoğan ile oğlu arasında geçtiği öne sürülen ses kayıtlarını “İşte CHP liderinin Meclis’te dinlettiği tapeler” başlığıyla haberleştiren Zaman gazetesine dava açıldı.
Erdoğan’ın suç duyurusu üzerine Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Harun Çümen hakkında açılan soruşturmada daha önce takipsizlik kararı verilmiş, yapılan itirazı kabul eden Bakırköy 2. Sulh Ceza Mahkemesi ise takipsizlik kararını kaldırmıştı. Bunun üzerine savcılık Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde konuşma kayıtlarının siyasi amaçlar doğrultusunda yayınlanması gerekçesiyle 17 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.
Karara tepki gösteren Çümen; “Anamuhalefet partisinin Meclis’te yayınladığı ses kayıtları tartışmasız bir biçimde haber değeri taşır. Engellemek sansürdür” dedi.
12 Kasım 2014 / zaman.com.tr
* Kaynak: Antenna
* Görsel: Berke Doğanoğlu
Yeni yorum gönder