GÖP: ‘Gazeteciler üzerindeki baskı endişe verici’
Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), gazetecilere yaptıkları haberler ve attıkları tweetler nedeniyle verilen cezalara tepki gösterdi.
Son dönemde basın çalışanlarının maruz kaldığı baskıları maddeler halinde sıralayan GÖP Dönem Sözcüsü ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, "İç Güvenlik Paketi'nin yürürlüğe girmesiyle birlikte gazeteler, televizyonlar, radyolar ve internet sitelerine yönelik yasaklar ve cezalar endişe verici boyuta ulaşmıştır" dedi, gazetecileri hedef seçen bu hukuksuz uygulamalara son verilmesini istedi.
Öte yandan sansür uygulamaları, soruşturmalar ve cezaların yanında uygulanan akreditasyon yöntemiyle de basın üzerindeki kısıtlamalar sürdürülüyor. Son olarak Adana’da 29 Mayıs günü düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı mitinge valilik tarafından akredite edilmeyen gazeteciler alınmadı.
1 Haziran 2015 / antenna-tr.org
Cumhuriyet’e hakimden yasak, Erdoğan’dan tehdit
İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği, Cumhuriyet gazetesinin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından Suriye’ye gönderilen askeri mühimmatın görüntüleriyle ilgili haberine erişim yasağı getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ı “Bu suçu işleyen kişi, bedelini ağır ödeyecek. Öyle bırakmayız onu...” sözleriyle tehdit etti. Dündar, Erdoğan’a "Devlet memuru değil, gazeteciyiz" şeklinde yanıt verdi.
Öte yandan basın örgütleri, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan’ın haber hakkında terör suçlamasıyla başlattığı soruşturmaya tepki gösterdi. Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, haberin değil, taşınan silahların soruşturulması gerektiğini vurguladı, Basın Konseyi ise “Basın özgürlüğünün yok sayılması kabul edilemez” dedi.
1 Haziran 2015 / antenna-tr.org
Gazeteciler hedefte...
Aralarında gazeteciler Mirgün Cabas, Koray Çalışkan, Pelin Batu, Banu Güven ve Ceyda Karan’ın da bulunduğu 10 kişi hakkında Berkin Elvan soruşturması savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması olayı ile ilgili sosyal medyada yaptıkları paylaşımlar nedeniyle “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla soruşturma açıldı.
Mirgün Cabas, savcının rehin alındığı gün henüz polisler adliyeye operasyon yapmadan önce "Bu eylem nasıl biterse bitsin çıkarılacak tek ders var; çocukları vurmayın, anneleri yuhalatmayın" diye yazmış, Koray Çalışkan da bu tweet’i paylaşmıştı. Banu Güven ise “Berkin böyle öldürülmeseydi, sonra da en azından etkin soruşturma yapılsa, zanlılar adaletten kaçırılmasaydı, bugünü böyle yaşamayacaktık” demişti.
Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar gazetede yer alan iki haber, gazetenin yazarı Özgür Mumcu ise Erdoğan’ı eleştirdiği 18 Mart ve 7 Mayıs tarihli yazıları nedeniyle, haklarında açılan soruşturmalar kapsamında, savcılığa ifade verdiler.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazeteci Nevşin Mengü'yü Twitter'da bir takipçisiyle yaptığı sohbet nedeniyle hedef gösterdi. Erdoğan daha önce de Nuray Mert, Rengin Arslan, Selin Girit, Melis Alphan ve Amberin Zaman'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kadın gazeteciyi hedef göstermişti.
29 Mayıs 2015 / antenna-tr.org
Cumhuriyet gazetesine “terör” soruşturması
Cumhuriyet gazetesi, Suriye’ye malzeme taşırken savcı emriyle jandarma tarafından durdurulan, Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait TIR’larda yapılan aramaların kamera görüntüsü yayımladı.
Resmi makamlar silah iddialarını reddederek insani yardım malzemesi taşındığını savunsa da ortaya çıkan görüntülerde üç TIR’da, toplam 1000 adet 100mm’lik top mermisi, 50 bin adet makineli tüfek mermisi, 30 bin adet ağır makineli tüfek mermisi (12.7 mm) ve 1000 adet havan mühimmatı yer alıyor.
Haber nedeniyle gazete hakkında 'terör' suçlamasıyla soruşturma açıldı.
29 Mayıs 2015 / radikal.com.tr
Erdoğan’ı eleştirdi, ‘fahri hemşehrilik’ten oldu
New York Times gazetesinin Pulitzer Ödüllü eski Türkiye şefi Stephen Kinzer’e Gaziantep’te verilecek ‘Fahri Hemşehrilik Beratı’, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı eleştiren yazısı nedeniyle son anda iptal edildi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yazılarıyla Zeugma Mozaik Müzesi’nin tanıtımına büyük katkıda bulunmasından dolayı Stephen Kinzer’e ‘Fahri Hemşehrilik Beratı’ verilmesini kararlaştırmış ve ünlü gazeteciyi şehre davet etmişti.
Yazar, davet üzerine Gaziantep’e geldiğini ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir yardımcısının devreye girmesinden dolayı ödül töreninin iptal edildiğini söyledi.
Stephen Kinzer, Erdoğan’ın bizzat verdiği talimat doğrultusunda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen faksta “hükümetin ve Türkiye’nin düşmanı” olarak nitelendirildiğini belirtti. “Hırslı diktatör, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2014’te ülkesinin stratejik gücünü ciddi ölçüde harcadı” ifadelerini kullandığı makalenin “kanıt” olarak sunulduğunu söyledi.
Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin ise konuyla ilgili olarak Twitter hesabından yaptığı açıklamada, fahri hemşerilik verilmesi kararından dönülmesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilgisinin bulunmadığını, bunun tamamen kendi kararları olduğunu belirtti. Şahin, "Adı geçen gazeteciye fahri hemşehrilik beratı vermekten, yazılarında Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik haksız ithamları nedeniyle vazgeçtik" dedi.
28 Mayıs 2015 / antenna-tr.org
Kaynak: Antenna
Görsel: Can Çetinkaya
Yeni yorum gönder