Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (22 Nisan)



Toplam oy: 760

- Aralarında Ahmet İnsel, Ayşegül Devecioğlu, Aydın Engin, Gülseren Onanç, Şanar Yurdatapan, Gençay Gürsoy, Oya Baydar, Ümit Kıvanç’ın da bulunduğu 45 aydın, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasını düzenleyen TCK’nin 299. maddesinin kaldırılmasını talep etti. Bildiride, TCK 299’un, AİHM kararlarına, Venedik Komisyonu ilkelerine ve Anayasa’nın 90/5 maddesine aykırı olduğunu belirterek, ifade ve basın özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden bir haline gelen bu yasa maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi istendi.  Aydınlar, Anayasal eşitlik ilkesi gereği Cumhurbaşkanının da bütün yurttaşlara koruma sağlayan yasa hükümleriyle yetinmesi gerektiğini söyledi.

 

- Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Arzu Demir'in yazdığı ve Ceylan Yayınları tarafından basılan Devrimin Rojava Hali ve Dağın Kadın Hali isimli kitaplar hakkında yasaklama ve toplatma kararı verildi. Demir hakkında da "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla soruşturma açıldı.

 

- Okuduğu şiir nedeniyle Alman komedyen Jan Böhmermann’dan şikayetçi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve Böhmermann hakkında soruşturma açılmasına izin veren Almanya Başbakanı Merkel’i protesto eden The Spectator dergisi yazarlarından Douglas Murray bir şiir yarışması başlattı. Erdoğan’ı “despot” olarak nitelendiren Murray, okurlarından Erdoğan’ı hicveden beş mısralık “hakaret” içeren şiirler yazmalarını ve 23 Haziran’a kadar theeditor@spectator.co.uk adresine göndermelerini istedi.

 

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 109 kişinin yaşamını kaybettiği Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne yönelik bombalı saldırılarla ilgili hazırlanan müfettiş raporunu haberleştiren Cumhuriyet gazetesinden Kemal Göktaş, Evrensel gazetesinden Cem Gurbetoğlu ve Tamer Arda Erşin hakkında soruşturma başlattı. Gazeteciler, müffetişlerin incelemesi sonucunda tespit edilen ihmalleri haberleştirdikleri için, "terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerini hedef göstermek" ve "gizli belgeleri yayımlamak" ile suçlanıyor.

 

- Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, bir öğrencinin "Barış İnşasında Kadınların Rolü: Dört Farklı Kentteki Kadınların Barış Deneyimleri" başlıklı tez konusunu Başbakanlık tarafından yayımlanan terör genelgesi gerekçesiyle geri çevirdi. Enstitü yönetimi, tez konusunda yer alan "barış" ifadesinin maksadını aştığını iddia ederken "Barış için Kadınlar", "Barış Anneleri" gibi örgütlenmelerin “legal görünüm altında illegal faaliyetler yürütüldüğü algısı yarattığını" savundu.

 

- Mersin Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hakan Mertcan, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şener ve Yrd. Doç. Dr. Selim Çakmaklı hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle dava açıldı. Akademisyenler, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede farklı tarihlerde paylaşılan iki ayrı haber ile diken.com.tr de yayımlanan bir köşe yazısı nedeniyle Erdoğan’a hakaret etmekle suçlanıyorlar.

 

- İstanbul Valiliği, Yenikapı miting alanında düzenlenmesi planlanan Grup Yorum konserini  "toplumda infial yaratabileceğini" gerekçesiyle yasakladı. Grubun geçen yıl nisan ve haziran ayındaki konserlerine de izin verilmemişti. Kararı, İstiklal Caddesi’nde grubun şarkılarını söyleyerek protesto eden 14 kişi gözaltına alındı.

 

 

 


 

 

* Kaynak: dusun-think.net, Cumhuriyet, bianet, imctv.com.tr

 

* Görsel: Murat Miroğlu

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.