Selek dördüncü kez beraat etti
Mısır Çarşısı’nda 1998’de meydana gelen, 7 kişinin ölümü 127 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan patlamaya ilişkin Yargıtay’ın bozma kararının ardından dördüncü kez görülen davanın 19 Aralık tarihli duruşmasında sosyolog Pınar Selek, bir kez daha beraat etti.
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını değerlendiren Selek, “Umarım savcı itiraz etmez ve 16 yıllık süreç tekrar devam etmez. Tabi ki bu karar Türkiye’nin hukuk devleti olduğunu göstermiyor. Birçok insan düşünceleri nedeniyle hala yargılanıyor” dedi.
22 Aralık 2014 / cumhuriyet.com.tr
Gazeteci Yalçın’a hapis istemi
“Kayıp Sicil / Erdoğan’ın Çalınan Dosyası” adlı kitabında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla, gazeteci Soner Yalçın hakkında iki yıl dört aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Yalçın, polisin gaz fişeğiyle öldürülen 15 yaşındaki Berkin Elvan’la Bilal Erdoğan’ı karşılaştırmış, “Berkin, Türkiye’nin oğlu. Bilal, babasının oğlu. Berkin, temiz Türkiye’nin simgesi. Bilal, kirli Türkiye’nin simgesi” demişti.
İlk duruşması 3 Mart 2015 tarihinde İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek davanın iddianamesinde Savcı Emin Aydinç, Yalçın’ı Bilal Erdoğan’a olumsuz nitelikte vasıflar yüklemekle suçladı.
22 Aralık 2014 / diken.com.tr
Bakanlık bir kez daha polis şiddetini savundu
Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz bombasıyla yaralanan Aydın Aydoğan’ın açtığı tazminat davasında İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği yazılı savunma yaptı.
İstanbul 3. İdare Mahkemesi’nde görülen davada Bakanlık, iş yerine gitmeye çalışan Aydoğan’ı “tedbirsiz” davranmakla suçladı, “zarar kendi kusurundan meydana gelmiştir” dedi. Ayrıca polislerin görevlerini yerine getirdiğini savundu.
22 Aralık 2014 / evrensel.net
Cezaevi operasyonunun gerçek sorumluları yargılanmadı
F Tipi cezaevlerinin hayata geçirilmesi için 14 yıl önce düzenlenen “Hayata Dönüş” operasyonun yıldönümünde mağdur avukatlarından Güçlü Sevimli, gerçek sorumlular halen yargı önüne çıkarılmadığını vurguladı.
Sevimli, 2000 yılında 20 cezaevine eşzamanlı düzenlenen ve 30 kişinin ölümüyle sonuçlanan operasyonla ilgili 2 ayrı davada rütbesiz askerlerin yargılandığını ancak bu operasyonun üst düzey komuta merkezinden yürütüldüğünü hatırlattı. Ayrıca Ümraniye ve Bayrampaşa cezaevlerindeki müdahaleyi gerçekleştiren Ankara Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı’na (JÖAK) bağlı rütbeli askerlerle ilgili soruşturmanın 13 yıldır sürdüğünü kaydetti.
19 Aralık 2014 / radikal.com.tr
Berkin Elvan Anmasına Katılan Akademisyene Hapis Cezası
Berkin Elvan için yapılan anmada slogan attıkları gerekçesiyle "Başbakan'a hakaret" iddiasıyla yargılanan, aralarında Yrd. Doç. Dr. Elifhan Köse'nin de olduğu üç kişinin yargılandığı davanın 2. duruşması Karaman 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Köse hakkında "Hırsız Tayyip Erdoğan" sloganı attığı iddiasıyla “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” suçlamasıyla 11 ay 20 gün hapis cezası veren mahkeme, cezayı erteledi. Diğer sanıklar hakkında ise adli para cezası verildi.
19 Aralık 2014 / bianet.org
Yüksekova’daki saldırıya ilişkin yayın yasağı kaldırıldı
Hakkari Sulh Ceza Hakimliği, Yüksekova’da üç askerin öldürülmesiyle ilgili genel yayın yasağını kaldırdı.
Yasak kararına Cumhuriyet gazetesinin itirazını değerlendiren Hakimi Kenan Olgun, üç askerin öldürüldüğü saldırıyla ilgili getirilen genel yayın yasağının soyut ifadelere dayandığına, yayınlarla kamu düzenin hangi bakımdan sarsılacağının ve soruşturmaya engel olacağının somut gerekçeyle anlatılmadığına karar verdi.
Olgun, “olay yerine ait cenaze görüntülerine” dair yayın yasağının ise olayla ilgili soruşturma tamamlanıncaya kadar devamına karar verdi.
19 Aralık 2014 / bianet.org
“Geçmişle Hesaplaşalım” diyen Kıbrıslı vekile saldırı
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Birleşik Güçler Milletvekili ve feminist aktivist Doğuş Derya 15 Aralık tarihinde Kıbrıs Meclis’inde yapmış olduğu konuşma nedeniyle sosyal medya üzerinden ırkçı ve cinsiyetçi saldırılara maruz kaldı.
Derya konuşmasında, federal bir Kıbrıs’a ulaşmak için, Kıbrıs’ta yaşayan halkların birbirlerinin acılarıyla yüzleşmeleri gerektiğini vurgulayarak, yalnızca Kıbrıs Türkleri değil Rum, Ermeni ve Maruni halklarının da ciddi kayıplar yaşadıklarını söylemiş, 1974 yılında kadınların uğradıkları tecavüzlere dikkat çekmişti.
TBMM İdare Amiri AKP Milletvekili Ömer Faruk Öz de Kıbrıslı vekile tepki göstererek "O milletvekili Türkiye'yi ve Türk askerini hedef almıştır. Türk askerinden, TSK'dan ve Türk devletinden özür dilemeye çağırıyoruz’’ dedi.
19 Aralık 2014/ evrensel.net
Freedom House’dan "2014'ün İnsan Hakları Olayları" raporu
Freedom House, "2014'ün En İyi ve En Kötü İnsan Hakları Olayları"nı açıkladı. ABD merkezli düşünce kuruluşu, yılın en kötü insan hakları olayları arasında, Türkiye'de internete getirilen kısıtlamaları da saydı.
Raporda, Türkiye’de Twitter ve Youtube’a getirilen sansürün yanında internete erişimi kısıtlayan yasal düzenlemelere de dikkat çekildi.
19 Aralık 2014 / cumhuriyet.com.tr
Akmen’e tazminat davası
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Evrensel gazetesi köşe yazarı Üstün Akmen’e, 29 Ekim tarihli “TÜSAK Yasa Tasarısı, Meclise Varmadan Ortadan Kaldırılmalı” başlıklı yazısı nedeniyle hakaret davası açtı.
Çelik’in avukatı Ankara Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi Hâkimliği’ne sunduğu dilekçede müvekkilinin kişilik haklarının ihlal edildiğini savunarak gazeteci Akmen ve Evrensel gazetesinden 10 bin liralık manevi tazminat talep etti.
Akmen ise “sanatçıların, sanat meslek örgütlerinin yıllardır itiraz ettikleri yasa taslağına onay veren bir kültür bakanına yazdım o yazıyı” dedi.
19 Aralık 2014 / evrensel.net
Maraş Anmasına Yasak
Maraş Valiliği, Maraş katliamının 36’ncı yıldönümü nedeniyle düzenlenecek her türlü basın açıklaması, yürüyüş ve eylemlerin yasaklandığını duyurdu.
Valilik, yasağın gerekçesinde yapılmak istenen toplantı ve yürüyüşlerin kontrolden çıkarak suça dönüşebileceğini savundu. Alevi dernekleri karar tepki gösterirken, İnsan Hakları Derneği, "Katliamı hatırlamak, yaşamını yitirenleri anmak suç değil, bu katliamı gizlemek suçtur" dedi.
19.12.2014 / radikal.com.tr
İHOP: "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kalkmalı”
İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) toplantı ve gösteri özgürlüğü bağlamında ele alınan Ataman Grubu-Türkiye Kararlarının Uygulanması İzleme Raporu’nu açıkladı.
Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkıyla veya göstericilere karşı orantısız güç kullanımıyla ilgili kesinleşmiş ihlal kararı verilen davalar ‘Ataman Grubu Davaları olarak adlandırılıyor. Bu gruba ismini veren ilk dava olan Oya Ataman-Türkiye kararı, 5 Aralık 2006'da hükme bağlanırken, bu grup içerisinde Kasım 2014 itibarı ile kırk beş kesinleşmiş dava bulunuyor.
Doç. Dr. Başak Çalı ile Yrd. Doç. Kerem Altıparmak’ın hazırladığı raporda söz konusu kararların hepsinde toplantı özgürlüğünün ihlali, cezasızlık ve işkencenin iç içe olduğu tespiti yer aldı. Ayrıca raporda TBMM’ne 2911 Sayılı Kanunun AİHS'in 11. maddesinin ve Anayasa'nın 34. maddesinin uygunluğunu sağlayacak şekilde gözden geçirilmesi veya kaldırılması tavsiye edildi.
Hazırlanan raporun tam metnine erişim için;
http://www.aihmiz.org.tr/files/Atamangruburaporu.pdf
18 Aralık 2014 / bianet.org
AİHM’deki dosyalar; bir mahkumiyet, bir temyiz başvurusu
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM), 2009’da Şırnak’ta katıldığı bir gösteride gözaltına alınıp işkence gören Mehmet Fidan’ın başvurusunda Türkiye’yi suçlu buldu.
AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “işkence ve kötü muamele yasağını” düzenleyen 3. maddesini ihlal ettiğine karar verirken; Fidan tazminat başvurusu yapmadığı için, Türkiye tazminat ödemeyecek.
Diğer yandan Türkiye, 2011’de açılan “Mansur Yalçın ve diğerleri” davasında AİHM’in verdiği kararı temyize götürdü.
AİHM söz konusu kararında, Türk hükümetinden zaman geçirmeden öğrencilerin zorunlu din ve ahlak kültürü derslerinden muaf tutulmalarını da sağlayacak yeni bir sisteme geçmesini talep etmiş, devletin dini konulara ilişkin düzenlemelerde tarafsız olma yükümlülüğü hatırlatmıştı.
Türkiye itiraz süresinin son günü olan 16 Aralık tarihindeki başvurusuyla davanın AİHM’nin temyiz organı olarak görev yapan ve 17 yargıçtan oluşan Büyük Daire tarafından ele alınmasını talep etti. Temyiz mahkemesi başvuruyu gerekçe göstermeksizin kabul ya da reddetme yetkisine sahip.
18 Aralık 2014 / bianet.org
Türkiye gazeteci hapsetmekte dünyanın 10. Ülkesi
ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), dünyada tutuklu gazeteci sayısının geçen yıla göre 9 artışla 220’ye ulaştığını açıkladı.
2012 ve 2013 yıllarında Türkiye’yi “Gazeteciler için dünyanın en büyük cezaevi” olarak nitelendiren CPJ, bu yıl yedi gazeteciyle Türkiye’yi, en çok gazeteci tutuklayan ülkeler arasında Çin, İran, Eritre, Etiyopya, Vietnam, Mısır, Suriye, Miyanmar ve Azerbaycan’dan sonra saydı. CPJ, Zaman gazetesi yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu başkanı Hidayet Karaca’nın “hükümet karşı komplo” iddiasıyla gözaltına alındığını da hatırlattı.
Açıklamaya göre 2014 yılında yaşanan tutuklamaların yüzde 60’ı, “terörizm” gibi devlete karşı suçlar kapsamında yaşandı.
18 Aralık 2014 / bianet.org
Protestoya “terör” suçlaması, polis şiddetine takipsizlik
Berkin Elvan’ın ölümünün kırkıncı gününde Taksim Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı’na ekmek bırakmak isteyen 14 çocuk hakkında “hakaret, izinsiz gösteri, kamu malına zarar ve direnme” suçundan İstanbul 4. Çocuk Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşmasında, mahkeme suçlamanın “terör örgütü propagandası” kapsamında kaldığını savundu, görevsizlik kararı vererek dava dosyasını çocuk ağır ceza mahkemesine gönderdi.
Protestoya müdahale eden polisler tarafından darp edilen çocukların şikayeti üzerine başlatılan soruşturmada ise savcılık Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’nun 16. maddesi gereğince memurların yetkilerini kullandığı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
18 Aralık 2014 / radikal.com.tr
Gezi davasında 92 sanığa beraat
İzmir'in Bayındır İlçesi'nde Gezi Parkı protestolarına destek eylemine katıldıkları gerekçesiyle haklarında “Toplantı ve Gösteri Yürüyüş Kanunu'na muhalefet” suçundan 3’er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 92 kişinin yargılanmasına devam edildi.
Bayındır Asliye Ceza Mahkemesi hakimi, söz konusu eylemin “suç teşkil etmediğini” belirtti, aralarında 30 Mart 2014 tarihindeki yerel seçimlerde CHP'den Bayındır Belediye Başkanlığı'na seçilen Ufuk Sesli’nin de bulunduğu tüm sanıkların beraatine karar verdi.
18 Aralık 2014 / cumhuriyet.com.tr
“Suriye Toplantısı” haberine beraat
Dışişleri Bakanlığı’nda Suriye’ye yönelik planların tartışıldığı toplantıya ait ses kaydını “Süleyman Şah Bombası” manşetiyle yayımlayan Cumhuriyet Gazetesi’ne “gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasıyla açılan davada gazetenin Haber Müdürü Aykut Küçükkaya ile eski Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız ilk celsede beraat etti.
İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada savcı Hüseyin Aslan İnternet üzerinden yayımlanmış ses kayıtlarının habere konu edilmesinin suç olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığını belirterek basın ve ifade özgürlüğünün demokrasinin bir gereği olduğunu vurguladı sanıkların beraatini istedi. Mahkeme de bu mütalaa doğrultusunda suç kastının bulunmadığı ve ses kayıtlarının daha önce internette yayınlanmış olması nedeniyle Küçükkaya ve Yıldız’ın ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.
18 Aralık 2014 / cumhuriyet.com.tr
17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması kapatıldı
İstanbul İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, aralarında Rıza Sarraf, Barış Güler ve Kaan Çağlayan’ın da bulunduğu "17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk" soruşturmasında verilen takipsizlik kararına yapılan itirazları reddetti.
Başta dosyanın tek müştekisi olan eski Fatih Emniyet Müdür Yardımcısı Orhan İnce olmak üzere çok sayıda kişi takipsizlik kararının Anayasa’ya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, uluslararası sözleşmelere ve kamu vicdanına aykırı olduğu gerekçesiyle itirazlarda bulunmuştu.
Sulh Ceza Hakimi Fevzi Keleş, İnce dışındaki başvurucuların itiraz haklarının bulunmadığı gerekçesiyle "usul yönünden", İnce’nin itirazını da, "Takipsizlik kararı usul ve yasaya uygun" olduğu gerekçesi ile "esas yönünden" reddetti. Böylelikle 17 Aralık 2013 tarihinde yapılan operasyon sonucu başlatılan yolsuzluk soruşturmasında verilen takipsizlik kararı kesinleşti.
17 Aralık 2014 / cumhuriyet.org
'Polis şiddeti listesi'ne soruşturma
Karşıyaka Cumhuriyet Savcılığı, İzmir’de polisin açtığı ateş sonucunda hayatını kaybeden Baran Tursun adına kurulan vakfın internet sitesinde yer alan ve 2007 yılından bu yana polis şiddeti sonucunda ölenlerin isimlerini içeren liste için kovuşturmaya gerek olmadığına karar verdi.
“www.baransav.com” adlı internet sitesi üzerinden, Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’nun (PVSK) değiştirildiği 2007 yılından sonra, polisin karıştığı öldürme vakalarını içeren listenin kaldırılmasını isteyen Emniyet Genel Müdürlüğü “Emniyet teşkilatını alenen aşağılamak” iddiasıyla 301. maddeden suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık ise listenin suç oluşturmadığını belirtti.
17 Aralık 2014 / radikal.com.tr
Beraat kararında zanlı polislerin ifadesi delil oldu
İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi, Taksim Meydanı’nda yapılmak istenen 2009 1 Mayıs’ında bir üniversite öğrencisi M.Ç’yi 1,5 saat boyunca darp ederek bayıltan, sonrasında da öleceğinden endişe ederek bir köprünün altına atan 4 polis hakkında verdiği beraat kararının gerekçesini açıkladı.
Hastaneden “yaşam fonksiyonlarını orta derecede etkileyecek şekilde yaralandığı” raporu alan M.Ç, olayla ilgili suç duyurusunda bulunmuş, ardından teşhis ettiği polisler hakkında 46 yıl hapis istemiyle dava açılmıştı.
Yargılamanın sonucunda beraat eden polisler hakkındaki gerekçeli kararda mahkeme heyeti, olaydan 7 ay sonra yapılan teşhisin sağlıklı olmadığını savundu. Savunma avukatlarının “sanıkların kullandıkları cep telefonlarının baz istasyonu üzerinden sinyal bilgilerinin tespiti” talebini de reddeden mahkeme heyeti, polislerin savunmasında olay yerinde olmadıklarını beyan etmelerini ise suçu işlemediklerinin delili olarak kabul etti.
17 Aralık 2014 / sendika.org
“2014 gazetecilere baskı yılı oldu”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 2014’ün gazetecilere en çok baskının yapıldığı yıl olduğunu açıkladı, sadece yolsuzluk soruşturmalarıyla ilgili haberler nedeniyle 60’ın üzerinde gazeteciye 100’ü aşkın davanın açıldığını belirtti.
Basın örgütleri, düzenlenen “Davalar Yılı: 2014” başlıklı toplantıda, yaptıkları ortak açıklamada basın çalışanlarının akreditasyon, yayın yasağı, işsizlik, gözaltı ve fiziksel saldırılarla baskı altına alınmaya çalışıldığını vurguladı.
Toplantıda konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto, “Mahkeme yasaklarıyla halka bilgi ulaşmıyor. Düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engeller hiç bitmiyor” dedi.
TGC ve TGS'nin hazırladığı 2014 Davaları Listesi'ne erişim için;
http://www.bianet.org/bianet/medya/160855-2014-gazetecilere-baski-yili
17 Aralık 2014 / bianet.org
348 toplu mezar, 4 bin 201 ceset
İHD Diyarbakır Şubesi 2011 yılında açıkladığı Toplu Mezar Raporu’nu, aradan geçen 3 yılın ardından güncelleyerek yeniden kamuoyu ile paylaştı.
Rapora göre, 25 ilde yapılan incelemelerde 348 toplu mezarda 4 bin 201 kişi bulunuyor. Konu ile ilgili açıklama yapan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, bölgede 17 bin faili meçhul cinayet işlendiğini vurguladı, “bastığımız her karış toprağın bir toplu mezar yeri olma ihtimali var” dedi.
Bilici, Türkiye’nin Birleşmiş Milletlere(BM) ait uluslararası sözleşmelere uyarak, devlet görevlilerinin işlediği suçların cezasız kalmasını engellemesini istedi.
17 Aralık 2014 / cumhuriyet.com.tr
Kaynak: Antenna
Görsel: Tülay Palaz
Yeni yorum gönder