Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (27 Ocak 2015)



Toplam oy: 664

Freedom House’dan “Özgürlük Raporu”

“Dünyada Özgürlük 2015” raporunu yayımlayan Freedom House, insan hakları, demokrasi ve şeffaflık konusunda “kısmen özgür” ülkeler arasında sınıflandırdığı Türkiye’nin “demokratik normlardan çok uzağa sürüklendiğini” belirtti.

Raporda Türkiye, siyasi hakların kullanımda geçen yıla oranla 2 puan, sivil haklarının kullanımında ise 3 puan, toplamda 5 puan kaybetti ve 55 puan aldı.

Örgüt, bu düşüşün nedeni olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tutumunu gösterdi, basın özgürlüğüne, yargı bağımsızlığına ve yolsuzlukla mücadele mekanizmalarına karşı siyasal erkin müdahalelerine dikkat çekti.

27 Ocak 2015 / cumhuriyet.com.tr

 

 


 

 

“Eren Keskin’in sözlerini tekrarlıyoruz”

İnsan hakları savunucuları, Eren Keskin’in 12 yaşında öldürülen Uğur Kaymaz ile ilgili sözleri nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinden ceza almasına karşı basın açıklaması düzenledi.

27 Ocak tarihinde İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde yapılan basın açıklamasında İHD İstanbul Şube Başkanı Abdülbaki Boğa, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilciliği adına Ümit Efe ve İHD üyesi Ahmet Demirsoy Eren Keskin’in 10 ay hapse mahkum olduğu konuşmasındaki ifadelerini tekrarladı.

Yapılan açıklamayı okuyan Demirsoy cezasızlığa vurgu yaparak, “Devlet görevlilerinin suçlarının aydınlatılması, suç işleyen kamu görevlilerinin cezalandırılması söz konusu olsa kimse çıkıp ‘Katil devlet’ demeyecektir” dedi; 301. maddenin kaldırılmasını talep etti.

27 Ocak 2015 / bianet.org

 

 


 

 

Röportaja “terör” soruşturması

İnsan Hakları Derneği Adana Şube Yöneticisi Osman Kara hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla soruşturma açıldı.

Soruşturma kapsamında Emniyet’te ifade veren Kara, 2012 yılında polisin attığı gaz fişeğiyle yaralanarak hayatını kaybeden Mazlum Akay adlı çocuk hakkında Nuçe TV ve The Guardian gazetesi muhabirlerine verdiği röportaj ile “Türkiye’yi dünya genelinde küçük düşürmeye çalışarak PKK/KCK terör örgütünün ideolojisi doğrultusunda hareket etmekle” ile suçlanıyor.

Kara, ifadesinde röportajları “Akay’ın ölümünü protesto etmek amacıyla kamuoyu oluşturmak için yaptığını” belirtti.

27 Ocak 2015 / radikal.com.tr

 

 


 

 

BİA Ekim-Kasım-Aralık 2014 Medya Gözlem Raporu

Bağımsız İletişim Ağı (BİA), Ekim-Kasım-Aralık 2014 Medya Gözlem Raporu’nu açıkladı.

Rapora göre 22 gazeteci, 10 dağıtımcı 2015’e hapiste girdi. Hapisteki basın çalışanlarının neredeyse tamamı Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında “örgüt üyeliği” suçlamasıyla cezaevinde bulunuyor.

Raporun verilerine göre gazetecilere yönelik saldırlar, gözaltılar ve davalar artarak sürerken, bu dönemde 1 gazete dağıtımcısı öldürüldü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaretten 9 gazeteci yargılandı, 4 yayın yasağı kararı alındı, 13 sansür olayı meydana geldi. Son üç ayda Türkiye, AİHM’de ifade özgürlüğü ihlali nedeniyle 3 ayrı dosyada toplamda 28 bin 800 Euro tazminat ödemeye mahkum oldu.

Raporun tam metnine erişim için;

http://www.bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/161781-bia-medya-gozlem-rap...

26 Ocak 2015 / bianet.org

 

 


 

 

 Sendikalara 1 Mayıs gösterileri nedeniyle dava açıldı

1 Mayıs 2014 tarihinde Taksim’de yapılan gösteriler nedeniyle DİSK, KESK, TTB ve TMMOB yöneticilerine 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ederek “Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma” suçlamasıyla dava açıldı.

Sendika ve meslek odaları yöneticilerinin 26 Ocak’ta düzenlediği basın toplantısında konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 1 Mayıs gösterileriyle ilgili engellemeler nedeniyle Türkiye'yi mahkum ettiğini hatırlatarak, “1 Mayıs’ta Taksim’e çağırmak değil bunu engellemek suçtur” dedi.

İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 6 Şubat 2015’te görülecek.

26 Ocak 2015 / bianet.org

 

 


 

 

Bakanlık, Ali İsmail’i öldüren polisleri savundu

Aralarında polislerinde olduğu kişilerce dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz cinayetine ilişkin Eskişehir 2. İdare Mahkemesi’nde açılan tazminat davasında İçişleri Bakanlığı savunma yaptı.

Bakanlık, 19 Aralık’ta mahkemeye gönderilen yazılı savunmada, Korkmaz’ı güvenlik güçlerine taş atmakla ve polise mukavemet göstermekle suçladı, ölümünün "kendi eyleminin sonucu kişisel kusurundan" kaynaklandığını savundu.

Bakanlık, Korkmaz’ın ölümünde idarenin kusuruna ilişkin bir delil bulunmadığını iddia ederken, Korkmaz Ailesi’nin avukatı Özlem Şen Abay; “Bakanlık adeta, barışçıl bir gösteriye katılanlara polisin bu muameleyi yapma hakkı olduğunu savunuyor” dedi.

Korkmaz’ın ölümüyle ilgili Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Ocak’ta verdiği kararında, sanık polis Mevlüt Saldoğan’a “yaralama suretiyle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 10 yıl 10 ay, polis Yalçın Akbulut’a 10 yıl, üç sivil sanığa altı yıl sekiz ay, bir sivil sanığa da üç yıl dört ay hapis cezası vermişti.

26 Ocak 2015 / radikal.com.tr

 

 


 

 

Savcılık, darbe protestosuna hapis istedi

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Eylül'ün yıldönümünde yapılan protesto gösterisi nedeniyle dava açtı.

Şüpheliler hakkındaki iddianameyi hazırlayan Savcı Aydın Tekin, 12 Eylül 2013'de yapılan gösterinin barışçıl amaçlı olmadığı savundu, 35 sanık hakkında "kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşü düzenlemek" suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı Tekin, yüzünü maskeyle kapatan ve polise taş attıkları iddia edilen 10 şüpheli hakkında ise ayrıca 6 yıla hapis cezası verilmesini talep etti.

26 Ocak 2015 / radikal.com.tr

 

 


 

 

Savcılık, darbe protestosuna hapis istedi

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Eylül'ün yıldönümünde yapılan protesto gösterisi nedeniyle dava açtı.

Şüpheliler hakkındaki iddianameyi hazırlayan Savcı Aydın Tekin, 12 Eylül 2013'de yapılan gösterinin barışçıl amaçlı olmadığı savundu, 35 sanık hakkında "kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşü düzenlemek" suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı Tekin, yüzünü maskeyle kapatan ve polise taş attıkları iddia edilen 10 şüpheli hakkında ise ayrıca 6 yıla hapis cezası verilmesini talep etti.

26 Ocak 2015 / radikal.com.tr

 

 


 

 

Facebook'a engelleme kararı

Gölbaşı Sulh Ceza Nöbetçi Hakimliği, Cumhuriyet Savcısı Harun Ceylan’ın açtığı soruşturma kapsamında, peygambere hakaret içerdiği iddia edilen Facebook paylaşımlarının yer aldığı sayfalara erişimin engellemesine karar verdi.

Mahkeme, söz konusu paylaşımlarla ilgili kararının uygulanmaması halinde, sosyal paylaşım sitesine erişimin tamamen engellenmesine hükmetti.

Karar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) ve Erişim Sağlayıcıları Birliğine iletildi.

26 Ocak 2015 / birgun.net

 

 


 

 

İHOP: “İç güvenlik paketi insan haklarına aykırı”

İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) İçişleri Komisyonu’nda kabul edilen iç güvenlik paketiyle ilgili açıklama yaptı.

Düzenlemenin hak ve özgürlükleri keyfi biçimde sınırlandıracağını, yargı güvencesini ortadan kaldıracağını ifade eden Platform, “tasarı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 2.maddesinde yer alan yaşam hakkı, 3.maddesinde yer alan işkence yasağı, 5. maddesinde yer alan kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, 6.maddesinde yer alan adil yargılanma hakkı, 10.maddesinde yer alan ifade özgürlüğü ve 11. maddede yer alan toplanma özgürlüğü hakları açısından sakıncalar taşıyor” dedi.

Tasarıyla 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanun’unda değişikliklerle birlikte molotof, havai fişek, bilye, sapan ateşli silah kapsamına alınıyor. Ceza miktarları artırılıyor. Ayrıca protesto gösterisine katılanlar hakkında, şiddet kullanmasa, yüzünü kapatmasa da yasa dışı örgüt propagandası yapmak şeklinde bir suç yaratılıp 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

23 Ocak 2015 / bianet.org

 

 


 

 

Düşünce suçuna karşı 20 yıl...

Yaşar Kemal’in Alman Der Spiegel dergisinde  yazdığı "Yalanlar Seferi" yazısı nedeniyle açılan davanın 23 Ocak 1995 tarihindeki ilk duruşmasında Kemal’e destek olmak için gelenlerin başlattıkları sivil itaatsizlik eyleminin oluşturduğu Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim;  20. yılında aynı gün ve aynı yerde bir kez daha 'düşünce suçluları'nı buluşturdu.

23 Ocak 2015 saat 11:00’de, 20 yıl önce Yaşar Kemal’in “bölücülük propagandası” suçlamasıyla yargılandığı eski Beşiktaş Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM)  avlusunda yanyana gelen aydın, sanatçı, gazeteci ve yazarlar adına açıklama yapan Şanar Yurdatapan, 20 yıl önce yaşananları anlattı, daha birkaç gün önce avukat Eren Keskin’in TCK 301. maddesinden yargılanıp hüküm giydiğini hatırlatarak, “20 yıl sonra hiçbir şey değişmedi gibi geliyor” dedi.

Yaşar Kemal’e acil şifalar dileyen Yurdatapan artık aralarında olmayan  “suç ortakları” Hrant Dink'i, Aziz Nesin’i, Erdal Öz’ü, Bülent Tanör’ü, Demirtaş Ceyhun’u, Cenk Koray’ı, Metin Özek’i, Uğur Cankoçak’ı, Zihni Anadol’u,  Arif Damar’ı,  Atıf Yılmaz’ı, Şaban Dayanan’ı, İlhan Selçuk’u, İsmail Gülgeç’i, Mehmet Ali Birand’ı, Ömer Kavur’u, Süleyman Üstün’ü, Toktamış Ateş’i, Yusuf Kurçenli’yi, Mina Urgan’ı ve yurt dışından “suçlarına iştirak eden” ve hayatını kaybeden Arthur Miller’i, Harold Pinter’i, Susan Sontag’ı, Alexander Tkachenko’yu, Kalevi Haikara’yı ve  Franz Kafka’yı  andı. Ardından “düşünce suçluları” hep birlikte üzerinde “21. Yıl olmaz olsun” yazılı pastanın üzerindeki mumları üflediler.

Etkinlikte Lale Mansur, Mahmut Alınak, Ataol Behramoğlu, Celal Başlangıç, Hüsnü Öndül,  Ergun Gümrah, Nadire Mater, Ömer Madra, Erol Önderoğlu, Erol Özkoray, Mahir Günşiray, Şefik Beyaz, Nesrin Keleş, Nalan Ulutürk Oğuz, Ali Rıza Dizdar, Yusuf Çetin, Celal Beyaz, Tahsin Yeşildere, Murat Morova’nın da olduğu “düşünce suçluları” yer aldı.

23 Ocak 2015 / antenna-tr.org

 

 


 

 

Hukukçulardan Twitter’a ifade özgürlüğü ihtarı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem  Altıparmak ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter’a ihtarname göndererek tüm engellemelere son vermesini, insan hakları ve ifade özgürlüğünü korumaya çağırdı.

Anayasa Mahkemesi’nin Twitter’a erişim engelini ifade özgürlüğü ihlali saydığını hatırlatan hukukçular, Türkiye hükümeti ile Twitter arasındaki görüşmeler sonucunda başlanan buzlama (witheld) uygulamasının basın hürriyetinin açık ihlaline dönüştüğünü belirterek, Twitter’ın böylelikle ifade özgürlüğüne müdahale ettiği ifade etti.

23 Ocak 2015 / bianet.org

 

 


 

 

Adalet Bakanlığı, Roboski katliamı “makul” görüyor!

Roboski'de (Uludere) savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 kişinin ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verilmesi sonrası Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşınan dosyada Adalet Bakanlığı savunma yaptı.

Güvenlik güçlerinin, bir terör veya yakalama operasyonunda, henüz fiili saldırıyla karşılaşmamış olsalar güç kullanabileceğini belirten Bakanlık; "Olayın içinde bulunduğu koşullar, güç kullanılmasını gerektiren makul bir inancın varlığını göstermelidir. "Daha sonra bir hata olduğunun anlaşılması, kullanılan gücü otomatik olarak haksız hale getirmez" dedi.

23 Ocak 2015 / t24.com.tr

 

 


 

 

Gazeteci Demir’e soruşturma

Dicle Haber Ajansı Bitlis ve Diyarbakır Muhabiri Hayri Demir’e, hazırladığı bir haberle ilgili soruşturma açıldı.

Eylül ayında “IŞİD’in örgütlenme ağı” başlıklı haberiyle Türkiye’de IŞİD’e destek veren derneklerin olduğu iddiasını gündeme taşıyan Demir, haberde adı geçen dernekleri hedef göstermekle suçlanıyor.

Hakkında açılan soruşturmanın kendisine ve mesleğine yönelik bir saldırı olduğunu ifade eden Demir, “Yaptığım haber aynı zamanda bir suç duyurusu niteliğindeydi. İddialar bu kadar güçlüyken, bunu haberleştirenler hakkında soruşturma açılması nasıl yorumlanabilir?” dedi.

23 Ocak 2015 / evrensel.net

 

 


 

 

İki habere daha erişim yasağı

Ankara 8. Sulh Ceza Hakimi, bianet’in “Türkiye’den Nijerya’ya Silah mı Taşınıyor?” haberine erişim yasağı koydu.

19 Mart 2014’te yayımlanan haber, Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı Mustafa Varank ile Türk Hava Yolları (THY) Özel Kalem Müdürü Mehmet Karakaş arasında geçtiği ileri sürülen ve Türkiye’nin iç savaş yaşanan Nijerya’ya silah gönderdiğini akla getirebilecek telefon görüşmesi kesitine dayanıyordu.

Radikal gazetesinin eski muhabiri Fatih Yağmur; “Selam örgütü” dosyasıyla ilgili 27 Temmuz 2014’te  gazetenin İnternet sitesinde yayınlanan haberine erişim engeli geldiğini duyurdu.

Yağmur söz konusu haberde soruşturmanın hakimi Bekir Altun ile yaptığı röportaja yer vermişti.

23 Ocak 2015 / antenna-tr.org

 

 


 

 

Kadın öğretmene, Erdoğan'a hakaretten hapis

İzmir’de yerel seçimler döneminde yapılan AKP mitinginde, o dönem Başbakanlık görevinde bulunan Recep Tayyip Erdoğan'ın içerisinde olduğu otobüse el hareketi yaparak hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan Kamuran Bedir, 354 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, bu cezayı 7 bin 80 lira adli paraya çevirip hükmün açıklanmasını 5 yıl süre ile erteledi.  Ayrıca Bedir, 1500 lira avukatlık ile 166 lira mahkeme masrafı  ödeyecek.

22 Ocak 2015 / cumhuriyet.com.tr

 

 


 

 

Avukat Keskin’e 301. Maddeden hapis cezası

2005 yılında katıldığı bir panelde 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın polis kurşunuyla katledilmesini eleştiren avukat Eren Keskin, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi uyarınca “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağılamak” suçlamasıyla 10 ay hapis cezasına mahkum oldu.

Keskin, paneldeki konuşmasında “Devlet 12 yaşında bir çocuğu katledecek kadar vahşi bir anlayışa sahip. Türkiye hesap vermek zorunda. Türkiye’nin tarihi kirli bir tarihtir. Türkiye Cumhuriyeti eli kanlı bir katildir. Devlet özür dilemedikçe kimse barıştan bahsetmesin” ifadelerini kullanmıştı.

Çerkezköy 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme hakimi, insan hakları savunucusu Keskin’in “sabıkalı kişiliği ve ileride suç işlemekten kaçınmayacağı hususunda kanaat oluştuğu” gerekçesiyle cezanın ertelenmesi veya para çevrilmesi yoluna gitmezken, Keskin, cezası Yargıtay’da onandığı takdirde cezaevine girecek.

22 Ocak 2015 / evrensel.net

 

 


 

 

Lise öğrencisine Erdoğan’a hakaretten dava

Konya’da yaptığı basın açıklamasında “Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiği” suçlamasıyla tutuklanan ve tepkiler üzerine serbest bırakılan 16 yaşındaki M.E.A. hakkında bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Konya Başsavcılığı’nın M.E.A.  tutukladıktan bir gün sonra Adalet Bakanlığı’na başvurarak dava açma izni istediği, Bakan Bekir Bozdağ’ın da aynı gün içerisinde jet hızla izin verdiği ortaya çıktı. Hazırlanan iddianame Konya 3. Çocuk Mahkemesi tarafından kabul edilirken, davanın ilk duruşması 6 Mart 2015 tarihinde görülecek.

22 Ocak 2015 / radikal.com.tr

 

 


 

 

Gazeteci Kabaş hakkındaki iddianame kabul edildi

Twitter paylaşımlarında yolsuzluk soruşturmalarına takipsizlik kararı veren hakimi eleştiren gazeteci ve televizyon programcısı Sedef Kabaş hakkında “hedef gösterme ve tehdit” suçlamasıyla 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

Savcılığın düzenlediği iddianame İstanbul 22.Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, davanın ilk duruşması 7 Nisan 2015 tarihinde görülecek.

22 Ocak 2015 / birgun.net

 

 


 

 

Tweet sansürüne gazeteci örgütlerinden tepki

İstanbul 6. Sulh Ceza Mahkemesi, 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun’un başvurusu üzerine çok sayıda gazeteci ve medya kuruluşunun tweetlerine yönelik engelleme kararı aldı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGS) yaptıkları ortak açıklamayla karar tepki gösterdi, yasak kararlarının basın ve ifade özgürlüğünün açıkça ihlali olduğunu belirtti. Örgütler, hükümeti basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü serbest bırakmaya çağırdı.

22 Ocak 2015 / bianet.org

 

 


 

 

 “Bakanların Yargılanmaması Cezasızlığı Meşrulaştırıyor”

Uluslararası Şeffaflık Derneği, Meclis’in dört eski bakanın Yüce Divan’da yargılanmaması yönündeki kararının Türkiye’de cezasızlık olgusunun yerleşmesinde etkili olacağına dikkat çekti.

Meclis’teki oylamanın hukuk devleti ilkesi için bir sınav niteliğinde olduğunu belirten Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı E. Oya Özarslan; “Yolsuzluk iddialarının bağımsız yargı önünde aydınlatılmaması, toplumda cezasızlık kültürünün meşrulaşmasına yol açarak kamu idaresinin güvenirliğini zedelemektedir” dedi.

21 Ocak 2015 / bianet.org

 

 


 

 

Ali İsmail Korkmaz davasında karar

Eskişehir'deki Gezi protestoları sırasında üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın aralarında polislerin de olduğu kişilerce dövülerek öldürülmesiyle ilgili davanın 21 Ocak tarihli duruşmasında mahkeme heyeti kararını açıkladı.

Müebbet hapis istemiyle yargılanan sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan’ı “kastı aşan surette yaralama” suçundan 13 yıl hapisle cezalandıran Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi, ‘iyi hal’ gerekçesiyle bu cezayı 10 yıl 10 aya indirdi. Sanık polis Yalçın Akbulut’a verilen 12 yıl hapis cezası da iyi hal indirimiyle 10 yıla düşürüldü. Yargılanan diğer polisler Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin hakkında ise beraat kararı verildi.

Ayrıca Korkmaz’ı döven esnaflar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammed Vatansever 6 yıl 8 ay hapisle cezalandırılırken, fırıncı Ebubekir Harlar’a verilen 8 yıl hapis cezası, indirimler ve tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak tahliyeye çevrildi.

Karar, duruşma salonunda tepkiyle karşılanırken, adliye önünde açıklama yapan Korkmaz ailesi ve avukatlarına polis TOMA ve gaz bombalarıyla müdahale etti.

21 Ocak 2015 / radikal.com.tr

 

 


 

 

Yerel gazete baskıları manşetleriyle protesto ediyor

Batman’da kamu kurumlarındaki yolsuzlukları gündeme getiren Yön Gazetesi, gelen baskı ve davaları yemek tarifi manşetleriyle protesto ediyor.

22 Aralık’tan bu yana her gün ayrı bir yemek tarifiyle çıkan gazetenin yazı işleri müdürü Ferit Tunç, yayın hayatına başladıkları 1 Eylül 2013’ten bu yana haklarında 40’a yakın dava açıldığını belirterek, “Yemeyi çok seviyorlar biz de o yüzden yemek tarifleri veriyoruz. Protestomuzu özgür bir yerel basın oluşana kadar sürdüreceğiz” dedi.

21 Ocak 2015 / cumhuriyet.com.tr

 

 


 

 

İHD’den Cizre Raporu

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Cizre’de yaşananlar üzerine yaptığı incelemeyi raporlaştırdı.

Cizre’de sivil toplum kuruluşları, tanıklar ve mağdurlar ile yapılan görüşmelerin de yer aldığı raporda 27 Aralık 2014’ten 17 Ocak 2015’e kadar geçen sürede altı kişinin yaşamını kaybettiğine dikkat çekildi. 90’lı yıllara gönderme yapılan raporda, yargısız infazlarla Cizre halkının can güvenliğinin kalmadığı vurgulandı, sorumluların ortaya çıkarılması için siyasi partilerden ve STK’lardan oluşan bir araştırma komisyonu kurulması önerildi.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı Cizre’de 14 Ocak’ta öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın ölümünde güvenlik görevlilerinin sorumluluğu olabileceğini ve soruşturmayı yürüten müfettişlerin ilk tespitlerinin bu yönde olduğunu açıkladı.

12 yaşındaki Kazanhan’ın öldürülmesinin ardından yapılan ilk açıklamalarda Başbakan ve İçişleri Bakanı polisin o gün silah ve gaz kullanmadığını iddia etmişlerdi.

İHD Raporu’nun tam metnine erişim için;

http://www.bianet.org/system/uploads/1/files/attachments/000/001/295/ori...

21 Ocak 2015 / bianet.org

 

 


 

 

HM: “Cezaevindeki gazete yasağı ifade özgürlüğü ihlali”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kürtçe çıkan Azadiya Welat gazetesinin Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde yasaklanmasını ifade özgürlüğünün ihlali olarak gördü; 13 tutukluya tazminat ödenmesine karar verdi.

Türkiye; gazetenin Kürtçe olması ve yayınları inceleyecek personellerinin bulunmaması gerekçesiyle 2007 yılında alınan yasak kararı nedeniyle 10 bin 400 Euro tazminat ödemeye mahkum oldu.

21 Ocak 2015 / bianet.org

 

 


 

 

"1915'te Bugün" Twitter'da

Hrant Dink Vakfı, 1915 Ermeni Soykırımı'nın 100. yılında, "1915'te Bugün" başlıklı bir twitter hesabı açtı.

İngilizce ve Türkçe olarak açılan ve gün gün soykırımda yaşananların anlatıldığı hesap ile ilgili bilgi veren Hrant Dink Vakfı'ndan Murat Gözoğlu, Türkçe, İngilizce, Ermenice, Fransızca ve Almanca kaynaklardan olayları tarayarak tweetleri oluşturduklarını söyledi.

21 Ocak 2015 / bianet.org

 

 


 

 

Selek davasının gerekçeli kararı açıklandı

Mısır Çarşısı'nda 1998'de meydana gelen 7 kişinin ölümü 127 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan patlamaya ilişkin davada, verilen müebbet hapis cezasını Yargıtay'ın bozmasının ardından, beraat eden Sosyolog Pınar Selek hakkındaki kararın gerekçesi açıklandı.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, 25 sayfalık kararda, patlamanın kaynağının tespit edilemediğini belirtti, "Mahkumiyet, olasılığa değil her türlü kuşkudan uzak bir kesinliğe dayanmalıdır. Adli hataların önüne geçilmesinin tek yolu budur" dedi.

21 Ocak 2015 / evrensel.net

 

 


 

 

TESEV, Türkiye’de Polise Güven Araştırması Raporu’nu açıkladı

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Demokratikleşme Programı’nın, “Toplum ve Polis: Türkiye’de Polise Güven Araştırması” başlıklı raporu 20 Ocak günü Conrad İstanbul Hotel’deki basın toplantısıyla açıklandı.

Raporun yazarı Johns Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacı Nur Kırmızıgül  toplumun polis algısının, demokratik toplumun bir göstergesi olduğunu söyledi.  Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Erkan Koca ise düzeni sağlama ve yasaları uygulama arasında kalan polisin her zaman düzeni koruma yolunu seçtiğini belirtti, Türkiye’de cezasızlığın siyasal karakterdeki olaylarda geçerli olduğuna dikkat çekti.

Raporda yer alan verilere göre toplumun yüzde 60'ı kanunları çiğneyen polis memurlarının cezasız kaldığına inanıyor.

Raporun tam metnine erişim için;

http://tesev.org.tr/assets/publications/file/19012015150153.pdf

21 Ocak 2015 / cumhuriyet.com.tr

 


 


Kaynak: Antenna

Görsel: Mehmet İnanır

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.