Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (29 Nisan)



Toplam oy: 739

- Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun 12 çizerinin katledilmesinin ardından çıkan özel sayısının kapağına köşelerinde yer verdikleri için yargılanan Cumhuriyet gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan'a 2 yıl hapis cezası verildi. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, karar sonrası şikayetçiler tekbir getirdi. Davayı karara bağlayan mahkeme, ‘Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik’ suçundan sanıkları ayrı ayrı 2'şer yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, yargılamada Karan ve Çetinkaya'nın pişmanlık göstermeyen davranışları olduğunu belirterek cezada indirim yapmadı.

 

- Van’da yaşayan Finli yazar Taina Niemela, "ajanlık faaliyeti" ve "PKK/KCK adına eylem faaliyetlerinde" bulunduğu suçlamalarıyla gözaltına alındı. Savcılık tarafından sınır dışı edilmesine karar verilen yazar Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldü. Gözaltına alınan ya da Türkiye’ye sokulmayan yabancı gazetecilerden biri de Guardian, Al Jazeera, Foreign Affairs gibi medya organlarına haber geçen serbest gazeteci David Lepeska oldu. Havaalanında 20 saat bekletilen gazeteci Chicago’ya dönerken, ülkeye girişine izin verilmemesinin gerekçesi olarak basın kartının bulunmaması ve herhangi bir basın kuruluşunda istihdam edilmemesi gösterildi.

 

- ABD merkezli düşünce kuruluşlarından Freedom House, 2016 basın özgürlüğü raporunda Türkiye’yi "basını özgür olmayan ülkeler" arasında saydı. Hükümetin gazetecileri susturmaya çalıştığı görüşüne yer verilen raporda, gazetecileri taraf tutmaya, medya kuruluşlarını baskı altında bırakmaya yönelik eğilimlerin en güçlü olarak Ortadoğu’da ve Türkiye’de mevcut olduğu bilgisine yer verildi. Türkiye Freedom House’un geçen yılki raporunda da ‘basını özgür olmayan ülke’ diye nitelenmişti.

 

- BirGün gazetesinin hazırladığı "Ensar rejimi" haritası ve Birleşik Haziran Hareketi Eğitim Komisyonu'nun Ensar Vakfı Raporu, TİB’e ait herhangi bir erişim engeli kararı olmaksızın Türk Telekom tarafından sansürlendi. İnternet servis sağlayıcısı ya da cep telefonu operatörü olarak Türk Telekom, Turkcell, Vodafone ve UyduNet kullananlar, haritayı görüntüleyemiyor. Bu sansür öncesinde gazeteye herhangi bir bildirim yapılmazken, BirGün sansürlenen haritayı internet sitesi üzerinden bir kez daha yayınladı.

 

- Iğdır Üniversitesi Disiplin Kurulu’nun, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzalayan Barış için Akademisyenler grubundan Ar. Gör. Özlem Şendeniz hakkında yürüttüğü soruşturmada memuriyetten çıkarma kararı verildi. Bir memuriyetten çıkarma kararı da Akdeniz Üniversitesi’nden 8 imzacı akademisyen hakkında verildi, son kararı YÖK verecek. Akademisyenler ise haklarında verilen kararı gazeteden öğrendi.

 

- 17-25 Aralık soruşturmalarıyla ilgili yazıları nedeniyle yargılanan Cumhuriyet gazetesi genel yayın Yönetmeni Can Dündar, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ‘kamu görevlisine hakaret’ suçlamasıyla 28 bin 650 TL adli para cezasına çarptırıldı. Evrensel gazetesi Diyarbakır muhabiri Faruk Ayyıldız, Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ‘halkı suç işlemeye tahrik etmek’ suçlamasıyla 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. 9 Ekim 2013 tarihinde Twitter’dan paylaştığı “işgalcinin varlığı silahı, askeri, polisi, şiddetiyse elbet o işgalciye atılan her taş helaldir, haktır” şeklindeki mesaj nedeniyle yargılanan gazetecinin cezası 3 bin TL adli para cezasına çevrildi.

 

- "Kitapla Barış" sloganıyla ikincisi düzenlenen Van Kitap Fuarı'nda bulunan Aram Yayınevi'ne ait stant polisler tarafından iki kez basıldı. Yapılan baskınlarda stantta bulunan aralarında Abdullah Öcalan'ın Bir Halkı Savunmak, Sakine Cansız'ın Hep Kavgaydı Yaşamım II, Murat Türk'ün Böğürtlen Zamanı, Mehmet Sebatlı’nın Kasırga Taburu ve Rüstem Cudi’nin Rojhilata Navîn adlı eserinin de bulunduğu çok sayıda kitaba ‘toplatma kararı olduğu’ gerekçesiyle el konuldu. El koyma kararına ilişkin mahkeme kararı gösterilmezken, gazetecilerin görüntü alması da polisler tarafından engellendi.

 

- 27. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde ulusal belgesel kategorisinde ön elemeyi geçerek gösterim programına alınan, Roboski Katliamı’nı konu alan Hatırlıyorum belgeseli, bakanlıktan kayıt-tescil belgesi alınmadığı için festival yönetimi tarafından son anda programdan çıkarıldı. Filmin yönetmeni Selim Yıldız, “İstanbul Film Festivali’nin Bakur filmine uyguladığı sansürü bize de uyguluyorlar. Oysa ticari olmayan gösterimler için kayıt-tescil belgesini alma zorunluluğumuz yok,” dedi. Yönetmen ayrıca, kayıt tescil belgesi zorunluluğunun pek çok filmin başvuru yapmasının önünü kestiğini de belirtti.

 

 

 


 

 

* Kaynak: dusun-think.net, Cumhuriyet, Diken, sendika.org, Evrensel

 

* Görsel: Murat Miroğlu

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.