Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (3 Temmuz 2014)



Toplam oy: 762

Berkin Elvan sloganı "terör" suçu sayıldı

 

1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda "Berkin Elvan ölümsüzdür" sloganı atan 11 kişi hakkında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede şüpheliler hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek" suçlamasıyla 9 yıl ile 26 yıl arasında hapis cezaları istendi.

 

Söz konusu iddianamede Gezi eylemlerinde polisin attığı gaz fişeğiyle yaralanan ve hayatını kaybeden Berkin Elvan ile ilgili sloganlar "Terör örgütünün şiddet içeren yöntemlerini meşru gösterecek slogan" olarak değerlendirildi.

 

(26 Haziran 2014 / diken.com.tr)

 

 


 

 

Torba yasa protestosuna polis müdahalesi

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünde Dev Sağlık-İş üyesi işçilerin taşeronlaşmaya karşı yaptıkları eyleme polis müdahale etti.

 

Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülen ve taşeron işçileri ilgilendiren Torba Yasa'yı protesto gösterisinde konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu 12 bin taşeron işçinin sendika üyeliğinin yok sayıldığını belirterek, "Sendika hakkı taşeron düzenine kurban ediliyor," dedi. Açıklamanın ardından Meclis önüne çadır kuran işçilere polis müdahale ederken aralarında Çerkezoğlu'nun da olduğu 25 kişi gözaltına alındı.

 

Konu ile ilgili basın açıklaması yapan Türk Tabipleri Birliği ve Sağlık Emekçileri Sendikası da Dev Sağlık-İş üyelerine Meclis önünde yapılan saldırıya tepki gösterdi.

 

(26 Haziran 2014 / Taraf)

 

 


 

 

"Polis 12 bin 766 kişiye şiddet uyguladı"

 

26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü'nde İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), ortak basın toplantısı düzenledi.

 

TİHV Genel Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı ve İHD İstanbul Şubesi Başkanı Abdülbaki Boğa'nın gerçekleştirdiği toplantıda geçen yıl insan hakları örgütlerine işkence ve kötü muamele nedeniyle toplamda 12 bin 766 başvuru yapıldığı ve polis hakkındaki şikâyetlerin cezasız kaldığı belirtildi.

 

Açıklamada sadece THİV'in verilerine göre 2013 yılında 537 kişinin işkence gördüğü ve 5 bin 848 kişinin polis şiddetine maruz kaldığı bilgisi yer aldı. 2014 yılının ilk 5 ayında ise 143 kişiye işkence yapıldı ve 1120 kişi de polis şiddetine maruz kaldı.

 

Anayasa'da ve ceza kanununda yasaklanmış olmasına rağmen işkencenin kamu görevlilerince sistematik olarak varlığını sürdürdüğünü ifade eden Fincancı, "Özellikle son birkaç yıldır tüm barışçıl gösterilere şiddetle saldıran bir devlet terörüyle karşı karşıyayız," dedi.

 

İHD Şube Başkanı Boğa ise son dönemlerde cezaevlerindeki mahpuslara yönelik işkence ve kötü muamele uygulamalarındaki artışlara da dikkat çekerek "İşkencenin sadece enstrümanının değiştiğini" söyledi.

 

Raporun tam metni için tıklayınız.

 

(26 Haziran 2014 / bianet)

 

 


 

 

AİHM Türkiye'yi işkenceden mahkûm etti

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Rusya vatandaşı Çeçen Zalim Yarashonen'in Türkiye'de yaklaşık altı ay Kumkapı Yabancılar Misafirhanesi'nde tutulmasıyla ilgili başvurusunu sonuçlandırdı.

 

Mahkeme Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki "işkence ve kötü muamele yasağı", "özgürlük ve güvenlik hakkı" ve "etkili başvuru hakkı" maddelerini ihlal ettiğine hükmederek 10 bin Euro manevi tazminat, 3 bin 997 Euro mahkeme masrafı ödemeye mahkûm etti.

 

Yarashonen, "Hukuksuz ve haksız yere gözaltında tutulduğu, özgürlüğünden neden mahrum bırakıldığının kendisine açıklanmadığı ve iç hukuk uyarınca itiraz hakkı verilmediği" gerekçeleriyle AİHM'e başvurmuştu.

 

(27 Haziran 2014 / bianet)

 

 


 

 

Ders kitabında Alevilere hakaret

 

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nin ders kitabında Alevilere hakaret edildiği ortaya çıktı.

 

Prof. Dr. Hayati Develi tarafından hazırlanan "Türk Dili Edebiyatı Osmanlı Türkçesi Grameri 2" kitabında yer alan "Kötü ayin yapan Kızılbaşlar. Allah onları kıyamete kadar aşağılık ve adi etsin" ifadesi tepki çekerken Alevi bir öğrencinin üniversiteye kitabın düzeltilmesi talebinde bulunduğu ancak kitapta herhangi bir değişiklik yapılmadığı öğrenildi.

 

Konu ile ilgili Alevi Bektaşi Federasyonu Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Avukat Ali Yıldırım suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Yıldırım "Alevi inancına yönelik bu nefret söyleminin akademik camianın bir mensubu tarafından yapılması affedilemez bir davranıştır," dedi.

 

(30 Haziran 2014 / radikal.com.tr)

 

 


 

 

Polis şiddeti cezasız kaldı

 

İstanbul'da 2009 yılı 1 Mayıs kutlamalarında iki üniversite öğrencisini bayıltana kadar dövdüğü, ardından da yol kenarına attığı gerekçesiyle yargılanan 4 polis beraat etti.

 

Trakya Üniversitesi öğrencileri M.Ç ve H.K.'nın şikayetleri üzerine teşhisleri yapılan sanık polisler hakkında "yaralama, hakaret ve hürriyetten yoksun bırakma" suçlarından toplamda 46 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

 

İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2 yıldır süren davanın 26 Haziran'daki son duruşmasında mahkeme sanık polislerin "suçu işledikleri sabit olmadığı" gerekçesiyle beraatlerine karar verdi.

 

(30 Haziran 2014/ Cumhuriyet)

 

 


 

 

Aydın'da beraat eden slogana Bursa'da ceza

 

Gezi Parkı protestoları sırasında atılan "Katil Erdoğan" sloganları nedeniyle açılan davalarda Aydın'da beraat, Bursa'nın Mudanya İlçesi'nde ise para cezası verildi.

 

Aydın 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde "kamu görevlisine hakaret" iddiasıyla yargılanan iki kişi hakkında, atılan sloganın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde düzenlenen 'ifade özgürlüğü hakkı' çerçevesinde ele alınması gerektiği ifade edilerek beraat kararı verildi.

 

Hâkim Fethiye Bilici; kararında Gezi Parkı gösterilerinde çok sayıda kişinin polis şiddetiyle öldürüldüğünü ve yaralandığını, bu nedenle söz konusu sloganın kitleler tarafından söylenmesi için yeterli ölçüde olgusal dayanağın bulunduğunu belirtti.

 

Mudanya'da ise Berkin Elvan'ın hayatını kaybettiği gün yapılan yürüyüşe katılan 28 kişi, "hırsız Erdoğan, katil Erdoğan" sloganları nedeniyle açılan hakaret davasında para cezasına çarptırıldı.

 

Mudanya 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Hâkim Göksel Aslan "Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret" suçlamasıyla 28 kişiye ayrı ayrı 7 bin 80 lira adli para cezası verirken 25 kişi için hükmün açıklanması geri bırakıldı.

 

(30 Haziran 2014 / antenna-tr)

 

 


 

 

Hasan Polat için Avrupa Konseyi'ne başvuru

 

Gazi Mahallesi olayları sırasında "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklanan ve 23 yıldır cezaevinde olan Hasan Polat'ın durumu Avrupa Konseyi'ne (AKBK) taşındı.

 

Müebbet hapis cezasına çarptırılan Polat, ikinci kez Yargıtay'da görülecek temyiz duruşması için 9 Temmuz'da hâkim karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ndeki dosyada avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz ve Şike Davaları kararlarını örnek göstererek, yargılamanın yenilenmesi ve infazın durdurulmasına karar verilmesini talep etmişti.

 

Ayrıca Polat avukatları aracılığıyla AKBK'ya yaptığı başvuruda hakkında "adil yargılama yapılmadı" kararı verildiğini belirterek Türkiye'ye AİHM kararlarının yerine getirilmesi yönünde gerekli uyarı ve hatırlatmaların yapılması talebinde bulundu.

 

(1 Temmuz 2014 / cnnturk.com)

 

 


 

 

Basın Özgürlüğü ödülü Eryılmaz ve Önderoğlu'na

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından bu yıl 25'incisi verilen Basın Özgürlüğü Ödülü'nün sahipleri belli oldu.

 

2014 Basın Özgürlüğü Ödülü, kişi dalında gazeteci Erol Önderoğlu'na ve 17 yıl boyunca Radikal 2'nin yayın yönetmenliğini yapan Tuğrul Eryılmaz'a verildi. Önderoğlu, basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili yaptığı çalışmalarıyla ödülün sahibi olurken; Eryılmaz ise basın çalışanlarının haklarının korunmasına verdiği destek nedeniyle ödüle layık görüldü.

 

Türkiye'de her türlü baskıya rağmen kamuoyunun bilgilendirilmesine yaptığı katkılar nedeniyle BBC Türkçe ile basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için verdiği destek nedeniyle Ankara Barosu da ödülün kurum dalında sahipleri oldu.

 

Ödüller 24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü'nde yapılacak törenle sahiplerine verilecek.

 

(1 Temmuz 2014 / imctv.com.tr)

 

 


 

 

Sarp Kuray'ın 21 yıllık davasına onama

 

Yargıtay, 16 Haziran Örgütü'nü kurup yönetmekle suçlanan ve AİHM'in verdiği ihlal kararı sonrası yeniden yargılanarak tekrar müebbet hapis cezasına çarptırılan Sarp Kuray'ın 21 yıllık cezasını onadı.

 

Söz konusu yargılamayla ilgili 2009 yılında yapılan başvuru üzerine AİHM, "savunma taleplerinin göz ardı edildiği ve yargılama süresinin makul olmadığı" gerekçesiyle Türkiye'yi 10 bin Euro tazminatla cezalandırmıştı. Kararın onanmasının ardından Kuray, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunacak.

 

(2 Temmuz 2014 / yenisafak.com.tr)

 

 


 

 

Yargı yayın yasağında ısrarlı

 

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul Başkonsolosluğu baskını ve elindeki rehinelerle ilgili haberlere yayın yasağına yapılan itiraz başvurusu reddedildi.

 

Güvenlik gerekçesiyle getirilen yayın yasağının kaldırılması için CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun yaptığı başvuruyu değerlendiren Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi yasağı yasaya uygun buldu.

 

Tanrıkulu, başvuru dilekçesinde yasak kararının temel hak ve özgürlükleri orantısız bir biçimde kısıtladığını, hukuki dayanaktan yoksun olduğunu ve kaldırılması gerektiğini belirtmişti.

 

(2 Temmuz 2014/ diken.com.tr)

 

 


 

 

Mahkeme AİHM kararlarını inceleyerek beraat verdi

 

Antalya'da Gezi Parkı eylemleri sırasında 'kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe katılmak" suçlamasıyla yargılandığı davada Kadir Karatel'in "anayasal hakkını kullandığı" gerekçesiyle beraatini verdi.

 

Kararı veren Antalya 15'inci Asliye Ceza Mahkemesi; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ifade özgürlüğü ile ilgili düzenlemeleriyle AİHM'de görülen benzer davalardaki hükümlere vurgu yaptı. Mahkeme hakimi, AİHM içtihatlarına göre özgürlüklerin sınırlandırılmasına ilişkin düzenlemelerin dar yorumlanması gerektiğini ve barışçıl gösterilerin engellenmesinin hak ihlali olduğunu belirtti.

 

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı ise mahkemenin beraat kararına itiraz ederek dosyayı Yargıtay'a taşıdı. Karatel'in avukatı Hakan Evcin konu ile ilgili "Başsavcılık davayı kaybedilmiş bir dava olarak gördüğü için temyiz etmiştir," dedi.

 

(2 Temmuz 2014 / Evrensel)

 

 


 

 

İnternete sansür sisteminin alt yapısı kuruluyor

 

Türkiye'deki internet alt yapısının tamamına yakınını kuran Türk Telekom'un, kullanıcılara ait her türlü bilgiyi elde edebileceği bir istihbarat ve engelleme sistemi kurmaya hazırlandığı öğrenildi.

 

Şirket, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın direktifleri doğrultusunda internet ortamına müdahale edebilmek için Procera Networks adlı ABD şirketinden çeşitli donanımlar aldı. Şirket bu donanımlarla kullanıcıların mesajları da dahil pek çok işlemi analiz edecek, yavaşlatacak, gerekirse sansürleyebilecek.

 

Konu ile ilgili konuşan Tüm İnternet Derneği Başkanı Füsun Nebil söz konusu işlemlerin kişisel hak ve özgürlükleri tehdit ettiğini belirterek bu tür cihazların kurulmasının endişe verici olduğunu söyledi.

 

(3 Temmuz 2014 / Taraf)

 

 


 

 

İnternete sansür sisteminin alt yapısı kuruluyor

 

Türkiye'deki internet alt yapısının tamamına yakınını kuran Türk Telekom'un, kullanıcılara ait her türlü bilgiyi elde edebileceği bir istihbarat ve engelleme sistemi kurmaya hazırlandığı öğrenildi.

 

Şirket, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın direktifleri doğrultusunda internet ortamına müdahale edebilmek için Procera Networks adlı ABD şirketinden çeşitli donanımlar aldı. Şirket bu donanımlarla kullanıcıların mesajları da dahil pek çok işlemi analiz edecek, yavaşlatacak, gerekirse sansürleyebilecek.

 

Konu ile ilgili konuşan Tüm İnternet Derneği Başkanı Füsun Nebil söz konusu işlemlerin kişisel hak ve özgürlükleri tehdit ettiğini belirterek bu tür cihazların kurulmasının endişe verici olduğunu söyledi.

 

(3 Temmuz 2014 / Taraf)

 

 


 

 

Başbakan'a hakaret davasında beraat

 

Sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta Başbakan Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanan sanık beraat etti.

 

İstanbul Anadolu Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya katılan Başbakan'ın avukatı 39 yaşındaki sanık K.K.T.'den şikayetçi olduklarını belirtti ve sanığın cezalandırılmasını talep etti. Ancak mahkeme hakimi söylenen sözlerin eleştiri niteliğinde olması nedeniyle hakaret suçunun yasal unsurlarının oluşmadığına karar verdi.

 

Kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. Maddesi ve AİHM içtihatlarından örnek verilirken siyasetçiye yönelik eleştirilerin kabul edilebilirlik sınırları, özel bir şahsa yönelik eleştiri sınırlarına göre daha geniş olduğu ifade edildi.

 

(3 Temmuz 2014 / haberartibir.com.tr)

 

 


 

 

* Kaynak: Antenna

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.