Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (4 Aralık)



Toplam oy: 712

- Atilla Taş’ın, Şubat 2015'te Yenişehir yakınlarında ölü bulunan köpekler için Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a, Twitter’dan "Ne insana saygınız var, ne hayvana, ne doğaya. Lafa gelince Müslüman. Bu yaptığını caniler yapmaz" demesi üzerine Aktaş tarafından açılan hakaret davası İnegöl 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde sonuçlandı. Taş'ın suçu alenen işlemiş olduğuna kanaat getiren mahkeme, yaptığı indirim sonucunda 11 ay 20 gün hapis cezası verdi.

 

- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi , Türkiye'nin YouTube'a erişimi engelleme kararının "ifade özgürlüğü ihlali" olduğunu açıkladı. AİHM, Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ve Avukat Serkan Cengiz’in 2010 yılında yaptığı başvuruda, sadece başvuranların değil erişimi engellenen tüm vatandaşların haklarının ihlal edildiğini vurguladı.

 

- Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün avukatları, gazetecilerin tutuklanmasıyla ilgili karara itiraz etti. Avukatlar, verdikleri dilekçede, Anayasa'ya, yasalara, AİHS'ne, AİHM kararlarına aykırı olan tutuklama kararlarının kaldırılmasını istedi. Talep, İstanbul 7. Sulh Ceza Mahkemesi’nce “usul ve kanuna aykırı hiçbir yön bulunmadığı” gerekçesiyle reddedilerek üst mahkemeye gönderildi. İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi de aynı gerekçeyle talebi reddetti.

 

- Diriliş Postası’nın Genel Yayın Yönetmeni Hakan Albayrak’ın görevine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren yazıları sebebiyle son verildi. Albayrak, durumu 30 Kasım 2015 tarihli köşe yazısında duyurarak, “Kimsenin başını derde sokmayacak şekilde yeni bir gazete çıkarmanın yolunu arıyorum; bulursam haber veririm inşallah,” dedi.

 

- Etha editörü İsminaz Ergün hakkında, sokağa çıkma yasağının ardından gittiği Silvan'a dair izlenimlerini kaleme aldığı “Kürt halkı onurlu barış istiyor” başlıklı yazısı nedeniyle soruşturma başlatıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen Ergün, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Öte yandan; İHD, Özgür Hukukçular Derneği ve ÇHD, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanmasına tepki gösterdikleri bir basın açıklaması düzenledi. Cezaevlerinde 29 gazetecinin bulunduğunu vurgulayan dernekler, “Tarih boyunca gazeteciler ne zaman tutuklanıyorsa orada halkın görmemesi gereken bir gerçek vardır,” dedi.

 

- Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök hakkında, 3 Eylül 2015 tarihli "Utan Ey Büyük Adam" başlıklı köşe yazısı nedeniyle "basın yoluyla Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan dava açıldı. Soruşturmayı yürüten savcı Kadir Yılmaz, 5 yıl 4 aya kadar hapis cezasıyla yargılanmasını istediği Özkök’ün, ifade özgürlüğü ve eleştiri sınırını aştığını savundu.

 

 


 

 

* Kaynak: cumhuriyet.com.tr, radikal.com.tr, bianet.org, dusun-think.net, hurriyet.com.tr

 

* Görsel: Mete Kaplan Eker

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.