Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (8 Ocak)



Toplam oy: 895

- Bolu Valiliği tarafından öğrencilerin okuma alışkanlığı kazanması amacıyla başlatılan ve seçilen her kitabın yazarının öğrencilerle buluşturulmasını da içeren proje kapsamında bu yıl okutulmak üzere Yekta Kopan’ın 2013’te yayımlanan Aile Çay Bahçesi adlı romanı seçildi. Kentteki 12 lisede görevli edebiyat öğretmenlerinin oluşturduğu komisyon tarafından belirlenen kitap öğrencilere ücret karşılığında dağıtıldı. Fakat kitabın 34 ve 39’uncu sayfaları arasındaki kimi ifadeleri “cinsel içerikli” bulan bazı veliler ilgili kurumlara şikayette bulundu. Yaşananlar üzerine Kopan’ın öğrencilerle yapacağı imza günü de iptal edildi. Bolu Valiliği kitabın dağıtılmasıyla ilgili soruşturma başlatırken, İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu kitabın sadece bir sınıfta dağıtıldığını, şikayetlerin ardından kitabın toplatıldığını belirtti.

 

- Eylül Fuarcılık tarafından bu yıl onuncusu düzenlenen Ankara Kitap Fuarı, Ceylan Yayınları'na sansür uyguladı, fuardan ayrılmalarını istedi. Yayınevi, yönetimin sansürcü tutumunu protesto etmek için fuardan ayrıldı. Ceylan Yayınları'nın Ankara Kitap Fuarı'na katılımının engellenmesine gerekçe olarak yayınevinden çıkan, Arzu Demir'in hazırladığı "Dağın Kadın Hali" ve "Devrimin Rojava Hali" kitapları gösterildi.

 

- Hasan Cemal’in Delila / Bir Genç Kadın Gerillanın Dağ Günlükleri ve Çözüm Sürecinde Kürdistan Günlükleri adlı kitapları ile Tuğçe Tatari’nin Anneanne, Ben Aslında Diyarbakır’da Değildim adlı kitabının toplatılma kararına yapılan itiraz, Gaziantep 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedildi, kitapların dağıtımları ve satılmaları yasaklandı. Mahkeme, gerekçe olarak, bu kitapları okuyanların şiddet eylemi yapabileceğini belirtti.

 

- Özgür Gazeteciler Cemiyeti, 2015 yılında Türkiye’de basın alanında yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı. Rapora göre geçtiğimiz yıl; 47 gazeteci fiziki saldırıya uğradı, 92 gazeteci gözaltına alındı, 14 gazeteci tutuklandı, 35 gazeteci hakkında dava açıldı. Açılan davalar kapsamında, gazeteciler toplamda 557 yıl 6 ay hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Süren davalarda ise 2 gazeteciye 4 bin 420 TL para cezası, 1 gazeteciye ise 1 yıl 15 gün hapis cezası verildi. "Cumhurbaşkanı’na hakaret" gerekçesiyle 3 gazeteci ile 2 karikatüriste 16 ay 20 gün hapis cezası, 10 gazeteciye ise 78 bin 100 TL para cezası verildi

 

- Zaman gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Özdemir hakkında, gazetede yayımlanan ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının yer aldığı bir haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret edildiği gerekçesiyle 4 yıl hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi. Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin iddianamenin kabulü veya reddi yönünde karar vermesi bekleniyor.

 

- DİHA yayınını sürdürdüğü "dihahaber.pw" adresine erişim engeli getirildi. Böylelikle ajansa ait internet sitelerine erişim 25 Temmuz 2015’den itibaren 28. kez engellenmiş oldu.

 

* Kaynak: dusun-think.net, Agos, Radikal, Diken, T24

 

* Görsel: Nihan Sarı

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.