Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce özgürlüğü bülteni (9 Aralık 2011)



Toplam oy: 900

Kırmızıgül 4 ay daha tutuklu, avukatlar tutuklanırken bir İtalyan avukat da Türkiye'ye alınmadı, Adalı'yı anmak Başbakan'a suç değil ama başkasına suç, Kürtçe afişler Emniyet'e, evrim teorisi internet filtresine takıldı...

 

 

 

 

 

Kırmızıgül 4 ay daha tutuklu

 

Molotoflu eyleme katıldığının tek kanıtı olarak boynundaki puşi gösterilen Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül’ün duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kırmızıgül'ün avukatı, telefon kayıtlarının araştırılmasını, molotof atılan BİM ve BİM'in karşısında bulunan kuyumcudaki kamera kayıtlarının incelenmesini istedi. Ayrıca 3'ü gizli 7 tanıkla olay yerinde keşif yapılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, bütün talepleri reddederek, duruşmayı 23 Mart 2012 tarihine erteledi. Bunun üzerine Kırmızıgül'ün avukatı Sait Tanrıverdi, yargılamadaki hukuksuzlukları protesto etmek için duruşmadan çekildi. 45 yıla kadar hapis cezası istenen ve 22 aydır Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Kırmızıgül’ün duruşması 23 Mart 2012’ye erteledi.

 

Kırmızıgül’ün davası uluslar arası kamuoyunda da tepkiyle karşılanmıştı.

 

 


 

 

 

“Siz bu satırları okuduğunuzda ben tutuklanmış olacağım”

 

KCK operasyonları kapsamında PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarına yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alındıktan sonra bırakılan 8 kişiden 4'ü hakkında savcılığın üst mahkemeye itirazı üzerine tutuklama kararı çıkarıldı; 7 Aralık gecesi avukatlar Mahmut Alınak ile Mehmet Ayata gözaltına alındı. Mahmut Alınak, gözaltına alınmadan 2 saat önce yazdığı mektupta hükümeti korku imparatorluğu kurmakla suçlamış ve şu ifadeleri kullandı:

 

“… şimdi ortaya çıktı ki Tayyip Erdoğan’ın kuryeleri Kandil’e gitmiş! Ne var ki siz bu satırları okuduğunuzda ben kuryelik suçlamasıyla tutuklanmış olacağım! Bu küçük örnek bile nasıl karanlık bir oyun kurduklarını gün gibi ortaya koymaktadır”

 

 

 


 

 

Başbakan anarken suç değildi…

 

İzmit’te geçen hafta tamamı yasal birer kuruluş olan Halkevleri, Sosyalist Demokrasi Partisi ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi’ne üye 15 kişi tutuklanmıştı. Sanıkların Deniz Gezmiş- Mahir Çayan anmaları, ulaştırma zammı protestosu gibi eylemleri nedeniyle Devrimci Karargâh örgütüne ve 40 yıl önce lağvedilmiş THKO, TKHP/C ile TİKKO örgütlerine üye oldukları, örgütlerin propagandasını yaptıkları, suçu ve suçluyu övdükleri iddia ediliyor. Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre sanıklardan SDP’li Ufuk Çeri devrimci Necdet Adalı’yı anmakla da suçlanıyor. 12 Eylül darbesinin peşinden asılan Adalı’yı 12 Eylül referandumu öncesinde Başbakan da anmıştı. SDP üyesi Ufuk Çeri, sorgusunda, Başbakan Erdoğan’ın yaptığı konuşmada, Adalı için yazılan şiiri okuyup ağlamasını anımsatarak, “Adalı’nın askeri darbede haksız yere idam edilmesini Başbakan dahi dile getirmiş ve iade-i itibar olarak değerlendirmiştir. Adalı’yı anmak suç diye değerlendirilemez” dedi. Sanıkların avukatı Sinan Varlık, hiçbir şüphelinin evinden silah, kesici ya da delici bir alet çıkmadığını, tümünün yasal kurullara üye olduklarını belirtti.

 

 


 

 

Kürtçe Afişler Yasaklandı

 

Iğdır ve Kars Valilikleri, BDP’nin başlattığı “Buradayım, BDP'ye üye oluyorum - Ez li virim” temalı kampanyanın afişlerini, üzerinde Kürtçe yazı bulunduğu gerekçesiyle yasakladı.

 

BDP’nin açıklamasında, İl Emniyet Müdürlükleri tarafından il örgütlerine yapılan tebliğin gerekçesinin afişlerin üzerindeki Kürtçe yazılar olduğunu ifade edildi ve şunlar söylendi:

 

"Siyasi Partiler Kanunu'nda ‘Türkçeden başka dil kullanılamaz’ hükmü yerinde duruyor. Seçim Yasası'nda yapılan değişiklikle ‘Türkçe esastır’ diyen ama başka bir yasaklama getirmeyen hükümle, fiili olarak kullanılan Kürtçe, şimdi yeniden yasaklı dil haline getirildi"

 

 


 

 

KCK davası için gelen İtalyan avukat Türkiye’ye alınmadı

 

 

6 Aralık’ta Diyarbakır'da görülen KCK davasını izlemek üzere Türkiye'ye gelen İtalyan avukat Arturo Salerni'nin Türkiye’ye girişine izin verilmedi. Roma'dan İstanbul'a gelen Arturo Salerni, Türkiye'ye giriş yapmak için Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Geliş Terminali'ndeki pasaport kontrol noktasına geldiğinde, polis tarafından Türkiye'ye girişinin yasaklı olduğu bildirildi. Sınır dışı edilen Salerni Roma’ya geri gönderildi.

 

 


 

 

Evrim teorisi filtreye takıldı

 

Bianet’in haberine göre Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 22 Kasım’dan beri uygulamaya koyduğu ‘Güvenli İnternet’in çocuk profilinde, alan adları içinde "evrim" ya da "Darwin" geçen sitelere giriş izni verilmiyor. Bu siteler arasında www.aboutdarwin.com, www.darwinday.org, www.evrimianlamak.org var. Evrimi anlatan sitelere giriş yasakken, yaratılış teorisini anlatan www.yaratilis.com ya da evrim teorisi karşıtı www.evrimaldatmacasi.com gibi siteler ise yayında.

 

Bir sitenin yasaklı olup olmadığına BTK'ya bağlı www.guvenlinet.org adresinden bakılabiliyor. Ancak en fazla 10 siteyi kontrol etmeye olanak var. Daha sonra "Fazla sayıda sorgu!" ibaresi çıkıyor.

 

 


 

 

Bu haftanın ifade özgürlüğü duruşmaları

 

 

Sanık                               :                 Şiar Rişvanoğlu

Mahkeme ve duruşma tarihi :        Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 7 Aralık 2011, Saat: 13:30

Açıklama                            :             Avukat Şiar Rişvanoğlu hakkındaki dava, 1, 2 ve 3 Mayıs 2010 tarihlerinde ROJ Tv'de yaptığı konuşmaları nedeniyle açıldı.

 

Sanık                               :                 Aysel Tuğluk

Mahkeme ve duruşma tarihi :        Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 13 Aralık 2011, Saat: 13:30

Açıklama                            :             Aysel Tuğluk hakkında hazırlanan iddianamede, 2005 ve 2009 yılları arasında Diyarbakır'daki bazı etkinliklerde yaptığı konuşmalar ile basında çıkan açıklamaları yer aldı. İddianamede, Tuğluk'un yaptığı 12 ayrı konuşmada suç unsurunun tespit edildiği kaydedildi. Tuğluk'un toplam 70 yıl hapsi isteniyor.

 

 

Sanık                               :                 Halil Savda

Mahkeme ve duruşma tarihi :        Beyoğlu 3. Sulh Ceza Mahkemesi, 14 Aralık 2011, Saat: 10:05

Açıklama                            :             Bu dava, başka bir sitede yayınlanan "Ağar:İddialar ve Ötesi" yazısına yer verdiği için www.savaşkarsitlari.org sitesinin sahibi ve yöneticisi Halil Savda hakkındaki açıldı.

 

Sanık                               :                 1-Halil Savda 2-Mehmet Atak 3-Fahri Fatih Tezcan 4-Ahmet Aydemir 5-Davut Erkan

Mahkeme ve duruşma tarihi :        Eskişehir 4. Sulh Ceza Mahkemesi, 14 Aralık 2011, Saat: 14:30

Açıklama                            :             İlgili dava, Vicdani retçi Enver Aydemir'in Eskişehir Askeri Mahkemesi'nde tutuklu yargılandığı duruşmaya destek için giden beş kişi hakkında açıldı. Yargılanacaklar arasında vicdani retçi Aydemir'in babası Ahmet Aydemir ile avukatı Davut Erkan da bulunuyor. Basın açıklamasında atılan şu sloganlar suç olarak kabul edildi: "Herkes bebek doğar", "Barış için Vicdani Redciler", "Hiç kimse asker doğmaz", "Biz orduya sadece fındığa gideriz", "Enver Aydemir serbest bırakılsın".

 

 


 

 

Geçen haftanın ifade özgürlüğü duruşmaları:

 

·         Nedim Şener'e Milliyet gazetesinde yayınlanan "Emniyet'ten iki ilginç şema" başlıklı haberi nedeniyle açılan dava Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 'Ergenekon soruşturmasının gizliliğini ihlal ettiği' iddiasıyla yargılanan Şener’in, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatine karar verildi.

·         Hasan Kılıç ile Ertuğrul Mavioğlu’na Murat Karayılan ile yapılan röportajın Radikal gazetesinde yayınlanması üzerine açılan dava Beşiktaş 11. Ağır  Ceza Mahkemesi’nde görüldü. TMK 7/2 maddesinde tanımlanan “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla görülen dava, TMK 6/2’de tanımlanan “örgüt açıklaması basmak veya yayınlamak” kapsamına alındı. Duruşma, 28 Aralık 2011, saat 09:30’a ertelendi.

·         Taraf gazetesinde "Pazartesi Konuşmaları" başlığıyla röportajlar gerçekleştiren gazeteci Neşe Düzel ile gazetenin sorumlu müdürü Adnan Demir, PKK/KONGRA/GEL yöneticileri Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal ile yaptıkları "Çatışmalı döneme girildi" başlıklı röportaj nedeniyle açılan dava İstanbul 11. Ağır  Ceza Mahkemesi’nde görüldü. TMK 7/2. Maddesi uyarınca, “örgüt propagandası” yapmakla suçlanan sanıklar beraat etti.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.