Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

E-kitap sektörün neresinde?



Toplam oy: 802

Ülkemizdeki e-kitap yayıncılığının topluma, sektöre ve kütüphanelere olan yansımalarının ele alındığı  "E-KİTAP 2011 : Bütünden Parçaya Yeni Felsefeler Yeni Sektörler” adlı konferans bugün Marmara Üniversitesi Rektörlük Binası Konferans Salonu'nda gerçekleşti.

 

 

Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi, Selekt Bilgisayar (Reeder), Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ve Marmara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı'nın işbirliğiyle düzenlenen konferansın ilk oturumu, Prof. Dr. Hamza Kandur'un oturum başkanlığında gerçekleşti; konuşmacılar ise Alt Kitap kurucularından olan Adnan Kurt, Bloomberg Businessweek dergisi çalışanlarından Ayşegül Sakarya, Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk, EBİ A.Ş.'nin Genel Müdürü Dr. Mehmet İnhan ve Selekt Bilgisayar kurucularından Uygar Saral'dan oluşuyordu.

 

 

E-kitap teknolojisindeki gelişimin, yayıncılık sektörünün yaşadığı sorunların ve e-kitabın insanlar üzerindeki etkilerinin konu alındığı konferansta, Adnan Kurt baskı devrimine değindi ve "Elektronik kitap okur ve yazar için bir devrim değildir" dedi.

 

E-kitaba karşı önyargılı olduğunu söyleyen ve basılı kitap tutkusundan söz eden Ayşegül Sakarya ise e-kitap devriminin okuyucuya etkisinden, önyargılı olsa bile e-kitabın faydalarından ve kolaylıklarından bahsetti.

 

 


Mehmet İnhan: Her şeyin ilkini ve geleceğini düşündük

 

 

 

E-kitabın dengeleri değiştiren bir devrim olduğunu, ancak "gelinen son nokta" olmadığını söyleyen Sakarya, Milli Eğitim Bakanlığı'nın gelecek eğitim döneminde öğrencilere defter yerine tablet bilgisayar dağıtmasının e-kitap pazarını olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.

 

 

Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk ise diğital çağın getirdiği akıl almaz fırsatlar olduğunu ancak tehditlerin de var olduğunu belirtti. Bunun için bir model hazırlama aşamasında olduklarını söyleyen Kocatürk, var olan sorunların devlet, yazar, çevirmen, yayınevi gibi tüm tarafların bir araya gelerek çözülmesinin mümkün olduğunu dile getirdi.

 

 

Idefix Genel Müdürü ve Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim görevlisi Dr. Mehmet İnhan, İdefix'in e-kitap sektörüne giriş yapan ilk firma olduğunu ve 2010 Nisan ayından bu yana hem satış hem e-kitap üretimi yaptıklarını söyledi: "E-kitap konusuna ilk giriş yapan firma olmamız nedeniyle bir sürü şeyi çözerek ilerledik. Adımlarımızı her şeyin ilkini ve geleceğini düşünerek attık."

 

 

 

İnhan: Basılı kitabın yok olacağına inanmıyorum

 

 

 

 

KDV konusunda yaşadıkları sıkıntılara değinen Mehmet İnhan, %8 başladıkları KDV oranını Maliye Bakanlığı'nın isteği üzerine %18'e çıkarmak zorunda kaldıklarına; aslında e-kitap fiyatlarının pahalı olmadığına ancak KDV nedeniyle fiyatın yükseldiğine değindi: "Maliye Bakanlığı'na durumu iletip %8 KDV oranı ile başladık. 9-10 ay sonra aldığımız cevap nedeniyle KDV oranını %18'e çıkarmak zorunda kaldık."

 

 

Fiyatlandırma konusunun önemine değinen İnhan, basılı kitap ile e-kitap arasında rekabet yaratmamak adına e-kitap fiyatının yayınevi tarafından belirlenmesi prensibini benimsediklerini ve satış rakamlarına bu şekilde karar verildiğini aktardı. E-kitap üretiminin İdefix tarafından yapıldığını söyleyen İnhan, üretimin yayınevi tarafından yapılması gerektiğine dikkat çekti. Konuşmasında sözleşme sorunlarının çözülmesi gerektiğne değinen İnhan; yayıncıların basılı kitabın ekonomik ömrü tükendikten sonra elektronik kitaba yöneldiğini ve bunun doğru bir strateji olmadığını belirtti.

 

 

Meslek birliklerinin firmaları sertifikasyona tabii tutması gerektiğini ve satışların bağımsız bir denetmen tarafından denetlenmesinin elzem olduğunu dile getiren İnhan, çözüm olarak meslek birliklerinin ve firmaların bir araya gelmesi gerektiğini, sorunların ancak bu yolla çözülebileceğini söyledi. İnhan, basılı kitabın ömrü konusunda ise "Hem e-kitap hem basılı kitap satan bir firma olarak bir kehanette bulunamam ancak basılı kitabın yok olacağına inanmıyorum" dedi.

 

 

 

Son konuşmacı Uygur Saral üniversiteler arasında yaptıkları bir anketi katılımcılarla paylaştı ve teknolojiyi en çok kullanan gençlerin bazılarının e-kitaptan haberdar olmadıklarını aktardı. Saral, konuşmasında gençlerin önyargılarından ve e-kitap cihazının kolaylıklarından bahsetti. Yeni teknolojilerin varlığınından bahseden Saral, yakında kağıda veda edeceğimizi öne sürdü.

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.