Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Edebiyatçılar Kobane'de barış zinciri oluşturdu



Toplam oy: 791
“Koridoru Aç Türkiye” sloganı etrafında toplanan yazarlar ve direniş nöbetindeki yüzlerce yurttaş, “Kobanê için barış zinciri” oluşturdu.

Suriye'nin Kobani kentinde IŞİD ile çatışmaya giren PYD'nin silahlı kanadı olan YPG güçlerine destek vermek amacıyla edebiyatçı, şair, yazar ve sanatçılardan oluşan bir grup sınır hattında barış zinciri oluşturdu. Aralarında Aslı Erdoğan, Ayşegül Tözeren, Gaye Boralıoğlu, Hatice Meryem, Işıl Özgentürk, Menekşe Toprak, Murathan Mungan, Sema Kaygusuz, İlkay Akkaya, Seray Şahiner ve Vivet Kanetti'nin bulunduğu yazar, şair ve sanatçılar öğleden sonra sınır hattındaki Çaykara Mahallesi'nde toplandı. Burada gazetecilere konuşan ve 'Koridoru Aç Türkiye' sloganı ile sınır hattına geldiklerini anlatan yazar, şair ve sanatçılar, daha sonra HDP Şanlıurfa Milletvekilleri İbrahim Ayhan, İbrahim Binici ve PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'in eşi Ayşe Efendi ile birilkte el ele tutuşarak barış zinciri oluşturdu. Kalabalık buradaki barış zinciri etkinliğinin ardından mahallede kurulan direniş nöbet çadırına geçti.

Murathan Mungan, “Kobanê bizim için sadece bir toprak parçası değildir. Tüm direnen halkların anavatanıdır. Bu direniş dünyaya bir şey öğretmiştir. Üç yanı kuşatılmış olan yardım alabilecek tek yanı da kilitlenmiş olan bir yerde de insanlık onuru adına mücadele verilebilir. Dünyanın daha iyi bir yer olabilmesi için Kobanê bize bir hayal sunuyor. Her kesimden insanın kendini içinde bulabileceği bir yönetim biçimiyle geliyor. Emperyal güçlerin satranç tahtasında piyon olmuş Ortadoğu halklarına sadece bir direniş değil aynı zamanda ir yaşam modeli sunuyor. Biz bu modelin hayalini gören insanlar olarak buradayız” dedi. 

‘Kobanê’deki tarihin romanı, şiiri ve şarkıları yazılacaktır’


Mungan’ın ardından söz alan Kürt Yazarlar Derneği Eşbaşkanı Mehmet Yılmaz, “Bugün Kürtler ve Türkler kardeştir” diyenlere inanmadıklarını ifade etti. Yılmaz, kardeşlerinin kimler olduğunu iyi bildiklerini söyleyerek, “PKK ve IŞİD bizim için aynıdır” diyenlerin kardeşleri olmadığına işaret etti. Aksine bunların “ikiyüzlü” olduğunu dile getiren Yılmaz, “Asıl kim Kürtlerin kardeşi biliyor musunuz? Hakan Çelik, Nejat Ağırnaslı’dır. Bugün direnen kahramanlar yeni bir tarih yazıyor. Bu tarihin romanı, şiirleri ve şarkıları yazılacaktır” diye konuştu.

‘Kobanê’deki kahramanların sesi olun’

Kısa bir konuşma yapan Kobanê Kantonu Halk Meclisi Üyesi Faize Abdi ise, direnişe destek vermek amacıyla sınır hattına gelen yazarlara teşekkür ederek, yazarlardan Kobanê’deki direnişi tüm dünyaya duyurmalarını ve Kobanê’deki yiğitlerin sesi olmalarını istedi.

‘Koridor için tüm kanallar açılsın’ 


Daha sonra konuşan yazar Şehmuz Diken de, şunları kaydetti: “Doğal olmayan sınırların öte yakasında duran Kobanê bu halkın mangal yürekli yiğit evlatlarına kurşun sıkılıyor. Bize düşen kurşun sıkanlara karşı, namluya tetik düşürenlere ve baş koyanlara destek olmalıyız. Onlara koridor açılması için bütün kanalların açılmasını talep ediyoruz.”

Konuşmaların ardından heyette bulunan her yazar ve şair Kobanê direnişine ilişkin birer cümleyle duyguların dile getirerek, bu cümleleri bulundukları her alanda daha da büyüterek ifade edeceklerini belirtti.

Daha sonra “Koridoru Aç Türkiye” sloganı etrafında toplanan yazarlar ve direniş nöbetindeki yüzlerce yurttaş, “Kobanê için barış zinciri” oluşturdu.

 

Kaynak: T24 / DİHA

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.