Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Edebiyatın iflah olmaz serserileri



Toplam oy: 830

Okul sıralarında her zaman arkalarda oturan, "çıkıntılık" yapan, sınıfın düzenini bozan arkadaşlarınızı hatırlıyor musunuz? Hiçbir kurala uymayan, davranışlarıyla tüm ilgiyi ve merakı üstüne çeken bu insanlar, tabii ki edebiyatta da var; hatta onlar bir seviye daha üstteler, biraz daha deli, biraz daha dahiler. İşte edebiyatın o iflah olmayan serserileri, nam-ı diğer çıkıntılar!

 

 

 

10. Oscar Wilde

 

 

 

 

 

 

 

Oscar Wilde absinthe ve afyonlu sigara içer, saçlarını uzatır ve rengarenk kıyafetlerinin üstüne acayip kürk mantolar giyerdi. ABD'ye giriş yaparken, gümrük görevlisinin "Beyan edeceğiniz bir şey var mı?" sorusuna, "Deham dışında hiçbir şey." diyerek lafı gediğine oturtan Wilde, "iğrenç ahlaksızlık" adı altında eşcinsel "davranışlar"ı sebebiyle mahkum edilmiş.

 

 

 


9. Ernest Hemingway

 

 

 

 

 

 

Vanity Fair dergisi 1934 yılında Ernest Hemingway'in inanılmaz bir "kağıttan bebek" koleksiyonunu sürdü, hem de ne koleksiyon! Matador, mağara adamı, hedonist, balıkçı, asker Hemingway'ler gerçekten de hayat tarzı artık bir efsane olmuş yazarı iyi anlatıyordu. Neden efsane diye soranlara, Hemingway'in bir uçak kazasından kurtulduktan sonra en yakınındaki bara gidip bir içki söylediğini hatırlatmak lazım.

 

 

 

 

8. Anne Sexton

 

 

 

 

 

 

Şair Anne Sexton, 60'lar ve 70'lerde "içten ve günah çıkaran" şiirleriyle edebiyat gündemini sallıyor, bazen bu şiirleri grubu Anne Sexton and Her Kind ile icra ediyordu. Alkol ve uyku hapı bağımlısı olan şair, bu iki elementi eserlerinde sık sık kullanıyordu. Tıpkı formda kalmayan çalışan bir sporcu gibi, madde bağımlılığının da intihara giden yola doğru bir antreman olduğunu söyleyen Sexton, 45 yaşında intihar etti.

 

 


7. Truman Capote

 

 

 

 

 

 

"Ben bir alkoliğim. Ben bir uyuşturucu bağımlısıyım. Ben bir eşcinselim. Ben bir dahiyim." diyen Truman Capote'nin "kurgusal olmayan romanı" Soğukkanlılıkla eleştirmenler tarafından göklere çıkarılmıştı. Ne yazık ki, Capote bir daha hiçbir kitabını bitiremedi; ölmeden önceki son 20 yılını partilerde geçirdi.

 

 

 

6. Bret Easton Ellis

 

 

 

 

 

 

 

80'ler ve 90'ların bir tür Marilyn Manson'ıydı Bret Easton Ellis. Tartışma yaratan romanı Amerikan Sapığı yüzünden ölüm tehditleri alan, eleştirmenleri kızdıran Ellis, röportajlarında madde bağımlılığından açık açık bahsediyordu. Bu aralar insanları kızdırdığı platform ise Twitter.

 

 

5. Dorothy Parker

 

 

 

 

 

 

Dorothy Parker sigara içer, alkol kullanır ve özgürce seks yapardı -yani, etrafındaki her erkeğin yaptığı gibi. Söylenene göre, bir günde üç paket sigara içen Parker bu kokuyu bastırmak için cenaze levazımatçılarının parfümünden kullanırmış.

 

 

 

4. Edgar Allan Poe

 

 

 

 

 

 

 

Bazen delicesine kullandığım uyarcılardan hiçbir şekilde zevk almıyorum." diyen Poe, aşırı alkol kullanımına işaret ediyordu. "İçimde ölmeyen bir kurt" dediği depresyonu gölgelemek için çok içen Poe, birçok dergideki işinden ve en sonunda da hayatından oldu.

 

 

 

3. Zelda and F. Scott Fitzgerald

 

 

 

 

 

 

F. Scott Fitzgerald'ın ilk romanı 50.000'in üstünde sattı ve yazarına şöhret getirdi. Kendisi gibi yazar karısı Zelda ile içkinin yasak olduğunu dönemde sürekli "partileyen" Fitzgerald iki kalp krizi geçirdikten sonra 44 yaşında hayata veda etti. Zelda ise şizofreni teşhisiyle hastaneye yatırıldı.

 

 

 

2. Hunter S. Thompson

 

 

 

 

 

 

"Uyuşturucu, alkol, şiddet ya da deliliği savunmaktan nefret ederim ama benim durumumda her zaman işe yaradılar." diyen Hunter S. Thompson bu lafları üniversite öğrencilerinden oluşan bir topluluğa söylemişti. Gazeteciliğini abartmayı çok seven Thompson editörlerinin, arkadaşlarının ve ailesinin içinde kaldıkları dehşete rağmen ciddi bir şekilde uyuşturucu kullanıyordu. Uyuşturucu kullanımının suç sayılmaması için bir keresinde şerifliğe adaylığını koymuş, sonrasında kaybetmişti.

 

 

 

1. Lord Byron

 

 

 

 

 

 

Lord Byron şiir yazmaya nasıl vakit buldu, şaşırıyoruz. Yüzlerce kadın ve erkekle birlikte olan, üvey kardeşini hamile bırakan, insan kafatasından şarap içen, evin içinde silah ateşleyen, mirasını fütursuzca harcayan ve tüm dünyayı macera peşinde gezen biriydi. Dediğine göre kendisini sakinleştiren tek şey, ilginç bir kitaptı.

Kaynak: The Daily Beast

 

 

 

 

DA

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.