Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Elif Bereketli, SabitFikir'i Bianet'e anlattı!



Toplam oy: 553

 

SabitFikir'in genel yayın yönetmeni Elif Bereketli, SabitFikir'i Bianet'e anlattı!

 

 

 

"Sözünü Sakınmadan" Bir Yıl


Sabit Fikir ve İstanbul Modern işbirliğiyle düzenlenen "Sözünü Sakınmadan" etkinliği, bir yıldır okur ile yazarları buluşturuyor.


Güncel edebiyat dergisi Sabit Fikir 2009'da internet üzerinden, 2011'de de basılı olarak da yayın yapıyor. Sabit Fikir ile İstanbul Modern'in birlikte düzenlediği Sözünü Sakınmadan adlı edebiyat söyleşileri de Temmuz ayında bir yaşına basıyor.

Eleştirmenler Semih Gümüş ve Ömer Türkeş'in karşına geçen yazarlar bu etkinlik sayesinde okuyucuyla da bir araya geliyor, soruları yanıtlıyor.

Biz de Sabit Fikir'in Genel Yayın Yönetmeni Elif Bereketli'yle edebiyat, Sabit Fikir ve Sözünü Sakınmadan'ı konuştuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sabit Fikir nasıl ortaya çıktı?

Türkiye'de yeterince kitap eleştirisi olmadığını düşünen Idefix ekibi Sabit Fikir'i yarattı. Ben o zaman Cumhuriyet gazetesinde muhabirdim. Bana böyle bir iş olduğu söylendi ve ben de kabul ettim, ama o zaman iş daha küçük çaplıydı. Dergiciliği, eleştirmenlik ve editörlük anlayışımı Sabit Fikir'de öğrendim. O dönemde ziyaretçi sayısı 500 civarındaydı, şimdi ise 4-5 bin civarında.

 

 

 

Neden basılı olarak da çıkarmak istediniz?

Zaten dergi deyince insanların aklına basılı geliyor, ama biz biraz tersten gittik. Şu anda sadece dijital medya var ve basılı medya etkisiz demek doğru değil. Hala gazete ve kitap okuyoruz. Tabii ki dijital medyanın gücü artıyor ve artmaya da hızla devam edecek.

Belki habercilik konusunda daha hızlı bir artış var ama edebiyatta durum farklı. O yüzden her iki alanda da olmak istedik. Aslında bu fikrin ortaya çıkmasında, reklam alırsak daha iyi döndürebiliriz diye düşünmemizin etkisi var.
"Başlarda ciddiye alınmadık"

 

 

Edebiyat eleştirisi alanında nasıl eksiklikler gördünüz? Dergi hangi boşlukları dolduruyor?

Sabit Fikir'in herkese ulaşabilecek bir dile sahip olmasını istedim. Zaten edebiyat hayatın her alanında var, her şeyin ve hayatımızın içinde...

Biz kolay okunan bir dergi olarak insanları korkutmadan edebiyatla aralarındaki bağı güçlendirmeye çalışıyoruz. Edebiyatla insanlar arasındaki duvarı yıkmanın önemli olduğunu düşünüyorum ve sanırım biz o duvarı yıkmayı başardık. İnsanlar bizimle aynı dili konuşan bir dergi var diyorlar. Bu durum tabii ki bizim daha az kaliteli bir iş yaptığımızı göstermiyor. Sadece sunumu cazip kılıyoruz.
"Açıkça 'beğenmedik' dedik"

 

 

 

Sabit Fikir geçen süre zarfında edebiyat gündemine nasıl etki etti?

Başlarda ciddiye alınmadık, sonra öyle bir noktaya geldik ki kimse görmezden gelemedi. Kadınlar ve gençler de bu işi yapabilir ve hatta sizden bile iyi yapabilir mesajını vermek çok önemliydi.

Diğer taraftan eleştiri yapmak hiç kolay değil. Bir eleştiri yaptığınızda karşımıza birçok insanı alıyorsunuz, reklamlarınız kesiliyor. Ama beğenmediğimizde açıkça bunu söyledik.

 

 

 

Röportajın devamını buradan okuyabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.