Geçtiğimiz günlerde Taraf yazarının köşesinde durumu bir hayli eleştirmesinden sonra edebiyat dünyası da bir hayli karıştı diyebiliriz. Ahmet Ümit "Edebiyatçı olumlu olanı pekiştirmeli" dedi.
En sert çıkış ise Pınar Kür'den geldi: "Canı para kazanmak istiyorsa yazarlığı bıraksın…"
Şafak'ın Garanti Bankası ile Türk Hava Yolları'nın ortak kredi kartı Miles&Smiles'ın reklamında rol almasına edebiyatçılar tepki gösterdi.
İşte görüşler…
Yazar meta üreticisi oluyor
Hilmi Yavuz: Edebiyat eserinin, edebi değil de ticari değeriyle bir meta olarak dolaşıma girdiği toplumlarda, yazarın da kendisini bir meta üreticisi olarak pazarlaması bana son derece mantıklı geliyor. Nobel ödüllü Meksikalı şair ve yazar Octavio Paz, haklı olarak, edebiyatın mantığıyla piyasanın mantığının örtüşmediğini bildiriyordu. İşte tastamam bu ayrımın ne demeye geldiğini anlatmak istiyordu…
Kimseye "Şampuan alın" demem
Ahmet Ümit: Kitaplarımızda insan ruhunu anlatıyoruz. Bunu anlatırken tarafsız değiliz. Olumluyu güçlendirmek için varız. Edebiyatın bir görevi, misyonu varsa o da budur. Misyonu olan bir edebiyatçının çıkıp banka reklamında, ürün tanıtımında bunu savunuyor, ortaya koyuyor olması kırılma yaratabilir. İnsanlar bizi yazdıklarımızla tanıyor. Kimseye şampuan, ayakkabı alın diyemem.
Kendine has asalet korunmalı
Pınar Kür: Yazarların böyle ticarileşmesine karşıyım. Her zaman da karşı oldum. Olabilir, insanların canı para kazanmak istediyse her türlü kazanabilir. Yazar olmasına gerek yok o zaman. Yazarlığın kendine özgü asaleti olduğunu düşünüyorum ve bu asaletin korunması gerektiğine inanıyorum.
Tasvip edilecek gibi değil
Ahmet Tulgar: Söylenecek fazla bir şey yok. Elbette yazarın hiçbir şekilde tüketimi destekleyen oluşum içinde yer almaması gerekiyor. Kolay kolay tasvip edilecek bir şey değil.
İmitasyon rol rahatsız edici
Esmahan Aykol: Yazarların reklamda oynamasına, hatta soyunmasına bile karşı değilim. O reklamda beni asıl rahatsız eden Elif Şafak'ın Virginia Woolf imitasyonu olarak oynaması oldu…
Kaynak: haberdar.com
''Bir reklam filmende oynadım herkes karşı çıktı. Ben çocukluğumdan beri hep göçebe yaşadım. Annem ve anneannemle büyüdüm, babam hi. aramadı o meseleyi kendi içimde hallettim. Çocuklarıma bir doğu bir de batı ismi koymak istedim. Ben hep göçebeydim beni niye kimse anlamıyor'' böyle diyordur içinden şimdi Elif Şafak
Yeni yorum gönder