Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Elif Şafak: "Türkiye’de yazılı kültür son derece ataerkil"



Toplam oy: 1040

İskender adlı son romanının Honour adıyla Britanya’da yayımlanmasının üzerine Guardian gazetesine söyleşi veren Elif Şafak, “Roman, Türkiye’de büyük tartışmalar yarattı. Zaten Türkiye bir hayli karmaşık bir ülke. Türkiye’de yazılı kültür son derece ataerkil. Erkekler yazar, kadınlar okur. Ben bu kalıpların kırılmasını istiyorum” dedi.


"Türkiye'nin en çok okunanan kadın yazarı" olarak nitelendirilen Elif Şafak, “Şaşırtıcı bir şekilde beni her kesimden insan okur. Normalde birbiriyle konuşmayan insanlar aynı romanları okuyorlar” dedi.

 



Kitabında neden Londra'da yaşayan yarı Türk yarı Kürt göçmen bir aileyi konu edindiği sorusunu feminist ve bekar bir anne tarafından büyütülen Şafak, büyüme çağında aile yaşantısı olmadığı için ailelere karşı her zaman ilgi duyduğunu söyleyerek yanıtlıyor.

 "Sevdiğimiz insanları nasıl incittiğimizi" keşfetmek istedim diyen Şafak kitabında, anne-oğul ilişkisini ve bunun insanların mutluluğunu nasıl mahvettiğini anlatmak istediğini söylüyor.




Bundan önceki romanlarında hep güçlü, renkli kadın kahramanları olduğunu söyleyen Şafak, bu defa kendimi İskender'in yerine koydum diyor: "İskender için kahraman diyemeyiz. İskender, kalp kıran bir kabadayı. İskender'i eleştirmeden, yargılamadan kendimi onun yerine koymak çok zordu."

6 hafta boyunca çoksatanlar listesinde yer alan kitabının Türkiye'de birçok tartışma yarattığını belirten Şafak, Türkiye karmaşık bir ülke diyor.
Kadın okurların ağırlıkta olduğunu, yazı yazmanın ise ataerkil bir eylem olduğunu söyleyen Şafak, kadın yazarların artması gerektiğini düşünüyor: "Erkekler yazar, kadınlar okur. Bunun değiştiğini görmek istiyorum. Daha çok kadın roman, şiir, oyun yazmalı ve erkekler daha çok okumalı."


Yayımlanan her kitabından sonra okur sayısının arttığını belirten Şafak, her kesimden okurlarının olduğunu söylüyor: "Liberal, solcu, feminist, Sunni, Alevi, eşcinsel, ev kadını, iş kadını... Türkiye'de normalde birbiriyle konuşmayan insanlar aynı romanları okuyor."

Elif Şafak, Müslüman olmayan ülkelerde Türk kadın yazar olarak baskı hissedip hissetmediği sorusuna, "Müslüman geçmişi olan bir kadın yazar olunca, kimlik, Müslüman toplumlarda kadın üzerine yazılar yazmanız bekleniyor" diyerek yanıt veriyor.

 

 

"Bildiğini yaz" kuralına karşı olduğunu söyleyen Şafak, öğrencilerine her zaman kalplerinden geçeni yazmaları konusunda öğüt verdiğini dile getiriyor.

Elif Şafak, 17 Mayıs günü Bristol Festival of Ideas (Fikir Festivali) konuşmacıları arasında yer alacak.






Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.