Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Emrah Serbes'in bir öyküsü tiyatroya uyarlanıyor



Toplam oy: 503

Çoğunluğu bilmeyiz ama hayranları zaten Emrah Serbes’in Behzat Ç.’den ibaret olmadığının farkındaydı. Dizisiydi, filmiydi derken iyice Behzat Ç. ile özdeşleştirilen Serbes’in başka bir hikâyesi de şimdi farklı bir mecrada seyirciyle buluşmak için gün sayıyor. Yazarın Erken Kaybedenler kitabındaki Üst Kattaki Terörist başlıklı öyküsü İkincikat tarafından sahneye uyarlanıyor. Erken Kaybedenler erkek çocuklarının dünyasını farklı bir noktadan gösteren, okuyanın kendi hikâyesinden de anlar yakaladığı bir kitap. Öyküde ise abisi askerde şehit olmuş bir çocuğun, üst kata taşınan bir öğrenciyi "terörist" olarak nitelendirmesiyle başlayan olaylar anlatılıyor.

 

 

Öyküyü tiyatro metnine aynı zamanda oyunun yönetmenliğini de yapan Sami Berat Marçalı uyarladı. Uzun zamandır tiyatro projesi olma yolunda çalışmaları yapılan öykü ile ilgili yönetmen başrol için 12 yaşında bir çocuk oyuncu aradıklarını ve bunun bir hayli zaman aldığını söyledi: “Aslında bu proje için uzun zaman önce karar vermiştik. Ancak hem politik bir mesajı olan hem de bu mesajı küçük bir çocuk aracılığıyla veren bu öykü için 12 yaşında bir çocuk bulmamız gerekiyordu. Uzun süre aramamıza rağmen bulamadık. Nihayet bu yıl Denizhan’la anlaştık.”

 

İlk kez politik bir oyun yönetecek Marçalı, dolayısıyla farklı bir şey denemek istiyor: “Bu oyun benim için çok önemli elbette. Öncelikle bulunduğumuz duruma değinen bir öykü ve önemli bir mesajı var bizlere. Üstelik ufak bir çocuk gözünden. Bunu da oldukça samimi bir dille ve etkileyici bir şekilde yapıyor. Yönetmenliğimin bu noktasında bir çocukla çalışmak benim için harika bir deneyim. Bu nedenle bu oyunda farklı bir şeyler yapmak, herkesin eşit olduğunu anlatmak ve bunu yaparken seyirciyi de oyuna katmak istiyorum.”

 

Emrah Serbes ise oyundan oldukça ümitli. Metni henüz görmemiş ama "bu yetenekli ekibin" elinden çıkacak işi dört gözle bekliyor. İkincikat "Üst Kattaki Terörist"in provalarına başladı bile. Denizhan Akbaba , Bedir Bedir, Gözde Kocaoğlu, Banu Çiçek Barutçugil’in oyuncu kadrosunda yer aldığı oyun prömiyerini 7 Mart’ta yapıyor.

 

Kaynak: Radikal (Gökçe Saatçi'nin haberi)

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.