Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

En iyi 10 İstanbul kitabı ve İstanbul'un soundtrack albümü



Toplam oy: 660

Geçen hafta gezi rehberi bölümünde İstanbul'u konu alan Guardian, bu kapsamda Malcolm Burgess'in seçtiği 10 kitaplık bir liste de yayınladı. Guardian'ın İstanbul'u konu alan en iyi 10 kitap listesi ve Burgess'in kısa yorumları şöyle:




Hilary Sumner-Boyd and John Freely - Strolling through Istanbul: A Guide to the City


Siz İstanbul'u gezerken size zengin içeriği ile eşlik edecek, muhtemelen en eksiksiz rehber. Çok fazla detay barındırmasına rağmen okuyucuyu hiç sıkmayan kitabın yazarı belli ki şehri çok sevmiş.


Edmondo de Amicis, İstanbul (Constantinople), 1878


İstanbul hakkında yazılmış en eğlenceli kitaplardan biri olan kitap dopdolu hayatı ve şaşırtıcı zıtlıkları anlatıyor. Evet, 1877'den beri herşey değişti ama şehrin bu karışık, enerjik portresi halen varlığını sürdürüyor.


Yaşar Kemal, The Birds Have Also Gone, 1978


Türkiye'nin en sevilen ve eserleri eşi tarafından çevirilen yazarın kısa, güzel bir romanı.



Orhan Pamuk, İstanbul Hatıralar ve Şehir, 2003


Nobel Ödüllü yazar, gençliğindeki İstanbul'u anımsıyor. Siyah Beyaz fotoğraflar yazarın hüznüne eşlik ediyor.



Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur, 1949


Orhan Pamuk tarafından İstanbul hakkında yazılmış en güzel roman olarak kabul edilen kitap, hem şehre hem de insana dair şiirsel bir övgü.



Lady Mary Wortley Montagu, Şark Mektupları (The Turkish Embassy Letters), 1837


18. yüzyılda yazılmasına rağmen Lady Mary'nin canlı ve modern sesi bizi tüm kitap boyunca eğlendiriyor.



Elif Şafak, Baba ve Piç, 2006


Türkiye'nin en popüler yazarlarından biri olan Elif Şafak'ın çoksatan büyüleyici, bilgilendirici ve yürek parçalayıcı romanı çalkantılı geçmişi ve karışık geleceği bir araya getiriyor.



http://www.idefix.com/kitap/konstantiniyye-philip-mansel/tanim.asp?sid=N... ">Philip Mansel, Konstantiniyye: Dünyanın Arzuladığı Şehir 1453-1924 (Constantinople: City of the World's Desire, 1453-1924), 1995

Şehrin başlıca tarihi, kültürü hakkında okunabilir mükemmel ve büyüleyici bir roman. Anılar ve bilgilerle zenginleştirilmiş kitap, her zaman şaşırtıcı bazense korkutucu.


Mustafa Ziyalan and Amy Spangler (editörler), Kara İstanbul, 2008

Şehrin karanlık sokaklarından etkilenenler için 16 hikayeden oluşan bu koleksiyon, insanların ve mekanların içyüzlerini beklenmedik şekilde sergiliyor.



Jim Hinks and Gül Turner (editörler), The Book of Istanbul: A City in Short Fiction, 2010


1o Türk yazarın hikayelerinden oluşan koleksiyon şehrin farklı bölgelerini konu alıyor. Kısa bir kitap ama birçok sürpriz ve sezgi ile dolu.




Köprüden Geçti Gelin: Undomundo'dan İstanbul şarkıları


Kitapların yanı sıra, müzik yazarı Undomundo İstanbul için bir “soundtrack” derlemesi yapmış ve derlemedeki şarkıları paylaşmış. Listedeki şarkılar şunlar:



Kemani Haydar Tatliyay – Arap oyun havasi


Richard Hagopian & Omar Faruk Tekbilek – Kadife

Orhan Gencebay – Hayat kavgasi


Barış Manço – Anliyorsun Değil Mi


Ferdi Özbeğen – Köprüden Geçti Gelin


Okay Temiz – Denizalti Rüzgarlari


Erkan Oğur – Gnossiennes No.3


Nekropsi – Foklar


A Hawk and A Hacksaw – Foni tu Argile


Ayyuka – Beni de Allah yaratti (Orhan Gencebay cover)



Aşağıdaki linkten listedeki şarkıları dinleyebilir ve Undomundo'nun hakkında yazdıklarını okuyabilirsiniz:

 

http://www.guardian.co.uk/travel/2011/sep/12/10-songs-istanbul-soundtrack-undomundo




Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.