Bilimkurgu romanı denince, en iyisini seçmek çok zor; her bir kitabın küçük ya da büyük ama her zaman sadık bir hayran kitlesi var. Biz aklımıza gelenleri derledik; başlamak isteyenlere bir liste, bilim kurgu sevenlere selam olsun diye. Buyrun!
Zaman Makinesi, H. G. Wells
Hiç 802701 yılını hayal etmiş miydiniz? Zaman Makinesi gösteriyor ki, H. G. Wells etmiş! Viktorya döneminden bir bilim insanı kendini 802701 yılında bulur ve insanlığın çektiği tüm acıların güzellik, mutluluk ve barışla yer değiştirmiş olduğunu görür. Peki gerçekten öyle midir?
Karanlığın Sol Eli, Ursula K. Le Guin
Cinsiyetin olmadığı, yaşayanlarının bir dönem erkek, bir dönem kadın olarak yaşamlarını sürdürdüğü bir gezegen düşünün. Bir ziyaretçinin varlığının ve öyküsünün böyle bir dünyada nasıl bir etki uyandıracağını tahmin edersiniz? Özellikle başka bir gezegenden gelmiş bir erkekse bu. Karanlığın Sol Eli, Ursula K. Le Guin'in kadın ve erkek terimlerini birbiriyle erittiği, hepimize başka bir dünyanın mümkün olduğunu gösterebildiği eşsiz bir yapıt.
Yüksek Şatodaki Adam, Philip K. Dick
Müttefik devletlerin 2. Dünya Savaşı'nı kaybettiğini bir düşünün... Philip K. Dick bu senaryodaki dünyayı, vizyonumuzu darmadağın ederek anlatıyor.
Görünmez Adam, H. G. Wells
Suratı bandajlarla kaplı, vücudunun en ufak bir köşesi bile gözükmeyen, kapkara gözlükler arkasına saklanmış bir adam çıkagelir Iping kasabasına. Başta utangaç bir kazazede olarak görülen bu adamın bütün o giysilerinin altında sakladığı şey nedir acaba?
Otostopçunun Galaksi Rehberi, Douglas Adams
Panik yapmayın! Evet, ihtiyacınız olan tek şey de sadece bir havlu. Okumayanlara hemen hatırlatalım: Tamamen sakin bir hayat yaşamak, hayatına temel yaşamsal fonksiyon olarak soğuk bira ve güzel çay içmek kavramını oturtmak isteyen, kendi halinde, üstelik fazlasıyla uysal bir adam olan Arthur Dent, bir sabah uyanır ve evinin saçma bir nedenle yıkılacağını öğrenir; ama bu yalnızca başlangıçtır. Daha bir kaç saat bile geçmeden gezegeni yok edilecek ve yanında kankası Ford Prefect, üstünde yıpranmış sabahlığı, elinde havlusuyla galaksi boyunca sürecek inanılmaz bir yolculuğa çıkacaktır ...
The Day of the Triffids (Trifidlerin Günü), John Wyndham
Bütün uygarlık kaos içindeyken, devasa boyutlardaki zehirli ve de yürüyebilen bitkiler olan trifidler sahneye çıkar. İnsan etini sevdiklerini söylemiş miydik?
Dune, Frank Herbert
Baharat, akmalı! İnsan ömrünü uzatan ve galakside yolculuk yapmayı imkanlı kılan evrenin en değerli besin maddesi Melanj sadece Dune isimli çöl gezegeninden çıkmaktadır. Frank Herbert'in bilim kurgu'nun en temel eserlerinden biri olarak kaleme aldığı Dune serisi, Çöl gezegeni Dune'un nesiller boyu sürecek hikayesini teoloji, politika, insan ömrü ve yaşama dair her türlü konuya değinerek eşsiz bir dolgunlukla anlatıyor.
Biz, Yevgeni Zamyatin
George Orwell'in klasikleşmiş distopya romanı 1984'e ilham verdiği düşünülen Biz, en ince detayına kadar organize edilmiş bir Amerika Birleşik Devletleri'ni anlatır. Vatandaşlar birer birey değil, sadece kadın-numaralı ve erkek-numaralıdır; tektip camdan apartmanlarda yaşarlar.
Mülksüzler, Ursula K. Le Guin
Birbirlerinin yörüngesinde bulunan iki ay ve bu iki ayın nüfusunu oluşturan birbirinden tümüyle farklı, birbirlerini terk etmiş iki toplum. Ursula K. Le Guin'in galaktik kurgusunda, tüm evrenin şeklini belirleyecek bir olayın baş kahramanının gözünden görürüz Anarres ve Urras gezegenlerini. Soğuk savaş döneminin en iyi eleştirilerinden biri olarak kabul edilen, sosyoloji derslerinde okutulan Mülksüzler anarşizmin ve kapitalizmin nasıl aynı yörüngede dönebileceğini bize gösterebilen eşsiz bir yapıt.
Yeni yorum gönder