Artık hiç kimse baba mesleğini yapmıyor diyebilirsiniz ama “edebiyat” genetiğini gururla taşıyan edebiyatçılar olduğunu biliyor muydunuz? Babadan oğula, kardeşler arası, aile boyu edebiyatçıları merak edenler için, buyrun edebiyatın ünlü hanedanlarına.
Kingsley ve Martin Amis
Times dergisinin en büyük 50 İngiliz yazar listesine giren, kendi nesillerinin en mühim ikonlarından olan Amis'ler, tipik bir “baba-oğul” portresi çiziyorlar. Romancı, şair ve eleştirmen olan Sir Kingsley'nin külliyatı dillere destan olmuş durumda; öldüğü yıl 1995'e kadar, 20'den fazla roman ve kısa öykü, radyo ve televizyon senaryoları, edebiyat eleştirileri, bir anı, altı cilt şiir kitabı üretmiş. Yaşıtı Salman Rushdie ve Ian McEwan'a benzetilen oğlu Martin ise, birçok ödül kazanmış ve romanları epey satmış bir romancı.
Charlotte, Emily ve Anne Brontë
Charlotte, Emily ve Anne isimlerinin akla getirdiği tek bir şey var: “Brontë kardeşler”. Tüm eserlerini işbirliği içinde yazıp düzelten üç kız kardeş, romanlarını birer yıl arayla yayımladılar. Gerçek kimlikleri ortaya çıkana dek, “Bell” soyadını kullanan kız kardeşler, sırayla Currer, Ellis ve Acton mahlaslarını kullanıyordu.
John, Benjamin ve Susan Cheever
Kısa öykülerin tartışılmaz ustası John Cheever'in çocukları, babalarının ününe yakışacak şekilde kendilerine bir kariyer yaptılar. Oğlu Benjamin, New York Times gazetesinden, New Yorker dergisine kadar uzanan bir yelpazede çalışmış ve iki kurgu olmayan kitabın yanı sıra dört roman yazmıştır. Kızı Susan'a gelirsek; kendisi New School'da yaratıcı yazarlık dersleri veren bir profesör ve beş roman, üç anı kitabı ve bir biyografi yayımlamıştır.
David ve Amy Sedaris
Farklı yönlerde olsa da, ikisi de mizah yazarı olan Amy ve David Sedaris kardeşlerin eserleri çok satanlar arasına girdi. Amy alaylı bir şekilde yazdığı “nasıl yapılır” kitaplarıyla bilinirken, David makaleler ve kısa öyküler yazıyor.
Mary Wollstonecraft ve Mary Wollstonecraft Godwin Shelley
Daha 18 yaşındayken Frankenstein'ı yazan Mary Shelley, Romantik dönem şairi Percy Shelley ile evlenmeden önce Mary Wollstonecraft Godwin idi. Annesi Mary Wollstonecraft'ı ise hatırlamamak mümkün değil; genç yaşta ölene kadar romanlar, gezi yazıları, anlaşmalar ve tarih kitapları yazan Wollstonecraft, 18. yüzyılın ve dünyanın ilk feminist yazarlarından biridir.
William Somerset ve Robin Maugham
William Somerset Maugham, ailesindeki “hukukçu” geleneğini devam ettirmeyi reddedip yazarlık kariyerini seçtikten sonra, zamanının en bilinen ve aktif yazarlarından biri oldu: Onlarca roman, makale, oyun, kısa öykü ve gazetelere yüzlerce yazı yazdı. Yeğeni Robin ise, aynı seçimi yaptı ve yazar oldu; 20 romanın yanında gezi yazıları ve oyunlar ile radyo ve televizyon için senaryolar yazdı.
Edith, Osbert ve Sacheverell Sitwell
20. yüzyılın ilk yarısına damga vurmuş Virginia Woolf'lu, E. M. Forster'lı “Bloomsbury Grubu”na rakip olarak gösterilen Sitwell kardeşler, kendi “kapalı” edebiyat gruplarını kurdular. Roman, şiir ve eleştirilerini ayrı ayrı çıkarsalar da, 1916 ve 1921 tarihleri arasında, Aldous Huxley ve Nancy Cunard'ın da eserlerinin bulunduğu bir şiir antolojisi yayımladılar.
Tolkien “hanedanı”
J.R.R. Tolkien'in edebiyata olan katkılarının hepsini saptamak ne kadar zor olsa da, yarattığı etkinin ölümüyle bitmediğini söyleyebiliriz. Oğlu Chrisopher, babasının vasisi olmasının yanı sıra, editör ve konuşmacı olarak kariyerine devam ederken; torunlarından Michael şair, Simon ise romancı oldu.
Charles Dickens, Monica Dickens ve Lucinda Dickens Hawksley
Charles Dickens'ın şöhreti, akrabaları tarafından geçilemese de, büyük-büyük torunu Monica Dickens 30 roman ve üç çocuk kitabı serisi yazdı. Büyük-büyük-büyük torunu Lucinda Dickens Hawksley ise, bol ödül kazanmış kurgusal olmayan çoksatar eserleriyle saygın bir yazar oldu.
Nathaniel, Rodman, Stephen ve Frank Philbrick
Nathaniel Philbrick yazarlığı seçmeden önce, babası ve kardeşlerinin izinden giderek, Brown Üniversitesi'nde okudu. In the Heart of the Sea (Denizin Kalbinde) kitabıyla 2001'de Ulusal Kitap Ödülü'nü kazanan Nathaniel, ailesinin en ünlü edebiyatçılarından biri oldu. Kardeşlerden Rodman ise, janr değiştiren çocuk ve yetişkin kitaplarıyla ün saldı. Kardeşlerden Stephen ve yeğenleri Frank ise son olarak The Backyard Lumberjack (Bahçedeki Oduncu) adlı bir kitabı ortaklaşa yazdılar.
Nobel ödüllü yazar Thomas Mann, kardeşi Heinrich Mann ve Thomas'ın oğlu Klaus Mann ile Stephen King, karısı Tabitha King ile oğulları Joe Hill de bu listeye rahatlıkla eklenebilir. Ayrıca en ünlü Baba-oğul yazarlardan Dümas'ların listede bulunmamaları da hayret verici.
Yeni yorum gönder