Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Faust hangi şarkıları dinlerdi?



Toplam oy: 1037

Hiç en sevdiğiniz roman karakterlerinin dünyayı kurtarırken, varoluş hakkında kafa patlatırken ya da belaya bulaştıklarında ne tür şarkılar dinleyeceklerini merak ettiniz mi? En sevilen roman karakterlerinin müzik listelerinde hangi şarkılar vardır? Flavorwire.com sitesi edebiyatın en gözde karakterlerinden Faust'un müzik listesine göz atmış:

 

Faust karakteri, edebiyat dünyasında birçok eserde yer almıştır: 1587 yılında basılan Marlowe'un Dr. Faustus karakteri, Thomas Mann'in 1947 yılında basılan Doctor Faustus karakterine, Faust'ların en ünlüsü ve önemlisi Goethe'nin 1808'de yayınlanan Faust'una kadar. Faust ve 'yoldaşı' Mephistopheles'i pek çok sinema uyarlamasında, operada, şiirde görmek mümkün!

 

Efsanaye göre Faust, dünyada öğrenilecek ne varsa öğrenmek isteyen dahi bir akademisyenmiş. Mephistopheles ortaya çıkmış ve Faust'la bir anlaşma yapmış. Anlaşmaya göre Mephistopheles, Faust ne isterse ona verecek bunun karşılığındaysa Faust, cehennemde Şeytan'a hizmet edecekmiş.

 

Sanırız tam da bu anlaşma sırasında Faust şu şarkıları dinlerdi:

 

“The Devil Went Down to Georgia” — The Charlie Daniels Band

 

Faust'un şeytanla olan anlaşması çok da müzikal ya da neşeli değil; ama biz yine de acısını paylaştığımız için mutlu olacağını düşünüyoruz.

 

“All the Pleasures of the World” — The Crayon Fields

 

Mutluluk, macera ve herşeyi mümkün kılan o kişi için bir aşk şarkısı. Faust'un bu şarkıyı anlaşmasını yaptıktan hemen sonra, yeni dünyanın ona neler getireceğini düşünüp heyecanlanırken dinlediğini hayal edebiliriz.

 

“The Day Before You Came” — The Real Tuesday Weld

 

Bu şarkı aslında genç bir kadın için söyleniyor olabilir ama Faust bu şarkıyı dinlerken muhtemelen yol arkadaşı Mephistopheles'i düşünüyordur.

 

“The Tower of Learning” — Rufus Wainwright

 

İçimizdeki depresif akademisyenin arınması için. 

 

“Getting the Done Job” — The Books

 

Muhtemelen Faust gibi bir alim, liseli bir müzik grubunu takdir eder çünkü ya onları ölümüne analiz eder ya da onlar Faust'un kafasında önüp duran düşüncelere ara vermesine yardım ederler. Bu şarkının yanı sıra “Read, Eat, Sleep” şarkısını da beğeneceğini düşünüyoruz.

 

“The Day the Devil” — Laurie Anderson

 

Sanıyoruz Faust, Lauire Anderson'ın sıradışılığını, canlı zekasını ve Amerikan alışveriş merkezine inen şeytan hakkındaki şarkısını severdi. Çünkü “Şeytan yakalamaya geliyor, tam zamanında...”

 

“Heaven & Hell” — Black Sabbath

 

Faust'un Black Sabbath'ın sert ve güçlü tarzını seveceğini düşünüyoruz. Black Sabbath şarkılarının kitaplarının içine gömülen Faust'un güçlü hissetmesini sağlayacağına hiç şüphemiz yok!

 

Gerçi Goethe Faust'un bağışlanmasına izin verir ve daha önceki hikayeler hep cehennemde son bulur.

 

“Tribute” — Tenacious D

 

Şeytanla yapılmış başka bir anlaşmanın şarkısı, bize kalırsa Faust, tuhaf Jack Black'in sahnesini gizliden gizliye severdi.

 

“Bohemian Rhapsody” — Queen

 

Bu şarkının ne hakkında olduğu biraz karışık ama Faust müziği, vokali ve sözleri kendini verirdi: "Çok geç, zamanım geldi / Hepinizi arkada bırakmalı ve gerçekle yüzleşmeliyim..."

 

“All These Things That I’ve Done” — The Killers

 

Faust, pişman bir adam ve yücelik hayallerinin anlatıldığı bu şarkıya bayılırdı. Hatta Faust, şarkıdan etkilenip biraz göz kalemi sürüp gece klüplerine akabilirdi!

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.