Bundan tam dört yıl önce bugün, 23 Temmuz 2008'de Cihangir'deki evinde kaybettik usta eleştirmeni. Gençlik yıllarında çeşitli dergilerde yayımladığı şiir ve öykülerini, eleştiriye gönül verenlerin kitaplığının başköşesinde bulunan referans niteliğindeki kitapları ve kendisinin kurduğu Gerçek Yayınevi'nin “100 soruda” serisi izledi. Eleştiride de 'gerçeklik' kavramını öğreten bir eleştirmen olma özelliğiyle Fethi Naci, Türkiye edebiyatında yerli eleştiride önemli bir yer edinmiştir.
Eserleri
İnsan Tükenmez
Gerçek Saygısı
Azgelişmiş Ülkeler ve Sosyalizm
Emperyalizm ya da Pijama Giymiş Eşek Nedir?
Azgelişmiş Ülkelerde Askeri Darbeler ve Demokrasi
Kompradorsuz Türkiye
100 Soruda Atatürk'ün Temel Görüşleri
On Türk Romanı
Edebiyat Yazıları
100 Soruda Türkiye'de Roman ve Toplumsal Değişme
Eleştiri Günlüğü
Bir Hikâyeci: Sait Faik-Bir Romancı: Yaşar Kemal
Gücünü Yitiren Edebiyat
Roman ve Yaşam
Eleştiride 40 Yıl
40 Yılda 40 Roman
Reşat Nuri'nin Romancılığı
50 Türk Romanı
Şiir Yazıları
60 Türk Romanı
Kıskanmak
Sait Faik'in Hikâyeciliği
Yaşar Kemal'in Romancılığı
Yüzyılın 100 Türk Romanı
Dönüp Baktığımda
Anılar Kitabı
Fethi Naci hakkında...
EkşiSözlük'ten
1. kendisi elestirmen olup, günümüzde edebiyat dersinden dönem ödevi alan ögrencilerin en çok kullandigi kaynaklardan biridir... kendisine cevdet bey ve ogullari yorumlari için bir kez de buradan tesekkür etmek gerekir...
(portakal, 02.07.2001 00:38)
2. cumhuriyet yazınımız fethi naci'ye çok şey borçludur; hem yazar-eleştirmen hem de yayıncı olarak. renkli kişiliği de cabası... kendisini mumla arayacağız.
(keziban, 23.07.2008 11:44)
3. reşat nuri ne kadar, türkçenin ortasında sevgi ve şefkat ürpermesiyse fethi naci türkçenin üzerinde esen bir rüzgardı. iyi ve kötü olan belli değil artık yaşar kemal'in deyimiyle. bir yirmi yıl daha yaşasaydın be naci diyesim gelir.
(ferit bocekoglu, 23.07.2008 21:13)
4. türkiye'nin edebiyat körlüğünü gideren, türk romanının göremediklerini ona gösteren büyük üstad...
(liberterkedi, 26.07.2008 09:18)
5. bu büyük eleştirmen kendi vefatını "bu yaşta ölünür mü !" diye eleştirirdi muhtemelen. eleştirinin uslubu ve düzeyinin henüz insan beyninde netleştirilemediği ve pozitif eleştirilerin neredeyse eleştiri olarak kabul edilmeyip eleştiri denildiğinde sadece negatif eleştirilerin kavramsal olarak akla geldiği günümüzde... fethi naci'yi, kendisinin uslubu ile eleştirmek alabildiğine nötr bir eleştiri olsa gerek.
(wheniwaschild, 28.07.2008 01:06)
Twitter'dan
Yeni yorum gönder