Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Fethi Naci'nin ölümünün 4. yılı



Toplam oy: 548

Bundan tam dört yıl önce bugün, 23 Temmuz 2008'de Cihangir'deki evinde kaybettik usta eleştirmeni. Gençlik yıllarında çeşitli dergilerde yayımladığı şiir ve öykülerini, eleştiriye gönül verenlerin kitaplığının başköşesinde bulunan referans niteliğindeki kitapları ve kendisinin kurduğu Gerçek Yayınevi'nin “100 soruda” serisi izledi. Eleştiride de 'gerçeklik' kavramını öğreten bir eleştirmen olma özelliğiyle Fethi Naci, Türkiye edebiyatında yerli eleştiride önemli bir yer edinmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 Eserleri

    İnsan Tükenmez
    Gerçek Saygısı
    Azgelişmiş Ülkeler ve Sosyalizm
    Emperyalizm ya da Pijama Giymiş Eşek Nedir?
    Azgelişmiş Ülkelerde Askeri Darbeler ve Demokrasi
    Kompradorsuz Türkiye
    100 Soruda Atatürk'ün Temel Görüşleri
    On Türk Romanı
    Edebiyat Yazıları
    100 Soruda Türkiye'de Roman ve Toplumsal Değişme
    Eleştiri Günlüğü
    Bir Hikâyeci: Sait Faik-Bir Romancı: Yaşar Kemal
    Gücünü Yitiren Edebiyat
    Roman ve Yaşam
    Eleştiride 40 Yıl
    40 Yılda 40 Roman
    Reşat Nuri'nin Romancılığı
    50 Türk Romanı
    Şiir Yazıları
    60 Türk Romanı
    Kıskanmak
    Sait Faik'in Hikâyeciliği
    Yaşar Kemal'in Romancılığı
    Yüzyılın 100 Türk Romanı
    Dönüp Baktığımda
    Anılar Kitabı

 

 

 


 

 

Fethi Naci hakkında...

 

EkşiSözlük'ten

 

1. kendisi elestirmen olup, günümüzde edebiyat dersinden dönem ödevi alan ögrencilerin en çok kullandigi kaynaklardan biridir... kendisine cevdet bey ve ogullari yorumlari için bir kez de buradan tesekkür etmek gerekir...
(portakal, 02.07.2001 00:38)

 

2. cumhuriyet yazınımız fethi naci'ye çok şey borçludur; hem yazar-eleştirmen hem de yayıncı olarak. renkli kişiliği de cabası... kendisini mumla arayacağız.
(keziban, 23.07.2008 11:44)

 

3. reşat nuri ne kadar, türkçenin ortasında sevgi ve şefkat ürpermesiyse fethi naci türkçenin üzerinde esen bir rüzgardı. iyi ve kötü olan belli değil artık yaşar kemal'in deyimiyle. bir yirmi yıl daha yaşasaydın be naci diyesim gelir.
(ferit bocekoglu, 23.07.2008 21:13)

 

4. türkiye'nin edebiyat körlüğünü gideren, türk romanının göremediklerini ona gösteren büyük üstad...
(liberterkedi, 26.07.2008 09:18)

 

5. bu büyük eleştirmen kendi vefatını "bu yaşta ölünür mü !" diye eleştirirdi muhtemelen. eleştirinin uslubu ve düzeyinin henüz insan beyninde netleştirilemediği ve pozitif eleştirilerin neredeyse eleştiri olarak kabul edilmeyip eleştiri denildiğinde sadece negatif eleştirilerin kavramsal olarak akla geldiği günümüzde... fethi naci'yi, kendisinin uslubu ile eleştirmek alabildiğine nötr bir eleştiri olsa gerek.
(wheniwaschild, 28.07.2008 01:06)

 

 

 

 

Twitter'dan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.