Şair, araştırmacı yazar dostumuz Orhan Tüleylioğlu, gazete ve televizyonlara yansıyan bir haberi anımsattı önce:
"Malatya Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve NT Mağazaları işbirliği ile Malatya İnönü Stadı'nda yapılan denemede, aynı anda aynı yerde aynı kitabı okuyan en kalabalık topluluk dünya rekoru 22 bin kitapseverin katılımıyla Victor Hugo'nun ünlü Sefiller romanı okunarak kırıldı. İlki geçen yıl 15 bin 440 kişiyle Mersin'de gerçekleştirilen etkinlik bu yıl Guinnes Rekorlar Kitabı yetkililerinden gelen istek doğrultusunda Malatya'da 'Aynı yerde aynı anda ve aynı kitabı okuma' rekoru olarak Guinnes Rekorları Kitabı'na girecek. Katılımcılar Victor Hugo'nun ünlü romanı Sefiller'den 'Garip Bir Yolcu' adlı bölümü sunucu eşliğinde hep bir ağızdan yüksek sesle okuyarak rekor denemesini gerçekleştirdi."
Tüleylioğlu, televizyon haberlerinde görmüş. Rekor denemesine katılanların elinde kitap yerine seçilen bölümün fotokopileri varmış. "Guinnes Rekorları Kitabı ülkemizde kırılan diğer rekorlarla neden ilgilenmez" diye soruyor ve kırılmış rekorlarımızı sıralıyor:
"Türkiye'de son 5 yıl içerisinde 10 binin üzerinde kitapçı kapandı. Türkiye'de günde ortalama televizyon karşısında geçirilen zaman 5-6 saat, kitaba ayrılan zaman ise yılda sadece 6 saat. Türkiye'de bir kişi kitaba yılda ancak 0.45 dolar harcıyor. Almanya'da 14 bin 372, İngiltere'de 5 bin 183 kütüphaneye karşılık Türkiye'de 310 kütüphane bulunuyor. Almanya'nın kütüphanelerinde 150 milyon kitap bulunurken Türkiye'de 13 milyon kitap yer alıyor. Türkiye'de ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitap 235. sırada yer alıyor."
Ayrıca bir rekor kırmak için "fotokopi" parası vermeye gerek yok...
Yeni yorum gönder