Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Frankfurt Kitap Fuarı'na Çin'den sansür!



Toplam oy: 787

Frankfurt'ta 12 Eylül günü düzenlenen sempozyumda rejim karşıtı iki yazarın söz alması üzerine Çin Heyeti'nin bir kısmı salonu terketti...

14-18 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Frankfurt Kitap Fuarı'nın bu yılki onur konuğu Çin. Ancak sansür tartışmaları fuar heyecanına gölge düşürüyor.

Çin'in en üst düzeydeki sansür kurumu, Çin Haberleşme ve Yayıncılık Bakanlığı binasının önünde bugünlerde bayraklar dalgalanıyor. Zira Çin, bu yıl Frankfurt Kitap Fuarı'nın onur konuğu. Bakanlık bu vesileyle Haziran ayında kapılarını yerli ve yabancı gazetecilere açmıştı. Ayrıca bu nedenle Çin edebiyatından pek çok örnek de Almanca'ya çevriliyor, son dönemde Almanya'da Çinli yazarların 60 kitabı yayımlandı.

Almanya'da Çin'i konuk etmenin heyecanı yaşanırken, Çin'de resmi makamların muhalif yazarlara sert davranması fuar heyecanına gölge düşürüyor.

Çin sansür kurumunun yabancı ülkeler sorumlusu Zhong Guohai ise baskıcı bir tutum izlemediklerini belirterek, isteyen yazarların fuara katılabilmesinin pek çok olanağı olduğunu söylüyor. Zhong bu olanakları, "bir yazarın Frankfurt Kitap Fuarı'na katılıp katılamayacağı bazı koşullara bağlı. Önce yazarları davet eden bir yazarlar birliğimiz var. Ayrıca yayınevleri yazarlarını kendileri davet edebiliyor. Yazarlar kendiliklerinden de fuara katılabilirler.
Yani yazarın fuara katılma şartlarını düzenleyen belirleyen belli standartlar yok" sözleriyle anlatıyor.

Muhalif kitaplara yer yok!

Çin resmi makamları, yazarların fuara katılma şartlarını belirleyen standartların oldukça açık olduğunu savunuyor. Resmi sansür kurumu, bir süre önce bu konuya ilişkin ayrıntıları açıklamış ve "açık standartlardan" ne anladıklarını kamuoyu ile paylaşmıştı. Kurumun başkan Yardımıcısı Wu Shukin şöyle konuşuyordu:

"Rejim muhalifleri tarafından yazılan ve Çin'de yasak olan kitaplar ile tehlikeli mesajlar veren kitaplarla ilgili olarak açıkça şunu söyleyebilirim: Çin'in istikrarını bozmaya çalışan kitaplara kesinlikle izin verilmeyecek, onlar bizim fuardaki stantlarımızda kesinlikle yer almayacaktır."

Kara listedeki yazarlar

Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılış tarihi yaklaştıkça Çin resmi makamları baskıyı artırıyor. Pekin yönetimi, kara listeye aldıkları yazarların katılacağı panel ve etkinliklerin boykot edilmesi çağrısında bulundu. Pekin'de yaşayan yazar Dai Qing de bu baskının kurbanı oldu. Qing, fuardaki bir sempozyuma katılacağını açıklamıştı. Ancak, hükümetin protestoları neticesinde yazarın sempozyumdaki konuşması iptal edildi. Yazar, Alman fuar organizatörlerinin yalnızca resmi görüşü temsil eden Çinli yazarları değil, rejim muhalifi yazarları da fuara davet etmesini umuyor.

Dai Qing, "Frankfurt Kitap Fuarı yönetimi şimdiye kadar pek çok özveride bulundu. Ancak arkadaşlarımın anlattığına göre,  davet edilen pek çok yazarın, yayıncının ve aktivistin adı Almanlar tarafından davetli listesinden çıkarıldı" şeklinde konuşuyor.
(Deutsche Welle'den)

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.