MÜNİR ÜSTÜN
BASIN YAYIN BİRLİĞİ BAŞKANI
Frankfurt, Avrupa ve Almanya’nın finans şehri. Dev gökdelenleriyle, şehrin ortasından akan Main Nehriyle ve özellikle gece ışıltılı görüntüsüyle insanı büyülüyor. Frankfurt; Avrupa Birliği Merkez Bankası, Federal Almanya Merkez Bankası, Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası ve Frankfurt Fuarı'na ev sahipliği yapmakta. Kent havaalanına, Merkez Gar'a ve dünya çapında en yoğun otoyol ağına sahip olmasıyla Avrupa'nın en önemli trafik noktalarından biri olma özelliğini taşıyor.
2008 yılında Türkiye’nin Onur Konuğu olduğu Frankfurt Kitap Fuarına çok eskiden katılım oldukça yetersizken bu sene 200'ün üzerinde yayıncı, yazar ve profesyoneli hem uçaklarda hem de fuar alanında görmek çok etkileyici bir gelişme olarak hafızalarımıza kazındı. Yayıncı, yazar, ajans sahibi, e-kitap sektörü, matbaacı, fotoğrafçı birçok profesyoneli fuarda gördük. 106 ülkeden yaklaşık 7400 katılımcı, 3200 panel ve konferansın yapıldığı Frankfurt Kitap Fuarını bu yıl 283 bin kişi ziyaret etti. Katılımcıları bu yıl iki büyük değişiklik karşıladı fuarda. Birincisi Agora Meydanı'nda, Audi sponsorluğunda açılan “storydrive” isimli etkinlik alanı ki bu alanda geçmişten günümüze, günümüzden geleceğe konsepti vardı sanki. Kitabın en eski ve en değerli hali olan sahaflardan başlayan bu alan, teknolojinin son noktasına kadar ilerliyordu. İçeride insanı etkileyen müthiş atmosfer yayıncılık sektörünün geleceği hakkında ipuçları verdi bizlere. Yayıncılık ve eğlence sektörü ileriki yıllarda birbirlerinden ayrılmaz bir bütün olacaklar.
Bilgisayar oyunları, kitaplar, sinema, müzik ve bütün bu alanları hep birlikte kullanıcılara sunan elektronik aletler bizleri geleceğin teknolojisine istesek de istemesek de ortak edeceğe benziyor. Aralarındaki etkileşim kaçınılmaz son gibi görünüyor. İkinci değişiklik ise telif ajanslarının 6.2 salonundan 6.0 salonuna taşınmasıydı. Bu taşınma sonucunda Literary Agents & Scouts Merkezi'nin ziyaretçi sayısı yüzde 11 arttı. Onur konuğu İzlanda’nın sergisi çok etkileyiciydi. Sunumu, hızı ve temposuyla, modern edebiyat, klasik destanlar ve hikayeleri muhteşem bir anlatımla ziyaretçilere izlettiler. Türkiye fuara 35 yayınevi, 7 telif ajansı, seçkin sanatçı ve yazar grubuyla katıldı. Ülkemiz kültürel ve sektörel tanıtım faaliyetlerinden oluşan 11 etkinlik düzenledi.
Fahri Aral’ın küratörlüğünü, Kültür A. Ş. nin sponsorluğunu yaptığı “GÖÇ”ün 50. Yıl Sergisi büyük ilgi gördü. Aralarında, Doğan Hızlan, İskender Pala, Semih Tezcan, Faruk Şen, Onur Bilge Kula, Latif Çelik, Erika Glassen gibi isimlerin bulunduğu 30 yazar, yayıncı ve sanatçı fuardaki çeşitli panellere ve okuma etkinliklerine katıldı. İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A. Ş. de fuara her zaman ki gibi büyük destek verdiler. Özellikle İstanbul Ticaret Odası şık stand tasarımı, yerli ve yabancı konuklara hediye ettiği 2000 kitap ile bayrağımızı dalgalandırdı. Ulusal Yürütme Komitesi'nin büyük uğraşlarla Frankfurt Kitap Fuarı’na davet ettiği “Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi” isimli TV dizisinin ekibi; yazar Emrah Serbes, yapımcı Tarkan Karlıdağ ve başrol oyuncusu Erdal Beşikçioğlu katıldıkları “Türk Edebiyatından Film Uyarlamaları” isimli konferansta yoğun ilgi gördüler…
“Frankfurt Okulu” olarak adlandırdığım bu büyük kitap fuarına katılmayan yayıncılarımız varsa gelecek yıl kayıtlarını yaptırsınlar. Yarın çok geç olabilir… Benden söylemesi…
Yeni yorum gönder