Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Frankfurt Okulu!



Toplam oy: 905

MÜNİR ÜSTÜN

BASIN YAYIN BİRLİĞİ BAŞKANI

 

 

Frankfurt, Avrupa ve Almanya’nın finans şehri. Dev gökdelenleriyle, şehrin ortasından akan Main Nehriyle ve özellikle gece ışıltılı görüntüsüyle insanı büyülüyor.  Frankfurt; Avrupa Birliği Merkez Bankası, Federal Almanya Merkez Bankası, Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası ve Frankfurt Fuarı'na ev sahipliği yapmakta. Kent havaalanına, Merkez Gar'a ve dünya çapında en yoğun otoyol ağına sahip olmasıyla Avrupa'nın en önemli trafik noktalarından biri olma özelliğini taşıyor.

 

 

2008 yılında Türkiye’nin Onur Konuğu olduğu Frankfurt Kitap Fuarına çok eskiden katılım oldukça yetersizken bu sene 200'ün üzerinde yayıncı, yazar ve profesyoneli hem uçaklarda hem de fuar alanında görmek çok etkileyici bir gelişme olarak hafızalarımıza kazındı. Yayıncı, yazar, ajans sahibi, e-kitap sektörü, matbaacı, fotoğrafçı birçok profesyoneli fuarda gördük. 106 ülkeden yaklaşık 7400 katılımcı, 3200 panel ve konferansın yapıldığı Frankfurt Kitap Fuarını bu yıl 283 bin kişi ziyaret etti. Katılımcıları bu yıl iki büyük değişiklik karşıladı fuarda. Birincisi Agora Meydanı'nda, Audi sponsorluğunda açılan “storydrive” isimli etkinlik alanı ki bu alanda geçmişten günümüze, günümüzden geleceğe konsepti vardı sanki. Kitabın en eski ve en değerli hali olan sahaflardan başlayan bu alan, teknolojinin son noktasına kadar ilerliyordu. İçeride insanı etkileyen müthiş atmosfer yayıncılık sektörünün geleceği hakkında ipuçları verdi bizlere. Yayıncılık ve eğlence sektörü ileriki yıllarda birbirlerinden ayrılmaz bir bütün olacaklar.

 

 

Bilgisayar oyunları, kitaplar, sinema, müzik ve bütün bu alanları hep birlikte kullanıcılara sunan elektronik aletler bizleri geleceğin teknolojisine istesek de istemesek de ortak edeceğe benziyor. Aralarındaki etkileşim kaçınılmaz son gibi görünüyor. İkinci değişiklik ise telif ajanslarının 6.2 salonundan 6.0 salonuna taşınmasıydı. Bu taşınma sonucunda Literary Agents & Scouts Merkezi'nin ziyaretçi sayısı yüzde 11 arttı. Onur konuğu İzlanda’nın sergisi çok etkileyiciydi. Sunumu, hızı ve temposuyla, modern edebiyat, klasik destanlar ve hikayeleri muhteşem bir anlatımla ziyaretçilere izlettiler. Türkiye fuara 35 yayınevi, 7 telif ajansı, seçkin sanatçı ve yazar grubuyla katıldı. Ülkemiz kültürel ve sektörel tanıtım faaliyetlerinden oluşan 11 etkinlik düzenledi.

 

 

Fahri Aral’ın küratörlüğünü, Kültür A. Ş. nin sponsorluğunu yaptığı “GÖÇ”ün 50. Yıl Sergisi büyük ilgi gördü. Aralarında, Doğan Hızlan, İskender Pala, Semih Tezcan, Faruk Şen, Onur Bilge Kula, Latif Çelik, Erika Glassen gibi isimlerin bulunduğu 30 yazar, yayıncı ve sanatçı fuardaki çeşitli panellere ve okuma etkinliklerine katıldı. İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A. Ş. de fuara her zaman ki gibi büyük destek verdiler. Özellikle İstanbul Ticaret Odası şık stand tasarımı, yerli ve yabancı konuklara hediye ettiği 2000 kitap ile bayrağımızı dalgalandırdı. Ulusal Yürütme Komitesi'nin büyük uğraşlarla Frankfurt Kitap Fuarı’na davet ettiği “Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi” isimli TV dizisinin ekibi; yazar Emrah Serbes, yapımcı Tarkan Karlıdağ ve başrol oyuncusu Erdal Beşikçioğlu katıldıkları “Türk Edebiyatından Film Uyarlamaları” isimli konferansta yoğun ilgi gördüler…

 

“Frankfurt Okulu” olarak adlandırdığım bu büyük kitap fuarına katılmayan yayıncılarımız varsa gelecek yıl kayıtlarını yaptırsınlar. Yarın çok geç olabilir… Benden söylemesi…

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.